USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Гречка вже по 100 гривень: що буде далі з цінами на популярну крупу

3 Серпня 2022 22:14
Гречка в Україні стала «психологічним барометром». Вона миттєво зникає з полиць, як тільки українці відчувають негаразди в країні. Крупа б’є цінові рекорди, подекуди вона вже коштує приблизно 100 гривень за кілограм.

Що буде з цінами на гречку далі, з’ясовувала ТСН.

Фермер з Волині Володимир Шегедин цього року гречки посіяв більше, ніж у попередні сезони.

«Враховуючи воєнний стан, враховуючи, що людям треба буде щось їсти», – каже Володимир Шегедин.

Та все ж цього недостатньо, попит на крупу великий. Минулого року українські аграрії зібрали трохи понад 100 тисяч тонн гречки. Проте обсяг споживання популярної крупи, як свідчить статистика, майже вдвічі більший. Тож раніше гречку імпортували з Росії, аби компенсувати її нестачу.

«Продавали на наш ринок два роки дешевше, ніж на своєму (російському ринку, – ред.), це був відвертий демпінг. І вбили економічну мотивацію наших аграріїв займатися гречкою. У 2019 році крупа (гречка, – ред.) була по 11 гривень в магазинах, це було дешевше, ніж собівартість і вирощування у нас», – розповідає директор міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.
За 20 років посівні площі під гречку скоротилися з понад 700 тисяч гектарів до 84 тисяч у 2021 року. Українським аграріям стало невигідно вирощувати культуру, адже гречку завозили з РФ.

Коли ж почалося повномасштабне вторгнення РФ в Україну, на вітчизняному ринку почався дефіцит гречки. Саме тому її вартість навесні «підскочила» аж вдвічі. Проте навіть настільки дорогу крупу миттєво «змітають» з полиць, українці відчувають дефіцит.

Аграрії та експерти запевняють, що дефіцит гречки не буде тривати довго, а ціна на крупу скоро впаде. Треба лише дочекатися нового врожаю.

«Відбудеться здешевлення гречаної крупи на полицях наших магазинів на 20-30%», – вважають експерти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Віктор Показати IP 3 Серпня 2022 23:01
не памятаю коли її їв а ви що її щодня їсте
Не гречкосій Показати IP 4 Серпня 2022 08:09
Абсолютно якось фіолетово ! Якщо організм просить - то можу з'їсти раз на два - три місяці. Є інші не менш корисні і набагато дешевші крупи. Робите якийсь ажіотаж більш подібний на психоз і рекламу !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus