USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Грудне молоко може допомогти в лікуванні COVID-19. Дослідження

23 Грудня 2020 07:00
Біологи з Каліфорнійського університету в США провели нове дослідження, яке показує, що грудне молоко матерів, які одужали від COVID-19, містить сильні антитіла до вірусу.

Оскільки грудне молоко містить високі рівні цих антитіл секреторного типу, годування грудьми матерів, видужуючих від COVID-19, може передати імунітет немовлятам, і є шанс, що антитіла очищеного молока можуть бути терапією для дорослих, які страждають від COVID-19, відзначають вчені, пише НВ.

«Коли мами хворіють, грудне молоко іноді містить антитіла, які допомагають немовлятам боротися з цим захворюванням. Антитіла допомагають вашій імунній системі розпізнавати і знищувати такі патогени, як COVID-19. Але COVID-19 – це абсолютно нове захворювання, тому до того, як ми провели це дослідження, ніхто не знав, чи буде грудне молоко від матерів, що перехворіли наа COVID-19, містити антитіла», – визнали автори роботи.

На думку вчених, це хороша новина, тому що вона відкриває двері до використання грудного молока від матерів, які пережили COVID-19, для лікування тяжкохворих немовлят або запобігання важких захворювань у вразливих немовлят.

Зразки молока були отримані від восьми жінок, які перенесли COVID-19, і ще семи – з підозрою на захворювання. Їх тестували на наявність антитіл до S-білку коронавірусу, порівнюючи з контрольними зразками від інших жінок, отриманих ще до пандемії.

«Хоча наше невелике дослідження за участю 15 мам дає нам лише уявлення про те, що, ймовірно, є динамічно імунною відповіддю, воно дає хорошу причину для продовження вивчення здатності грудного молока лікувати або запобігати COVID-19 у немовлят. Ми також були раді, але не здивовані, виявивши в молоці високий рівень особливого типу антитіл, званого sIgA, який особливо ефективний при боротьбі з захворюваннями, що вражають слизову оболонку легень, такими як COVID-19», – зазначила автор роботи, професорка психології здоров’я Дженніфер Хан-Холбрук.

Всі нові зразки містили специфічні антитіла IgA, а в 80% випадків ці антитіла могли зв’язуватися з важливою функціональною одиницею S-білка коронавірусу – рецептор-зв’язуючим доменом (RBD). 67% зразків демонстрували зв’язування з RBD антитіл IgG або IgM. Більшість IgA були секреторними, що захищає їх від руйнування в слизових шлунково-кишкового тракту.

«Хоча є вагомі підстави сподіватися на те, що грудне молоко може служити лікуванням від коронавірусу для немовлят, нам ще далеко до розробки ефективної терапії. Але це може виявитися дійсно важливим для лікування COVID-19 в країнах, що розвиваються, тому що люди можуть легко отримувати молоко від видужалих мам, навіть якщо у них немає інших доступних методів лікування», – відзначили дослідники.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus