USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Голова КСУ вбачає «конституційний переворот» в законопроєкті Зеленського про перезапуск суду

30 Жовтня 2020 14:29
Президентський законопроєкт про припинення повноважень суддів Конституційного суду України має ознаки «конституційного перевороту».

Як передає УНІАН, про це на брифінгу заявив голова Конституційного суду України Олександр Тупицький.

За його словами, сьогодні «з’являється» проєкт закону, який «за ніч склепали», № 4288, який має ознаки «конституційного перевороту в Україні».

«Я це відповідально заявляю, тому що це порушення статті 149, 149-1 Конституції України», – наголосив Тупицький.

За його словами, президент пропонує парламенту скасувати рішення Конституційного суду.

Читати ще: Голова КСУ заявив, що не задекларував кримську землю, бо не знав, як це зробити

«Чому тоді не указом президента? Нащо залучати парламент в таку неконституційну справу?» – запитав Тупицький. Він зауважив, що президентським законопроєктом пропонується розформувати склад КСУ.

Як сказав Тупицький, він не здивується, якщо КСУ вирішать перетворити на палату Верховного суду. «Це також варіант, але в недорозвинутих країнах», – наголосив він.

За словами голови КСУ, це не розвиток структури, а «це звуження». «Але дивуватися тут нема чому. Тут все може відбуватися дуже швидко. Тут головне – монобільшість. Як тільки голоси є, то ми живемо в суспільстві, і ми бачимо ці закони, але чому за все повинен відповідати Конституційний суд?», – сказав Тупицький.

Він наголосив, що парламент має ухвалювати закони, з якими б опозиція не зверталася до КСУ.

Натомість як заявив представник президента у КСУ Федір Веніславський, новий склад Конституційного суду України може бути призначено у термін до двох місяців. Про це пише "Обозреватель".

"Я прогнозую, що і Верховна Рада, і президент Володимир Зеленський можуть призначити суддів КСУ у строк до двох місяців", - прогнозує він.

За словами Веніславського, оновити склад Конституційного суду раніше навряд чи вийде, оскільки передбачена спеціальна перевірка кандидатів, яка займає щонайменше місяць, а ще потрібно 10 днів на збір документів та інші процедури. Він уточнив, що на 8-10 грудня запланований з'їзд суддів, на якому вони також можуть обрати нових 6 представників за своєю квотою.

"Якщо ми найближчими днями ухвалимо цей законопроєкт (Зеленського, - ред.), то з'їзд суддів зможе встигнути заповнити свою квоту, і ми отримаємо повноцінний адекватний склад суду до кінця року", – заявив Веніславський.

Веніславський також не думає, що двомісячне існування України без чинного складу КСУ призведе до колапсу.

"Не призведе до колапсу, тому що у даному випадку антиконституційна діяльність чинного складу Конституційного суду приносить більше шкоди інтересам держави і громадянам України, ніж відсутність Конституційного суду протягом двох місяців", – сказав він.

27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування. Також КСУ визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів. Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проєкт закону, яким пропонує припинити повноваження усього складу Конституційного суду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Народна прокуратура Показати IP 30 Жовтня 2020 14:58
Напевне, час створити при Раді Європи якийсь науково-дослідний інститут з питань вивчення шляхів впровадження реформ в Україні. Бо загальносвітові механізми у нас викликають не позитивні, а лише негативні зміни. У всьому світі для того, щоб суди виносили справедливі рішення, їм гарантується незалежність від інших гілок влади. Цей принцип Євроспільнота відстоювала і в Україні, але в результаті наші суди стали незалежні не лише від органів влади, але й від закону, від норм моралі, від совісті
скептик до Народна прокуратура Показати IP 30 Жовтня 2020 16:37
в УРКАїні суди незалежні від влади ?!!!!!! ХА-ХА-ХА !!!!!! нє дєлайте мне смеяться. а про совість, мораль вони ніколи і не чули.
Анонім Показати IP 30 Жовтня 2020 15:07
Бла бла бла - зажерті холуї яника, президента у цьому підтримує суспільство, так що краще суддям попуститись, бо буде набагато гірше, олігархи не допоможуть, бо вже зрозуміли, що запахло смаженим
Дякуємо! Показати IP 30 Жовтня 2020 15:40
Всіх заганяти в стойло. Молодець КСУ, так їх всіх!
Будь ласка до Дякуємо! Показати IP 30 Жовтня 2020 16:15
Ти з стойла не виходив
Дякуємо! до Будь ласка Показати IP 30 Жовтня 2020 17:46
Я з 73%, нас більшість !!!
Анонім Показати IP 30 Жовтня 2020 16:14
Стаття 151-2. Рішення та висновки, ухвалені Конституційним Судом України, є обов'язковими, остаточними і не можуть бути оскаржені.
скептик до Анонім Показати IP 30 Жовтня 2020 16:40
"на хитру ж""у завжди знайдеться велика клізма" - стара лікарська приказка
скептик Показати IP 30 Жовтня 2020 16:42
вигнати всіх з вовчим білетом. щоб років 5 тест на профпридатність здавали для допуску роботи адвокатом

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus