USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Глава РПЦ розриває стосунки зі Вселенським патріархом Варфоломієм

14 Вересня 2018 19:57
Патріарх Російської православної церкви Кирило припиняє згадувати патріарха Константинопольського Варфоломія під час богослужінь.

Про це зявивив голова відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ митрополит Іларіон, повідомляє Gazeta.ua з посиланням на російське видання ТАСС.

14 вересня Кирило зібрав позачергове засідання синоду Російської православної церкви через приїзд екзархів Константинопольського патріарха в Україну.

"Синод прийняв рішення про призупинення поминання патріарха Константинопольського за богослужінням Російської православної церкви.

Російська церква перериває участь в єпископських асамблеях, так само як і в богословських діалогах, багатосторонніх комісіях і всіх інших структурах, в яких головують або співголовувують представники Константинопольського патріархату.

Це не означає припинення євхаристійного спілкування, тобто віруючі обох патріархатів і раніше зможуть причащатися з однієї чаші.

У разі продовження антиканонічної діяльності Константинополя на території Української православної церкви Московський патріархат буде змушений повністю розірвати євхаристійне спілкування (спільне причастя, - ЗМІ) з Константинопольським, а вся повнота відповідальності за трагічні наслідки цього поділу ляже особисто на патріарха Константинопольського Варфоломія та архієреїв, які його підтримують його", - сказав митрополит.

Після рішення РПЦ Московський і Київський патріархати в Україні поміняються місцями, вважає ралігієзнавець Олександр Саган.

"Подібна ситуація була 1996 року, коли синод вселенського патріархату заснував Естонську автономну православну церкву. Тодішній патріарх Алексій II перестав поминати ім'я вселенського патріарха під час літургії. Руська православна церква залишилась в самоізоляції. Але тоді пішла на поступки і мусила визнати рішення Константинополя. Рішення про томос для УПЦ стало сильним ударом для московського патріарха. Там до останнього моменту вірили, що Константинополь передумає, як у 2008 році. Кирило мусив якось реагувати. Та і цього разу все піде за сценарієм 1996 року. РПЦ піде на поступки і визнає Українську помісну церкву. Тоді в Україні залишається юристдикція Московської патріархії і Української помісної церкви. Бо маємо багато віруючих етнічних росіян. Більша частина з них не захочуть поміняти церкву. Якщо Москва на той час не відновить єднання, то церква від неї опиниться за межами світового православ'я і буде не визнана. Фактично МП і КП поміняються місцями, і церква Московського патріархату стане роскольною.", - прокоментував ЗМІ релігієзнавець Олександр Саган.

Вселенський патріарх Варфоломій направив до України своїх посланців — екзархів. Вони мають допомогти організувати собор, на якому проголосять Українську помісну православну церкву та оберуть її предстоятеля.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Я в шоці Показати IP 14 Вересня 2018 20:34
Шо за бред. Візьміть Біблію і почитайте замісь цього цирку.
! до Я в шоці Показати IP 15 Вересня 2018 09:53
Все стає на свої місця. 500 років назад Московський каганат вчинив роскол в православї. Тепер же фсбний вовк просто скинула овечу шкуру.
Анатоль_ Показати IP 14 Вересня 2018 20:49
То не нашого хлопського розуму справи. То вищi сфери. Ми люди маленьки. За нас начальство рiшает
! до Анатоль_ Показати IP 15 Вересня 2018 09:56
Бігом в палату, животне!
скептик Показати IP 14 Вересня 2018 22:13
вєлікій клікун путінососний кірюха буде квакати із моксельського болота в гордом одіночєствє
duster до скептик Показати IP 15 Вересня 2018 08:13
100%
Анатоль_ до скептик Показати IP 15 Вересня 2018 09:57
Я в шоці людоньки! Ви проти віри в великого Путіна!? Він святий для мене, я в шоці людоньки!
скептик до Анатоль_ Показати IP 15 Вересня 2018 10:21
вилізь з п"ці - не будеш в шоці

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus