USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

Голів громад просять передбачити кошти на перевезення пільговиків у транспорті Луцька

20 Грудня 2023 18:38
Депутати Луцької міської ради звернулися до голів Рожищенської, Копачівської, Торчинської, Ківерцівської, Боратинської та Підгаєцької територіальних громад. Вони просять, аби ті передбачили в бюджетах на найближчий та наступні роки видатки на безоплатне перевезення пасажирів пільгових категорій, які є жителями цих громад, у громадському транспорті Луцька.

Про це стало відомо під час засідання сесії Луцької міської ради.

Як ідеться у зверненні, географічно Луцька міська територіальна громада межує із Рожищенською, Копачівською, Торчинською, Ківерцівською, Боратинською та Підгаєцькою територіальними громадами. Жителі цих громад, зокрема й пільгові категорії громадян, користуються луцьким міським громадським транспортом.

«Статтею 91 пунктами б) та ґ) Бюджетного кодексу України визначено, що до видатків, що можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів, належать витрати на програми соціального захисту та компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Таким чином, фінансування витрат на перевезення пасажирів пільгових категорій покладено на органи місцевого самоврядування. Місцеві органи виконавчої влади та місцевого самоврядування самостійно передбачають видатки, забезпечуючи контроль за ефективним і цільовим використанням коштів.

Виконавчим комітетом Луцької міської ради запроваджена процедура щодо отримання персоніфікованих електронних квитків, налагоджено механізм підписання двох та трьох сторонніх договорів між Оператором, Перевізником та прилеглими територіальними громадами.

Оператор автоматизованої системи обліку оплати проїзду (далі — АСООП) та міські перевізники авто та електротранспорту готові до співпраці щодо організації пільгових перевезень пасажирів, які не зареєстровані в Луцькій міській територіальній громаді.

Запроваджена у Луцьку АСООП надає можливість контролю за кожною транзакцією і звичайного, і персоніфікованого (для пільгових категорій) електронного квитка.

У зв’язку із розділенням бюджетних повноважень та необхідністю відшкодування вартості послуг за пільгові перевезення перевізникам, а також зниження соціальної напруги, необхідно вирішувати питання забезпечення пільгових категорій населення права на безкоштовний проїзд», - закликають голів сусідніх громад у зверненні.

Луцька міська рада просить територіальні громади передбачати в бюджетах 2024 та наступних років видатки на забезпечення безоплатного перевезення пасажирів пільгових категорій, які є жителями відповідних громад.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus