USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Гречка від 20 до 8 гривень: цінові «ігри» на Волині

12 Січня 2015 12:34
Питання закупівлі продуктів харчування у сфері освіти розглядають під час каденції кожного голови облдержадміністрації. Однак, проблеми в цій сфері, скільки про них говорять, залишаються досі.

Про закупівлю продуктів харчування в школах, дитсадках і спеціалізованих освітніх закладах під час оперативної наради в голови ОДА, розповіла заступник очільника облдержадміністрації Світлана Мишковець.

З її слів, проаналізувавши закупівлю продуктів харчування, можна зробити певні висновки. Так, виробники відмовляються постачати продукти потижнево і невеликими партіями. Це вони називають економічно невигідним. Відтак, заклади освіти змушені звертатися до посередників, що призводить до закупівлі продуктів за вищими цінами. Крім того, збільшення цін на продукти харчування та пальне також вносить корективи у вартість продуктів, і закупівельники змушені укладати додаткові угоди.

До слова, облдержадміністрація звернулася до Міністерства економіки та розвитку, аби там розробили нормативні документи, які б дозволяли збільшити вартість предмету закупівлі товару до 200 тисяч гривень. У відповіді Мінекономрозвитку повідомили, що нині розробляються нормативні документи, аби привести у відповідність українські закони до європейських стандартів. У цьому контексті пообіцяли розглянути й згадану пропозицію.

Однак аналіз того, як окремі заклади освіти на Волині закуповували продукти, не надто потішив чиновників облдержадміністрації.

Досліджували в ОДА, як закуповувалися в сфері освіти м'ясо, риба, масло вершкове, олія, молоко, хліб, борошно, гречка, рис, цукор, - продукти які мають різний термін зберігання і ті, які можна закупити безпосередньо у виробника, без торгів.

До прикладу, в психоневрологічному інтернаті картоплю придбали по 1,5 гривні за кілограм, а в деяких закладах від 1,7 до 2,2 гривні. За різними цінами купувалася в закладах освіти й риба від 36,41 до 46 гривень за кілограм. У той час, коли на Шацькому маслозаводі одні заклади купували масло по 60 гривень, інші платили посередникам по 78,5 гривні за кілограм.

До слова, на Волині є випадки, коли один і той же постачальник різним закладам продає продукти за різними цінами. До прикладу, Волинський ліцей-інтернат облради та Іваничівська школа-інтернат придбали гречку по 20 гривень за кілограм. І той же постачальник – «Волиньагрореммаш» - продав гречку в Рожище по 16,24 гривні. Більш того: в селі Маяки Луцького району закупили гречку по 7,73 гривні, а в Люблинецькій школі - по 8,4 гривні.

Власне, ініціаторами такого аналізу свого часу виступили самі виробники, зауважив голова ОДА Володимир Гунчик. Свого часу вони скаржилися, що школи закуповують продукти в посередників, оминаючи виробників продукції.

А з огляду на те, що частина постачальників надає замовнику з бюджетної сфери продукти за завищеними цінами, то він пригрозив недобросовісним постачальникам перевірками Державної фіскальної служби.

«Це освітні заклади і неприємно, що заклади купують продукти по завищених цінах. Сподіваюся, що мораторій на перевірки закінчиться для деяких відповідних служб і подивимося чому така різниця в закупівельних цінах, чи не стоять за посередниками посадові особи виробників. І чи оподатковується все згідно законодавства. Адже якщо один і той самий виробник реалізовує продукцію за різними цінами, то податок береться з більшої або середньої ціни», - зауважив він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Андрій76 Показати IP 12 Січня 2015 13:02
Посередницька мафія бессмертна :)
заміна голови до Андрій76 Показати IP 14 Січня 2015 19:32
13 січня, 17:41 Свідок Вчора о 19:09:34 Це що,перший раз чі перший рік таке твориться....і вважається що ніхто не знає кукловодів цих справ. Відповісти U Ну ну 52 хвилини тому Мишковець буває квасить з Загревою. Щось не поділили за чаркою ? Відповісти U хаха 20 хвилин тому Чарка чаркою, а роботу робити треба, щоб на посадi втриматись, Мишковець це розумiє, тому має
11111111111111 Показати IP 12 Січня 2015 15:35
На сайті то виставили,точно не виробників і паплюжать установи.То створіть єдину базу виробників і Вам шановні буде менше роботи, а то тільки дані збираєте, а ціни на ринку не тримаєте.І кожна установа купує в різний час, а ви маєте ще і претензії до установ. Поки не створите єдину базу виробників,як ви пишете то толку не буде.
нарада Показати IP 12 Січня 2015 20:40
А з загреви все знову, як з гуся вода - гарно пiдпрацьовувала на вибори Валю, та скiльки ниточка не вийся - кiнець буде...
слабо витерали кукло Показати IP 14 Січня 2015 19:29
на двоє бабка ворожила Гадалка З початком другого півріччя 2014-2015 н.р. навчального року ситуація в училищі зміниться на краще. Мікроклімат в колективі стабілізується. Токарна майстерня перестане бути місцем збору угрупувань, ділків, конструкторів, ... Керівники училища не будуть випробовувати свої фізичні здібності на працівниках господарської служби. Майно та матеріальні цінності будуть використовуватись за призначенням. Гроші не будуть розкрадатись. Управління освіти та інші високопосадовці різних часів знімуть ембарго з розслідування училищних злочинів. Правоохоронці добросовісно проведуть розслідування та повернуть училищу крадене. Матеріальні блага поллються в училище рікою. Училище поверне собі колишню славу! - Можливо. На двоє бабка ворожила. Відповісти Франц Іванович - волочи спирт , по любасіку кваснем ... Відповісти 0 ПРО ляльок МАРІОНЕТОК 13 січня, 17:41 Свідок Вчора о 19:09:34 Це що,перший раз чі перший рік таке твориться....і вважається що ніхто не знає кукловодів цих справ. Відповісти U Ну ну 52 хвилини тому Мишковець буває квасить з Загревою. Щось не поділили за чаркою ? Відповісти U хаха 20 хвилин тому Чарка чаркою, а роботу робити треба, щоб на посадiвтриматись, Мишковець це розумiє, тому має бiльшу повагу нiж загрева... Відповісти 0 робити треба Сьогодні, 19:20 ,,,,,,,,,,,,Про закупівлю продуктів харчування в школах, дитсадках і спеціалізованих освітніх закладах під час оперативної наради в голови ОДА, розповіла заступник очільника облдержадміністрації Світлана Мишковець.,,,. Якщо Світлана з Валею під чарочку , не має значення з огірком чи без огірка . **не позбудуться "тягара" - богданця ** нагадуємо , що в часи злочинного режиму він як і вони ходив в заступниках ... і В.О директора...бруду по зловживаннях , порушеннях , дільожці , вистачить на трьох - З ТАКИМ " тягарем " паровозику, - втриматись на посаді на років 10 буде важко... то ж по різносторонній інформації , в випадку його вови призначення, - для ЛЮСТРАЦІЙНОГО КОМІТЕТУ буде непочатий край роботи ... І нехай Бог допомагає тому комітетові - в добрий час роботу почати,а ще в кращий закінчити !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus