USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Гроші йдуть ділкам»: щоб уникнути підвищення тарифів, у Луцьку хочуть реприватизувати газопроводи

27 Жовтня 2021 11:05
Депутати Луцької міської ради вчергове звертаються до центральної влади з вимогою не допустити підвищення тарифів. Цього разу – тарифу на розподіл природного газу. Водночас із метою повернення газопроводів і обладнання, яке використовують для подання газу, у комунальну чи державну власність міськрада детально вивчатиме питання їхньої приватизації.

Про це йшлося 27 жовтня під час сесії Луцької міської ради.

Депутати розглянули проєкт рішення про звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, про недопущення підвищення тарифів на розподіл природного газу.

Депутатка, заступниця директора департаменту економічної політики Юлія Дацюк розповіла, що підвищення цін на розподіл газу для населення необґрунтоване.

8 жовтня 2021 року АТ «Оператор газорозподільної системи «Волиньгаз» опублікувало проєкт тарифів на розподіл природного газу, який зростає майже в три рази – з 1,57 гривні за кубометр до 4,49 гривні за кубометр (вартість зазначена без ПДВ).

У плановому розрахунку не зазначена фактична собівартість надання послуг з розподілу за 2020 рік, хоча в розрахунку передбачено зазначати, крім планованих витрат, звітні дані за попередній і базовий роки.

Розрахунок витрат на оплату праці на 2022 рік показує ріст витрат на оплату порівняно з врахованими в чинному тарифі в понад два рази.

«Згідно із пояснювальною запискою до розрахунку тарифу, середня заробітна плата в чинному тарифі становить за 2021 рік 9 883,75 гривні, а середня заробітна плата на одного штатного працівника, зайнятого в промисловості України, за звітними даними із січня до серпня 2021 року становить 14 140 гривень. Максимальний ріст середньої заробітної плати у плановому тарифі має не перевищувати ріст у 1,66 раза», – відзначила Юлія Дацюк.

Вона додала, що в тариф «Волиньгаз» включив також компенсацію витрат і збитків, які підприємство зазнало під час минулих періодів на загальну суму 425,6 мільйона гривень.

«Оскільки, відповідно до звіту про фінансові результати, АТ «Оператор газорозподільної системи «Волиньгаз» закінчило 2020 рік із чистим прибутком в розмірі 20,5 мільйона гривень, то включення таких витрат, як компенсація витрат та збитків за минулі періоди, до структури тарифу на розподіл є безпідставним та веде до необґрунтованого завищення тарифу», – наголосила Юлія Дацюк.

Тому депутати Луцької міської ради вирішили висловити рішучий протест проти такого тарифного терору до власного народу. Вони вимагають запропонований тариф на розподіл природного газу для АТ «Оператор газорозподільної системи «Волиньгаз» у розмірі 4,49 гривні за кубометр на 2022 рік вважати необґрунтовано завищеним. А також не приймати рішень про підвищення тарифів на розподіл природного газу без їхнього належного обґрунтування і наявного погодження місцевих територіальних органів влади.

Окрім того, обранці громади зазначили, що потрібно здійснити ретельну перевірку всіх газопостачальників, що сьогодні мають найвищі тарифи на розподіл газу, з метою усунення зловживань монопольним становищем для неконтрольованого підвищення цін.

Читати ще: Тариф на розподіл газу на Волині може зрости майже втричі

Луцький міський голова Ігор Поліщук наголосив, що сьогодні таке зростання тарифу на розподіл природного газу є необґрунтованим і неприпустимим.

«Тариф зростає на 285%. Де обґрунтування, пояснення? Сьогодні наше підприємство «Луцьктепло» щомісяця за цим тарифом платить «Волиньгазу» понад 9 мільйонів гривень, а таке зростання зумовить те, що воно буде змушене платити понад 26 мільйонів гривень. Це вдарить по кишенях кожного мешканця нашої громади, кожного підприємця. Через зростання тарифу кожна квартира в місті на опалення витрачатиме щонайменше додаткові 300 гривень, які підуть у кишені ділкам, які незрозуміло як приватизували всі мережі», – сказав Ігор Поліщук.

Він дав протокольне доручення департаменту економічної політики та юридичному департаменту, аби ті дослідили, як відбувалася приватизація газопроводів та іншого обладнання, яке використовують для подання газу. На його думку, потрібно детально вивчити це питання і за змоги підготувати документи до суду з метою повернути майно в державну або комунальну власність.

«Ми вживаємо заходи, щоб люди економили. Для цього ми встановлюємо ІТП, утепляємо будинки, замінюємо котли, а такі ділки з «Волиньгазу» ставлять собі прибутки по 519 мільйонів гривень. Це неприпустимо. Необхідно повернути все майно в комунальну чи державну власність», – акцентував Ігор Поліщук.

Читати ще: Нові ціни на газ спровокують сотні мільйонів боргів у бюджетних закладах Волині

Обранець громади Микола Федік зазначив, що кожної сесії депутати скеровують подібні звернення до центральної влади, а отримують лише відписки.

Депутати підтримали проєкт рішення.

Відзначимо, що містах країни тариф на розподіл природного газу має зрости з 1 січня 2022 року. Нагадаємо, на початку жовтня 2021 року ціна на газ у світі встановила абсолютний рекорд – $1969 за тисячу кубометрів. Зараз вона знову впала – 25 жовтня паливо на біржі торгувалося на рівні $1115.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
я Показати IP 27 Жовтня 2021 12:28
вот и посмтрим на работу депутатов и мера в этом вопросе, или это просто сотрясение воздуха....
Бульба Показати IP 27 Жовтня 2021 12:53
Так газопроводи до населених пунктів прокладались за чиї кошти??? А потім передавались на баланс Волиньгазу!!
Tetyana Показати IP 27 Жовтня 2021 13:34
Молодці, якщо вам нарешті вдасться навести порядок у Волиньгазі. Тому що гіршої корупції немає в жодній установі
Хаха Показати IP 27 Жовтня 2021 14:36
Кишка тонка,що б повернути!
Лучанка Показати IP 27 Жовтня 2021 15:48
Нехай Господь допомагає! То наші батьки працювали, це власність державна, а не шахраїв!
Анонім до Лучанка Показати IP 27 Жовтня 2021 20:17
Не державна, а людська
Степан (Крымчанин) Показати IP 28 Жовтня 2021 11:45
Наивность комментаторов шокирует.
Степан (Крымчанин) Показати IP 28 Жовтня 2021 17:45
Ещё одна смешная деталь. Польская компания PGNiG попросила «Газпром» снизить цены на газ для Польши. Видимо, "навар" за псевдо реверс очень маленький.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus