USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Гостей та молодят, які отруїлися на весіллі в Ківерцях, виписали з лікарні

12 Вересня 2017 09:51
Протягом 14-18 серпня до обласної інфекційної лікарні та інфекційні відділення Ківерцівської та Маневицької ЦРЛ госпіталізовано 37 хворих, з них 7 дітей з попереднім діагнозом «харчова токсикоінфекція, сальмонельоз?». Усі отруїлися на весіллі 13 серпня у кафе «Гопачок». Стан 11 хворих в т.ч. 1 дитини важкий, у 23 хворих в т.ч. 4 дітей – середньої важкості, у 3 хворих, в т.ч. 2 дітей захворювання протікало в легкій формі. Серед госпіталізованих – молодята.

На даний час всі хворі проліковані, виписані в задовільному стані. За результатами епідеміологічного розслідування причиною захворювань стала сальмонела ентерітідіс.

Про це повідомили у прес-службі ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

Під час епідрозслідування встановлено, що зазначені вище хворі перебували на святкуванні весілля 13 серпня в кафе «Гопачок», розташоване в м. Ківерці, приймало участь 80 осіб.

Нагадаємо, родини постраждалих від отруєння на весіллі в кафе «Гопачок» у Ківерцях запевняють, що провина повністю лежить на власнику закладу, однак факти намагаються підмінити, аби відповідальний уникнув покарання.

Як повідомляють епідеміологи, обставинами, котрі могли сприяти виникненню та поширенню захворювання стали фактори епідемічного ризику в організації святкування: включення в меню великої кількості епідемічно небезпечних страв, дозволено використання страв принесених замовниками без відповідних супровідних документів, придбаних на ринках, страв домашнього приготування тощо, порушення протиепідемічного та дезінфекційного режимів, технології приготування страв. Не враховано температурний фактор навколишнього середовища — температура повітря понад 30 градусів, яка є оптимальною для розмноження та накопичення сальмонели ентерітідіс.

При опитуванні постраждалих встановлено, що спільними стравами, котрі вживали хворі були м’ясна нарізка (вживало 95% хворих) та салати «Софія», «Японський», «Пісня Солохи» — вживали 90% захворілих.

Ймовірними факторами передачі послужили готові страви (м’ясна нарізка та салати), котрі були контаміновані при приготуванні.

Медичними працівниками лабораторного центру вжиті заходи по локалізації спалаху. В кафе проведено дезінфекцію, генеральне прибирання, повторний лабораторний контроль. Відхилень не виявлено.

В осередку захворювань проводились лабораторні обстеження хворих, контактних осіб та об’єктів довкілля. Бактеріологічно обстежено на кишкову групу інфекцій 39 осіб, з них 21 хворий. На мікробіологічне дослідження відібрано 98 проб харчових продуктів, питної води, та змивів з об’єктів довкілля. У одній із них виділена сальмонела ентерітідіс (печериці фаршировані). Згідно даних опитування хворих печериці вживали лише 11 осіб (29% захворілих). М’ясна нарізка, салати для дослідження не надавалися, у зв’язку з їх відсутністю.

Про спалах повідомлені Міністерство охорони здоров’я України, державна служба України з надзвичайних ситуацій, Держпродспоживслужба України у Волинській області, управління охорони здоров’я облдержадміністрації, органи виконавчої влади. Хід розслідування висвітлювався в засобах масової інформації.

Дані рекомендації керівнику закладу харчування щодо локалізації та ліквідації вогнища, проведена роз’яснювальна робота з персоналом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus