USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

Голодомор і моральний подвиг волинян: Україні нагадають про голод 1946-1947 років

6 Травня 2016 08:00
Всеукраїнську конференцію та встановлення пам’ятника християнському милосердю хочуть приурочити до 70-ої річниці голодомору.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму 5 травня.

Голова обласного осередку Асоціації народних депутатів України Андрій Бондарчук зауважив, що питання має історичний та політичний аспекти. Так, важливо донести до сучасного покоління інформацію про голодомор 1946-1947 років, під час якого загинули до 1,5 мільйона людей, адже ця тема нині забута. Він наголосив, що Західна Україна у ті роки здійснила моральний подвиг, врятувавши сотні тисяч людей, тому волиняни повинні нагадати про те, що такий голодомор був. Якщо вони цього не зроблять у роки 70-ої річниці голоду, цього не зробить ніхто.


У листопаді цього року він пропонує провести на базі Волинського краєзнавчого музею всеукраїнську чи міжнародну краєзнавчо-науково-практичну конференцію на тему «Голодомор 1946-1947 років. Причини, перебіг, наслідки і роль західної України в порятунку голодуючих». На основі матеріалів конференції пропонується видати збірник.

Андрій Бондарчук відзначив, що вже протягом семи років незавершеним лишається пам’ятник християнському милосердю волинян, які врятували голодуючих. Дві бронзові фігури пам’ятника зберігаються у Луцьку, а третя лишається досі не викупленою у Львові. Ця фігура, що зображує ангела, вартує приблизно 320 тисяч гривень.

Отже апофеозом відзначення річниці голодомору стало б довгоочікуване відкриття пам’ятника, ініціатором спорудження якого був уродженець Запорізької області, який багато зробив для вивчення Волині, Григорій Гуртовий. День відкриття пам’ятника, мовляв, міг би стати всеукраїнським днем подяки врятованих своїм рятівникам, що стало б мостом єднання «Схід-Захід».


Члени комісії підтримали звернення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Волинянин Показати IP 6 Травня 2016 09:58
Скинутись всім миром...Що таке 320 тис для області...Відкрийте рахунок, проінформуйте в ЗМІ і я думаю що це буде вирішено.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus