USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Голові ОДА неприпустимо тлумачити закон на побутовому рівні. ДУМКА

6 Червня 2017 19:10
Голова Волинської облдержадміністрації плутає відсутність виборів Луцького міського голови з відсутністю влади і вважає, що в обласному центрі – безвладдя. Більш того, прикриваючись цим некомпетентним твердженням, держслужбовець виправдовує своє небажання співпрацювати з містом, вважають представники фракції у Луцькій міській раді.

Так, у інтерв’ю Волинській Правді голова ОДА Володимир Гунчик зробив гучну заяву, що у Луцьку, буцімто, відсутня влада.

«Але, на жаль, так склалося в Луцьку, що пішов у вічність Микола Романюк. У місті немає поки що ні голови, ні влади взагалі. Є перехідна адміністрація, ще не зрозуміло, яким чином сформована. Хай мене за це критикують, але вона така є», - заявив губернатор, поставивши такими словами під сумнів легітимність депутатського корпусу, який обирався лучанами.

Такі слова держслужбовця, ставленика Президента України, м'яко кажучи, дивують представників органу місцевого самоврядування – Луцької міської ради. Зокрема, у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини, голови фракцій міськради висловили своє здивування.

До прикладу, голова фракції «Батьківщина» Валерій Бондарук заявляє, в його розумінні безвладдя – це анархія. Якби таке було у Луцьку – такий хаос помітив би кожен лучанин в місті. Натомість все працює як злагоджений механізм.

«Чесно кажучи, чути таке від голови ОДА мені дивно. Влада в місті є, комунальні підприємства працюють, структурні підрозділи (управління, департаменти) міськради - працюють. Тому я його думку не поділяю. Якщо він має на увазі це в контексті непризначених виборів міського голови, то останнє – суто процедурне питання. Але це не означає, що поки немає виборів, не організовується робота. Скликаються сесії, приймаються рішення, люди виходять на роботу. Відсутність влади в моєму розумінні - це анархія, хаос. Це коли люди не працюють, не ходять на роботу. Але ж хіба в місті не вивозять сміття, чи не ремонтують дороги? Чи припинили працювати всі служби?» - акцентує він.

Своєю чергою, голова фракції Радикальної партії Олега Ляшка, заступник міського голови Костянтин Петрочук теж дивується подібній позиції голови ОДА. І додає: облдержадміністрація всіляко ігнорує місто.

«Безвладдя у Луцьку немає, Володимир Гунчик вміє говорити не те, що є насправді. Можливо, він має на увазі певну конкретну людину біля керма міста, і крім неї, на його думку ніхто не може більше бути керівником. Може, тоді для нього немає влади. Але є депутати, які обрали виконувача повноважень, і він справляється ефективно. Інша справа, що ОДА ігнорує співпрацю з радою: приїздить Президент – місто не повідомляють, очікується візит Прем’єр-Міністра – теж», - зазначає він.

До слова, у згаданому інтерв’ю Володимир Гунчик виправдовує такі свої дії: «Але я дуже обережно ставлюся до офіційних стосунків (між головою ОДА та місцевою владою в Луцьку). Я боюся, щоб завтра суд не сказав, що ця влада - нелегітимна».

Голова фракції «Народний контроль» Павло Данильчук повідомив, що поки незнайомий з таким твердженням голови ОДА: «Важко прокоментувати ці слова, бо я цей коментар не бачив. У місті йде боротьба за владу – ось усе, що я можу сказати».

Журналісти також намагалися отримати коментар голови фракції «Солідарність» у міській раді Петра Нестерука. Однак, у депутата був постійно зайнятий телефон. Його коментар редакція готова опублікувати щойно депутат надасть таку інформацію.

Своєю чергою, очільник фракції «Свобода» Микола Федік спершу висловив готовність прокоментувати слова Володимира Гунчика, однак, посилаючись на зайнятість, попросив перетелефонувати за 15 хвилин. Однак, ані за 15, ані за 40 хвилин він більше не взяв слухавки, лише надіслав СМС, що «не може зараз розмовляти».

Також не вдалося почути думку голови фракції «Самопоміч» Тараса Шляхтича. Останній спочатку попросив перетелефонувати пізніше, а згодом не підняв слухавки.

А ось заступник голови фракції «Укроп», юрист Микита Рабан зазначає: особі такого рівня неприпустимо так тлумачити чинне законодавство. Приміром, поняття «тимчасова адміністрація» немає в чинному законодавстві в контексті органів місцевого самоврядування. Тимчасову адміністрацію вводять у банківських установах, але аж ніяк не в органах місцевого самоврядування.

«Є побутове тлумачення законодавства (за келихом пива, в розмові з сусідом), є тлумачення професійне Конституційним судом та тлумачення доктринальне – фахівцями, які пишуть коментарі до законів. Голові ОДА неприпустимо перебирати функції, які йому непритаманні і публічно тлумачити закон на побутовому рівні. Адже його чують не лише знайомі та друзі, а чимало пересічних людей», - зазначає він.

Крім того, додає він говорити про безвладдя у Луцьку – некоректно.

«Безумовно, складно аналізувати рішення суду, відповідно до якого поновили Юлію Вусенко на посаді, поки невідома мотивувальна частина. Однак, суд не скасував рішення міськради про призначення Поліщука секретарем, а згодом, після взяття до відома факту смерті Миколи Романюка, він став виконувачем повноважень міського голови. Тобто ці рішення є чинними. Деякі експерти говорять про двовладдя, але аж ніяк не безвладдя», - коментує депутат.

Він додає, рішення про поновлення Вусенко ґрунтується на Кодексі законів про працю, і поновити її на посаді може той орган, який її звільняв – міська рада.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Він Показати IP 6 Червня 2017 19:23
Місту потрібен мер, тут Гунчик прав
Иван до Він Показати IP 7 Червня 2017 05:16
Гунчик не закон "тлумачит", а - выссказывает своё мнение по поводу дел-передела, происходящий сейчас в Луцкой мэрии. И он прав.
Камінь Показати IP 6 Червня 2017 19:26
"немає поки що ні голови, ні влади взагалі. Є перехідна адміністрація, ще не зрозуміло, яким чином сформована":такий висновок можна застосувати й до всієї вертикалі державної адміністрації області оскільки до сьогоднішнього дня в цілому ні одним районом області не виконаний Закон "Про люстрацію", таким чином уся державна влада являється перехідною не зрозуміло яким чином сформована.
Українець Показати IP 6 Червня 2017 19:50
Багаті нам не друзі!!!!
Петро Показати IP 6 Червня 2017 22:11
Одне лише скажу, що тій вусенко наплювати на місто чи городян їй головне дорватися до корита. Всі схеми вже відомі. Підтримка з київського майдану є. В очах у тої мадам одні бабки.
Анонім Показати IP 7 Червня 2017 11:13
у розумінні камсамольця гнусика легітимна влада - це та, яка призначення кимось зверху. народовладдя для нього - пустий звук

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus