USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Голови світових банків попередили про загрозу фінансової кризи: що стане причиною

8 Листопада 2023 06:16
Керівники провідних світових банків висловили стурбованість тим, що наступна криза фінансового сектору може виникнути через зростаючу геополітичну невизначеність. Вона може стати перевіркою стійкості фінансового ринку в той час, як галузь залишається вразливою до посилення регулювання.

Про це пише УНІАН з посиланням на Reuters.

За словами голови і генерального директора Morgan Stanley Джеймса Гормана, тригером наступної глобальної фінансової кризи, швидше за все, стане геополітичний або політичний простір.

«Проблеми демократії в деяких країнах світу абсолютно очевидні», – сказав, не вдаючись у подробиці, Горман на інвестиційному саміті глобальних фінансових лідерів, організованому Валютно-кредитним управлінням Гонконгу.

Натомість генеральний директор Deutsche Bank Крістіан Сьюінг заявив, що ринки в значній мірі стійкі до глобальних подій, але будь-яке затишшя вразливе перед ризиком нових подій.

«Мій найбільший страх полягає в тому, що ще одна геополітична ескалація – а це може статися досить швидко – і ринки в якийсь момент фактично втратять спокій, і тоді настане ринкова подія», – сказав Сьюінг.

Відзначається, що ці коментарі прозвучали на тлі того, що конфлікт між Ізраїлем і сектором Гази, який розгортається, додає невизначеності до глобальних економічних перспектив, в той час як російсько-українська війна затягується, а напруженість між Китаєм і США продовжує зростати, попри зусилля по зближенню лідерів двох наддержав.

Регулювання зайшло занадто далеко

Також керівники найбільших у світі банків виступили проти введення більш суворих банківських правил.

У липні була запропонована масштабна реформа, широко відома як «Базельський ендшпіль». Вона зобов’язує банки відкладати додаткові мільярди капіталу для захисту від ризиків.

«Хоча ми хочемо, щоб система була безпечною і надійною, коли я подивився на ці правила, я думаю, що вони заходять занадто далеко», – заявив генеральний директор Goldman Sachs Девід Соломон, маючи на увазі посилення банківського регулювання.

«Якщо вони будуть реалізовані в тому вигляді, як (правила) викладені, це стане значним додатковим посиленням жорсткості економічної системи в той час, коли я не думаю, що це відповідає інтересам економічної діяльності і зростання», – додав Соломон.

У США банківський регулятор оголосив про масштабні пропозиції щодо введення більш суворих правил щодо капіталу для великих кредиторів після масового вилучення депозитів з дрібніших банків на початку цього року. Своєю чергою, представники галузі стверджують, що немає ніяких виправдань для значного збільшення капіталу.

«Звичайно, я вважаю, що спроби деяких регулюючих органів в даний момент підняти питання про капітал помилкові. Їм слід зосередитися на інших питаннях», – сказав голова UBS Group Колм Келлехер, не назвавши регулюючі органи.

«Мета політики полягає в тому, щоб обмежити розмір великих банків», – сказав Горман із Morgan Stanley.

«Але коли ви тиснете на систему, найменш конкурентоспроможні гравці відступають», – сказав він, додавши, що важко передбачити наступну кризу, поки політична дилема не буде вирішена.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Не гой Показати IP 8 Листопада 2023 08:29
Спонсори війн...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus