USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

«Готовий залишитися без зарплати, адже Бог не пробачить, якщо дітки будуть голодними», – очільник Волинського дитбудинку – Ігорю Палиці

11 Вересня 2020 14:31
Зараз в обласному Будинку дитини перебувають 36 дітей. Загалом заклад розрахований на 60 діток, із яких 12 можуть проходити реабілітацію в Центрі ранньої реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи та психіки. Проте розташований Будинок дитини у старому приміщенні, тому, аби була змога покращити умови перебування діток, необхідні негайні капітальні ремонти. Окрема і вкрай важлива проблема закладу – низькі зарплати працівників.

У рамках робочого візиту народний депутат від Луцька, голова політичної партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця відвідав 11 серпня Волинський обласний спеціалізований Будинок дитини.

Із діяльністю закладу, його проблемами народного обранця ознайомив тимчасовий виконувач обов’язків директора комунального підприємства «Волинський обласний спеціалізований Будинок дитини для дітей з ураженням центральної нервової системи з порушенням психіки» Волинської обласної ради Володимир Алейніков.

Будинок дитини створений ще у 1944 році. Це єдиний на Волині спеціалізований заклад на 60 місць для медико-соціального захисту дітей-сиріт, дітей, які залишилися без батьківського піклування, дітей із вадами фізичного та розумового розвитку віком до п’яти років. Із 2006 року в закладі діє Центр ранньої реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи та психіки.

У Будинку дитини працюють 88 осіб, зокрема дев’ять лікарів, 27 медичних сестер, 13 молодших медичних сестер, 39 спеціалістів, вихователів та робітників із господарсько-обслуговуючого персоналу.

Заклад одночасно може лікувати 48 дітей та додатково надавати послуги в центрі реабілітації 12 дітям.

Зараз у Будинку дитини перебувають 36 дітей, із яких – 20 діток, позбавлених батьківського піклування, та четверо дітей з інвалідністю. Семеро – віком до одного року, дев’ятеро – від року до двох.
Читайте також: «Не та мама, яка народила, а яка виховала»: мешканців Волинського будинку дитини привітали зі святом

Як зазначив Володимир Алейніков, заклад фінансується за рахунок медичної субвенції та з обласного бюджету: «З обласного бюджету нам оплачують харчування, оплату енергоносіїв, придбання обладнання, бензину, вивіз сміття… Через ненадходження медичної субвенції у квітні я був змушений перекинути 500 тисяч гривень заробітної плати на харчування дітей, придбання підгузків і прання дитячої білизни. Я готовий залишитися без зарплати, адже Бог не пробачить, якщо дітки будуть голодними... Нянька в нас отримує чотири тисячі гривень заробітної плати, вихователь – від шести тисяч гривень, залежно від категорії та стажу».

Очільник закладу провів народному депутату екскурсію Центром ранньої реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи та психіки. Як пригадав, спершу центр реабілітації було створено лише для підопічних закладу, однак із 2014 році, коли було зроблено реконструкцію у двох групах, центр приймає не тільки підопічних із Будинку дитини, а й, згідно зі статутом, дітей з Луцька і Волинської області.
«Центр реабілітації складається з двох блоків, зокрема з медичного, де працюють педіатр, дитячий невролог, психіатр, фізіотерапевт, логопед, медичні сестри. Починаючи з 2014, щороку ми приймаємо до 400 дітей із Луцька. Буває, що черга розписана на пів року наперед. За медичним направленням до нас надходять дітки із церебральним паралічем, із відставанням у фізичному чи розумовому розвитку, діти з інвалідністю – із народження до семи років. Дітки проходять реабілітацію протягом двох тижнів», – розповів т. в. о. директора Будинку дитини.

Та додав, що приміщення і територію Волинський обласний спеціалізований Будинок дитини для дітей з ураженням центральної нервової системи з порушенням психіки із 2001 до 2017 року орендував у Луцької міської ради. І лише у 2017 році, коли Ігор Палиця обіймав посаду голови Волинської обласної ради, будівлі та земельна ділянка були передані в обласну комунальну власність.

«Відколи Ігор Петрович був обраний депутатом Верховної Ради всю свою депутатську зарплату він перераховує на Будинок дитини. На сьогодні ми вже отримали 400 тисяч гривень, за які змогли покращити умови перебування і виховання дітей у закладі, зокрема, придбали медикаменти, підгузки, засоби гігієни та дезінфекції, продукти харчування. Нарешті за 60 років облаштували протипожежну сигналізацію, а також провели ремонт», – сказав Володимир Алейніков.

Як зауважив Ігор Палиця, за період його депутатства Будинок дитини одержить ще 1,6 мільйона гривень.
Своєю чергою, кандидат психологічних наук, доцент кафедри педагогічної та вікової психології Наталія Вічалковська подякувала керівнику Будинку дитини за співпрацю з науковцями. «Завдяки Володимиру Анатолійовичу кафедра має дуже хорошу базу практики. Тут (у центрі реабілітації, – ВН) ми маємо науково-дослідний, експериментальний майданчик і наші студенти можуть багато чому повчитися», – сказала вона.

Оскільки будівлі закладу нараховується вже понад 70 років, Будинок дитини потребує капітального ремонту даху, фасаду і під’їзних шляхів. «Ми вже замінили всі двері, всі вікна, зробили ремонти в групах, але треба робити ремонт, утеплення фасаду і даху», – зазначив Володимир Алейніков.

Він пригадав, що свого часу була ідея добудувати до наявного приміщення третій поверх, аби була змога приймати більше дітей, однак від цієї ідеї відмовилися, адже будівля – надто стара: «Тут потрібно вкладати багато грошей. На мою думку, напевно, було б дешевше й легше побудувати десь нове приміщення. У такому закладі мають бути ліфти, адже в нас перебувають діти з інвалідністю, однак добудувати ліфти немає можливості. Також у нас немає веранди для денного сну, сушилок, окремих кімнат…»
Як пригадав очільник Будинку дитини, була й проблема з харчування: «Дякувати Богу, Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» виділив 100 тисяч гривень на харчування, і зараз дітки харчуються нормально – на 50 гривень за добу».

«Обласна рада, скликання котрої завершується, всі п’ять років виділяла кошти саме на об’єкти медичної інфраструктури – це перинатальний центр, інфекційна лікарня, закупівля обладнання для міської та обласної лікарень, допомога різним закладам. У зв’язку з пандемією 60 мільйонів гривень з обласного бюджету було знято з основних статей і виділено на боротьбу з COVID-19. Також маємо велике (до 8%) ненадходження до обласного бюджету через те, що стояли підприємства… Дуже важка ситуація. Проблема в іншому. Чому держава ніяк не допоможе? Держава вирішила піти назустріч підприємцям та підприємствам на час карантину, дала їм можливість взагалі не платити податки, тож підприємства отримували дохід, прибуток і не платили податки на зарплату і нерухомість. А з цих коштів формуються обласні й міські бюджети. Тому вони й недоотримали грошей. Із держави компенсацій немає. Наприклад, в Австрії підприємствам, які не працювали через карантин, держава компенсує 70% зарплат працівникам. Окрім того, австрійський уряд зменшив бізнесу ПДВ із 20% до 12%. У нас держава за цей час придумала тільки новий фіскальний орган – Бюро економічної безпеки», – зазначив Ігор Палиця.
Нардеп наголосив, що 6-8 тисяч гривень заробітної плати, яку отримують вихователі Будинку дитини, – це копійки, порівняно з зарплатами суддів чи прокурорів.

«Це чи не найбільша проблема, яку держава не хоче вирішувати. У нас прокурори отримують по 50 тисяч гривень, працівники НАБу – по 200 тисяч гривень, іноземці в наглядових радах – по дві тисячі доларів за добу. А вчителі, лікарі – по 4-8 тисяч гривень на місяць. У тому, що фінансує держава, немає логіки. Хіба дітям не треба освіта? Таке враження, що вони відразу стають прокурорами чи суддями», – резюмував народний обранець і додав, що важливим питання також є страхування всіх медичних працівників, адже саме вони перші стають до боротьби в умовах поширення коронавірусу, проте самостійно придбати ліки не можуть через мізерні зарплати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus