USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Громадянський шлюб»: Луцьк починає співпрацю з Прилуцьким

31 Серпня 2016 12:13
Депутати Луцької міської ради одноголосно надали згоду на розробку договору про співпрацю обласного центру Волині з громадою села Прилуцьке. Кінцева мета, кажуть в міській раді, - об’єднання міста з селом в одну громаду. А до того Луцьк вкладатиме гроші в розвиток громади, отримуючи в майбутньому землю.

Нагадаємо, Прилуцька сільська рада висловила бажання співпрацювати з Луцькою міською радою. Щоправда, про об’єднаня поки не йдеться: село не готове об’єднатися, але спробувати співпрацювати – так.

Такий собі «громадянський шлюб» Луцька з Прилуцьким для міста може обернутися витратами на ЦНАП, ФАП, покращення роботи сільського клубу та дорогу для Прилуцького і маршрутку № 19, яку просять пустити в село. Натомість сільська рада обіцяє поділитися землею запасу та паями, які готова надавати для розбудови. А згодом, найімовірніше, може бути об’єднання громад.

Зі слів заступника міського голови Сергія Григоренка, на цих землях можна буде побудувати цілий мікрорайон на 20-30 тисяч мешканців. А наразі Луцьк – затиснутий між селами.

«Луцьк має найменшу площу серед обласних центрів, лише Ужгород такий, як ми. Навіть Ковель з населенням втричі меншим, ніж у Луцьку, має більшу площу. І ми не матимемо перспективи розвитку далі. Тож логічно, що для розвитку необхідно включати нові території. Ми активно спілкуємося з усіма сусідами, але є села, які не бажають приєднуватися до Луцька», - пояснив він.

Відповідно до процедури, після дозволу на співпрацю, аналогічне рішення (дозвіл на співпрацю) має прийняти Прилуцька сільська рада. А вже потому міський та сільський голова сформують робочу групу, яка, своєю чергою, напрацює проект такого договору. Згодом його мають затвердити на сесії.

Та цей проект рішення викликав бурхливе обговорення. Приміром, Григорій Пустовіт висловив думку, що це більше схоже на купівлю землі. Натомість Олександр Кравченко цікавився, чи готовий Луцьк ділити бюджет, якого не вистачає навіть на місто. А дорога, яку треба буде відремонтувати в Прилуцькому, вартуватиме мільйони. Зі слів Сергія Григоренка, на це мають піти кошти або з перевиконання бюджету, або з державного фонду регіонального розвитку, який передбачає підтримку громадам, які співпрацюють.

Голова Прилуцької сільради Валентин Арчібасов також взяв слово. Правда, деякі заяви про те, що Луцьк буде спонсорувати село, як бідного родича, йому не зімпонували.

«Переважною більшістю мешканці підтримують наше рішення про співпрацю. Ми не настільки бідні, щоб йти з кимось об’єднуватися, ми могли і самі протягнути цих 4 роки. Але Луцьк поступово наступає на сусідні села. Мені б не дуже було б приємно, якби "зверху" нас взяли і силою приєднали до Луцька», - зауважив він.

Урешті, після обговорення, депутати міської ради одноголосно підтримати проект рішення, який вже почали називати «історичним».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Господарка Показати IP 31 Серпня 2016 12:38
В місті ладу навести не можуть, дороги розбиті або взагалі без покриття ,одні відписки що немає грошей та обіцянки.Оце буде сміху як в селі зроблять асфальт за гроші платників податків з міста в яких самих вулиці без асфальту . І знову буде відписка типу: шановні жителі, робимо все що можемо, потерпіть ще трохи.
Вова Показати IP 31 Серпня 2016 12:39
Негідник Григоренко, хай і з найслабкішої громади таки добився свого погрозами, шантаже та розпалюванням ворожнечі між громадянами України
Анонім Показати IP 31 Серпня 2016 12:48
а давайте маршрутку №19 пустим аж до Маневич ну або хоча б до Колок
Хабарюк Показати IP 31 Серпня 2016 13:04
Земелька, земелька, земелька, відкати, відкати, відкати....
Люди Показати IP 31 Серпня 2016 13:16
А в громади хтось запитував чи потрібне отаке "історичне рішення"?
Луцьк Показати IP 31 Серпня 2016 14:00
Проголосували всі депутати одноголосно. А як же по-іншому?За рахунок жителів Луцька будуть вирішувати проблеми Прилуцького, взамін отримають право розпоряджатися землею, тільки не в інтересах людей, а в своїх особистих. Депутатам також хати триповерхові потрібно десь будувати і щоб не далеко від міста. І земелькою приторговувати - супер бізнес.
Мыкола до Луцьк Показати IP 2 Вересня 2016 15:55
Шо ти ниєш? У будь-якому вмпадку тобі нічого не перепаде все-одно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus