USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Госпіталі ветеранів війни мають фінансуватись з Держбюджету, – нардепка з Волині

31 Березня 2021 08:00
Обсяг фінансування госпіталів ветеранів війни, яких в Україні 28, – недостатній. Загалом за рік у госпіталях можуть пролікуватися, отримати послуги фізичної та психологічної реабілітації понад 150 тисяч ветеранів. Однак, у 2020 році шпиталі прийняли лише 30 тисяч пацієнтів. Все тому, що у запропонованих НСЗУ пакетах медпослуг відсутні такі, що надаються ветеранам безкоштовно, зокрема, стоматологічні, фізіотерапевтичні послуги, зубне протезування, психологічна реабілітація та інші. В обласних бюджетах коштів на утримання цих закладів немає. До прикладу, на забезпечення нормальної роботи Волинського обласного госпіталю ветеранів війни у 2021 році необхідно 35 мільйонів гривень.

Ще минулого року народна депутатка України, членкиня депутатської групи «Партія «ЗА Майбутнє» Ірина Констанкевич, яка також входить до складу Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань правового статусу ветеранів війни, неодноразово піднімала це питання перед Урядом та у парламенті, повідомляє пресслужба нардепки.

16 липня 2020 року Верховна Рада прийняла Постанову «Про недопущення зупинення функціонування госпіталів ветеранів війни під час запровадження другого етапу медичної реформи». Документ передбачає відтермінування переходу госпіталів ветеранів війни на нову систему фінансування через Національну службу здоров’я України строком на один рік; збереження фінансування госпіталів ветеранів війни шляхом направлення субвенції з державного бюджету через Міністерство охорони здоров’я України. Однак, Постанова не виконується.

Питання обговорили на останньому засіданні ТСК ВРУ з питань правового статусу ветеранів війни.

Для розв’язання цієї ситуації запропонували створити комплексну програму, яка передбачатиме фінансування госпіталів за рахунок коштів із державного бюджету. Другий шлях вирішення питання – створення окремого пакету медичних послуг для ветеранів війни (аби ветерани мали змогу лікуватися не лише в госпіталях, а й зверталися до інших медичних установ).

«В умовах децентралізації держава переклала надто багато повноважень на місцеві бюджети. І якщо будемо «скидати» ще й фінансування госпіталів, то це буде неправильно. Ми повинні зробити усе для того, аби захисники України мали можливість отримувати якісні медичні послуги, проходити психологічну та фізичну реабілітацію, що гарантовано законодавством», – зауважила Ірина Констанкевич.

Зазначимо, що нещодавно відповідне колективне звернення щодо врегулювання ситуації з фінансування госпіталів ветеранів війни скерували народні депутати із групи «Партія «ЗА Майбутнє»: Ірина Констанкевич, Ігор Палиця та Ігор Гузь у депутатському зверненні до очільника Уряду Дениса Шмигаля вимагали збільшити видатки на лікуванння ветеранів. На їхню думку, «медичне обслуговування для ветеранів війни має фінансуватися уніфіковано за встановленими державою правилами та забезпечуватися за рахунок коштів Держбюджету».
Читати ще: «Не потрібно їхати до Європи, щоб перейняти найкращий досвід. По нього варто їхати до Луцька», – лідерка Жіночого руху «ЗА Майбутнє» Ірина Суслова

Додамо, що цими днями Жіночий рух «ЗА Майбутнє» за підтримки лідера партії Ігоря Палиці організував дводенний інтенсив з обміну досвідом для представників громад із різних областей України. Один із закладів, який відвідала делегація, – Центр реабілітації учасників бойових дій, який діє на базі комунального закладу «Луцький центр первинної медичної допомоги». Цей сучасний медзаклад щодня відвідують 150 пацієнтів. Серед основних напрямків реабілітації – медична реабілітація, фізична терапія, ерготерапія, психологічна реабілітація, фізіотерапія, механотерапія, кінезіотерапія, галотерапія, валеологія, вертебрологія, мануальна терапія, кінезіотейпування. Партія «ЗА Майбутнє» вважає, що бійці повинні отримувати належні медичні послуги у всіх областях України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 31 Березня 2021 10:45
А хто не ветеран нехай вмирає?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus