USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Генсек ООН запропонував світу Новий глобальний договір

19 Липня 2020 07:00
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш в суботу, 18 липня, запропонував світу масштабну ініціативу по боротьбі з нерівністю – Новий глобальний договір, метою якого буде створення більш справедливого світоустрою на планеті.

Про це пише Кореспондент з посиланням на ТАСС.

Зазначається, що свою стратегічну ініціативу він представив, виступаючи з лекцією, присвяченою пам’яті Нельсона Мандели.

«Пандемія коронавірусу виявила сумний розрив між власними інтересами та інтересами суспільства, а також величезні прогалини в структурах управління і етичних рамках», – заявив генсек.

«Щоб ліквідувати ці прогалини і зробити можливим укладення нового суспільного договору, нам потрібен новий глобальний договір, що забезпечує більш широкий і справедливий розподіл влади, багатства і можливостей на міжнародному рівні», – наголосив він.

На думку глави ООН, ще один фактор – антирасистський рух, що поширився з США по всьому світу після вбивства Джорджа Флойда, – став ознакою того, що люди втомилися.

«Вони втомилися від нерівності та дискримінації, на підставі якої до людей ставляться як до злочинців через їхній колір шкіри, втомилися від структурного расизму і систематичної несправедливості, які позбавляють людей їх основних прав людини. Ці рухи вказують на два історичних джерела нерівності в нашому світі: колоніалізм і патріархат», – наголосив Гутерріш.

Генсек зазначив, що колишня модель соціального договору в сучасному світі фактично перестала працювати.

«Коронавірус порівнюють з рентгенівським променем, виявляє тріщини в тендітному скелеті товариств, які ми побудували, – сказав він. – Він висвічує повсюдні помилки і брехню». «Брехню про те, що вільні ринки можуть забезпечити охорону здоров’я для всіх, вигадку про те, що безоплатна робота по догляду – це не робота, ілюзію того, що ми живемо в пострасистському світі, міф про те, що всі ми в одному човні», – перерахував глава організації.

«Насправді, хоча всі ми опинилися в одному морі, очевидно, що одні борознять його на супер’яхтах, в той час як інші чіпляються за плаваючі уламки», – наголосив Гутерріш.

На думку генерального секретаря ООН, «новий суспільний договір дозволить молоді жити в гідних умовах, забезпечить жінкам ті ж перспективи і можливості, що і чоловіків, захистить хворих, уразливих і представників різних меншин».

«Новий суспільний договір, укладений між урядами, людьми, громадянським суспільством, підприємствами та іншими зацікавленими сторонами, повинен охоплювати питання зайнятості, сталого розвитку та соціального захисту на основі рівних прав і можливостей для всіх», – пояснив він.

«Нерівність починається з самого верху: в світових установах», – констатував Гутерріш, запропонувавши вирішувати цю проблему шляхом їх реформування.

«Нова модель глобального управління повинна ґрунтуватися на всебічній, всеосяжній і рівній участі в роботі світових установ, – зазначив він. – В іншому випадку ми зіткнемося з ще більшою нерівністю і відсутністю солідарності, подібними до тих, які ми спостерігаємо сьогодні в ході розрізненого глобального реагування на пандемію коронавірусу».

Глава організації також висловив упевненість, що країни, які розвиваються, повинні бути більш представлені в процесі прийняття рішень на глобальному рівні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
скептик Показати IP 19 Липня 2020 12:40
на жаль споконвіку склалась традиція, що ситий голодного не розуміє, не чує і бачити не хоче. і ніякий договір цьому не зарадить. багатих треба заставити поділитись багатством.
Лучанин до скептик Показати IP 19 Липня 2020 13:05
Вже були в цій країні ідіоти з схожими думками, що куркулів розкуркулювали і буржуїв клятих оділитись заставляли. Якщо лінь тобі книжку з історії рідної країни почитати - зайди в Гугл і вбий "Венесуела сьогодні". Там теж ідіоти мрійника такого як ти на чолі поставили. Говорити треба лише про можливості кожної людини в світі до праці і реалізації. І при цьому розуміти, що велика кількість людей працювати і реалізовуватись не хоче. А хоче ніх*ра не робити, а щоб держава його життя оплачувала. І розказувати як йому всі у світі винні. Гуттеріш може своєю писулькою підтертись, толку від неї нуль. Бо негативне ставлення до людини частіше таки зумовлена тим, що вона злодій чи нероба, ніж її національністю або кольором шкіри.
скептик до Лучанин Показати IP 19 Липня 2020 14:30
тоді поясни, розумнику, чому людина за однакову роботу отримує в США МІНІМУМ 10 доларів за годину, а у половині країн світу - у кращому випадку 10 центів за годину ? наскільки важко "ПРАЦЮЮТЬ" фінансові махінатори у лондонах, цюріхах, ньюйорках, які одержують мільйонні доходи НЕ СТВОРЮЮЧИ при цьому жодного корисного продукту ? а може розкажеш про важку працю транснаціональних корпорацій, які грабують природні ресурси по всьому світу, залишаючи після себе мертву землю ? ти із тих красноподштанніков, які вєсь мір разрушим і не будують потім нічого, тому що немає клепки в голові. і засунь своє клеймо про злодіїв і нероб собі поглибше. це 5 мільйонів злодіїв і нероб виїхало на заробітки з УРКАни і 8 млн - з Польщі ?
Бульба Показати IP 19 Липня 2020 14:09
Призрак комунизма бродит по Европе!!! Ця фраза ще довго буде актуальною!!! Змінювати треба не систему, а рівень відповідальності усіх людей!! Працюєш ортумуєш винагороду!! Вкрав- сів в тюрму!! Ледар-нероба - живеш в согуртожитку і отримуєш на одяг і хліб!! Ну і т.д. Все по заслугам!!! А багатих треба в приклад дітям ставити!!! Бо завдяки заможним людям і заможна держава!!!
скептик до Бульба Показати IP 19 Липня 2020 14:33
ТВОЯ РАБСЬКА психологія тобі явно "пригодиться" в житті. навчи ще своїх дітей та внуків і буде всім вам щастя. ага, і купи собі велику лопату - заробиш багато грошей або болячом на старості. УДАЧІ !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus