USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Голів РДА Волині через енергозбереження притягнуть до відповідальності

7 Травня 2009 08:52
У Ковелі розповіли про шляхи зменшення використання природного газу. Такі питання піднімали члени науково-практичної конференції «Про підсумки виконання Комплексної програми енергозбереження області на 2007-2010 роки та внесення корективів до програми на 2009-2012 роки», – повідомляє 6 травня репортер «Волинських Новин».
 
Як зауважив на початку конференції начальник головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Волинської ОДА Микола Кучеренко, «ситуація із ціновою політикою на газ стимулює до термінового проведення заходів по зниженню обсягів використання цього енергоносія». Тому члени та гості заходу обговорювали можливість використання альтернативного палива та питання енергозбереження.
 
Таким чином, за словами Миколи Кучеренка, відповідно до завдань програми економічного і соціального розвитку області на 2008 рік, ставилася мета зменшити газоспоживання у бюджетній сфері на 10%. Це було досягнуто в Луцькому, Любешівському, Ратнівському, Турійському  та інших районах. Проте мінімальних зусиль доклали у Шацькому, Старовижівському районах. Тому голова ВОДА Микола Романюк наголосив, що голів РДА, які нічого не зробили в цьому напрямку, обов’язково притягнуть до відповідальності.
 
Взагалі зменшення обсягів використання газу, вважають спеціалісти, що прибули на конференцію, можна досягти через використання теплових насосів та котлів, які працюють на місцевому твердому паливі. Наприклад, директор підприємства по виготовленню котлів зазначив, що Волинська область найбільше в Україні видобуває торфобрикету, що є досить хорошим альтернативним енергоносієм. Згідно із підрахунками, які оголосив Микола Кучеренко, твердого палива в області вистачить мінімум на 90 років, якщо замістити усі інші енергоносії.
 
Також увагу виступаючі звернули на питання енергозбереження. Як наголосив директор комунального підприємства «Інформаційно-аналітичний центр «Волиньенергософт» Василь Дудко, лише при заміні вікон, дверей, стелі та утеплення будівлі витрати на опалення зменшуються у 2,5 раза.
 
Чималу роль у енергозбереженні відграє енергоаудит. У рамках цієї процедури проводять обстеження приміщення, оцінюють ситуацію із використанням теплової енергії, яких витрат воно вимагає. А після комплексного аналізу подають пропозиції та рекомендації, як оптимально використовувати теплоенергію та що зробити для зменшення витрат. «Жоден проект не повинен пройти повз цієї процедури», – зауважив Микола Романюк.
 
По завершенні конференції Микола Романюк наголосив: «Часу у нас не так вже й багато. Тому криза – не криза, але є багато форм, як вирішити ці питання». Тому він закликав голів місцевих рад та адміністрацій використовувати напрацювання, озвучені на конференції.
 
Довідково:
 
Протягом січня-грудня 2008 року на виконання завдань Комплексної програми енергозбереження області впроваджено майже 1400 заходів. На їхню реалізацію використано  177 мільйонів гривень. Зекономлено паливно-енергетичних ресурсів на  55 мільйонів гривень.
У 2008 році енергозберігаючі заходи і проекти реалізовувалися у промисловості, житлово-комунальному господарстві, сільськогосподарському комплексі, бюджетній сфері та здійснювалося виробництво енергоносіїв з нетрадиційних джерел та місцевих видів палива.
 
Згідно з рейтинговими показниками, впровадження енергозберігаючих заходів за 2008 рік  найкраще відбувалося  у Ківерцівському, Ковельському і Любомльському районах, найгірше – у Старовижівському  та Турійському.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus