USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Громадські активісти висунули вимоги волинським медикам

9 Квітня 2015 16:14
Для смертельно хворих людей громадські активісти вимагають створити умови, аби полегшити їм якість життя. Зокрема, хочуть, щоб в районах області була змога купувати знеболювальні, а у медзакладах були місця, де людям можуть полегшити останні дні.

Про це йшлося під час засідання круглого столу на тему: «Розвиток паліативної допомоги на Волині: досягнення та перспективи», який відбувся в Луцьку, в приміщенні Волинського обласного управління охорони здоров’я сьогодні, 9-го квітня.

Учасники зустрічі зауважили, що торік на Волині 1200 осіб потребували знеболення.

З цього приводу президент благодійного фонду «СТОПРАК» Марія Адамчук зауважила, що на Волині немає умов для людей, які приречені й доживають віку із сильним больовими відчуттями.

«На Волині є хоспіс, що розрахований на 25 місць, а потрібно мінімум 100. Окрім того, немає виїзних бригад до важкохворих, взагалі немає нічого. Також на Волині є діти, які потребують паліативної допомоги, таких - більше 200. У цьому напрямку у Луцьку вже працюють, вже є програма паліативної допомоги й з травня її втілять у життя. Натомість, про область загалом я не можу сказати, що щось робиться», - зауважила громадська активістка Марія Адамчук.
Окрім того, на Волині неналежна мережа аптек, де в роздрібній торгівлі можна придбати знеболювальні засоби для важкохворих. Є лише 8 аптек.

«Ми хотіли відкрити аптеки в районах, де продавали б знеболювальні, які можуть містити наркотики. Вони потрібні смертельно хворим, щоб полегшити біль, втім, керівники районів не дбають про своїх людей й не відкривають такі пункти. Тут треба просити ЗМІ, щоб вони говорили про це громадськості, тиснули на керманичіві, навіть, «обпльовували» таких керівників», - розповідає начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк.
Представник міжнародного фонду «Відродження» Вікторія Томашевська зауважила, що цього року весь світ відзначив, що пріоритетом в медицині має бути дитяча паліативна допомога, тому фонд готовий допомагати грошима.

«Цього року вже троє дітей померли в Луцьку. Нині говорити про великі проекти - складно, враховуючи складну ситуацію в країні. Я пропоную в лікарні виділити два ліжка й лікарів для таких випадків. Але в цілому можу сказати, що не варто братися за великі проекти, проте, ми готові підтримувати ініціативи», - запевнила Томашевська.

Втім, така пропозиція не сподобалася медикам, мовляв, штат працівників - обмежений й виділяти палату й фахівців для паліативної допомоги вони не можуть.

Після обговорення проблем, громадським активістам вдалося домовитися із головним лікарем комунального закладу «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги» Ігорем Гнетньовим, аби на базі цього медзакладу створити виїзну бригаду для дорослих невиліковно хворих, яка на дому надаватиме їм необхідну допомогу.

Зауважимо, що цього року в Луцьку має бути створена також дитяча виїзна бригада, цьому сприяє благодійний фонду «СТОПРАК».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
липа Показати IP 9 Квітня 2015 16:18
"Втім, така пропозиція не сподобалася медикам, мовляв, штат працівників - обмежений й виділяти палату й фахівців для паліативної допомоги вони не можуть." Разве это медики? Это сволочи, которые давно стали бизнесёрами и душегубами.
липа Показати IP 9 Квітня 2015 16:19
Марии Адамчук - респект, уважение и низкий поклон.
Анонім Показати IP 9 Квітня 2015 16:33
Справжініх лікарів можна перерахувати на Волині на двох руках. 99% це лікарі - хабарники, душогуби, яким життя людини, є лише статистикою.....сволота..... от кого слід перш за все люструвати.....вони ж падлюкі до хворого підходять лише щоб рубля випросити, а лікувати і так не будуть і так не будуть..... Зато у лікарів найкраща "кругова порука", скоти прикривають один однога як тільки можуть, ну відповідно іх і Управління МОЗУ Волинської області прикриває.....А як вони двсі дружно вміють історії хвороби фабрикувати, як щось не так пішло (чи інвалідність чи смерть в наслідок іх злочинної халатності).....
Senator Показати IP 9 Квітня 2015 18:26
Потрібно було чути бред Бачинського (головний лікар Хоспісу) - в нього все класно. Абсолютно бездарне і непрофесійне бидло, яке тільки бухає. Респект Вітру за продовження цьому дибілу контракту за бабло. Будете разом сидіти на нарах.
Анонім Показати IP 9 Квітня 2015 21:02
Таке враження , що паліативна допомога потрібна лише онкохворим.Хтось з вас жив з хворим на старечц деменцію або хворобу Альцгеймера. Життя всієї сім"ї перетворюється на пекло. Це триває роками.
Марія Адамчук до Анонім Показати IP 9 Квітня 2015 21:11
Ні в якому разі мова не йде лише про онкохворих людей. Коли ми говоримо про паліативну допомогу, ми в першу чергу маємо на увазі людей, які хворі на важкі прогресуючі захворювання, бо це дійсно триває роками і родина хворого залишається сам на сам з хворобою. А що стосується людей хворих на рак, то в першу чергу їм потрібне якісне знеболення.
небайдужий Показати IP 9 Квітня 2015 21:35
Цьому ващуку давно треба плюнути в обличя, бо люди для нього це бидло При всіх владах на посаді, кепку вміє крутити. Де люстратори...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus