USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Почуватися машиною з виробництва молока – нормально»: у Луцьку мами ділилися досвідом грудного вигодовування

6 Серпня 2021 09:43
У межах Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування в «Школі відповідального батьківства» перинатального центру Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства відбулося особливе заняття. На зустріч із майбутніми мамами завітали не лише медпрацівники, а й мами, які годують малюків грудьми, аби поділитися досвідом, відповісти на всі запитання й розвіяти міфи щодо грудного вигодовування.

«Коли народжується дитинка, у неї є всього три потреби: у грудному вигодовуванні, в теплих руках мами, у спокої та безпеці, – розповіла завідувачка відділення для новонароджених, які перебувають спільно з матерями, неонатолог вищої категорії Людмила Ліпич. – Коли мама прикладає малюка до грудей, обіймає, він відчуває захист, зміцнюється психоемоційний зв’язок між мамою і дитиною».
З її слів, грудне вигодовування найцінніше, найефективніше, це найкраща їжа для дитинки. Материнського молока не замінить жодна високоадаптована суміш. Окрім того, грудне молоко містить антитіла, що захищають малюка від інфекцій, у ньому ідеальне співвідношення корисних речовин та мікроелементів. А мама, яка годує грудьми, краще та швидше проходить адаптацію після пологів, рідше хворіє, також це профілактика онкозахворювань.

«До того ж, це неабияка економія, адже грудне молоко – безплатне, воно завжди тепле і завжди під рукою, – провадить Людмила Ліпич. – Суміш має однаковий склад, а грудне молоко змінюється в процесі підростання дитини».

Налагодження грудного вигодовування не завжди проходить гладко. Якщо виникають проблеми, на допомогу мамам приходять фахівці перинатального центру.
«Важливо не мовчати, а звертатися по допомогу до медичних працівників, до мам, які входять у групу підтримки грудного вигодовування. Це ті жінки, які довгий час годують грудьми, і вони можуть багато підказати, поділитися секретиками, яких навіть ми можемо не знати, – зазначає неонатолог. – Коли ви матимете підтримку від сім’ї, медичних працівників, оточення, повірте, у вас все вийде ідеально і у вас виросте здорова дитина».

Як зауважила Людмила Ліпич, діти на грудному вигодовуванні рідше хворіють та швидше видужують.

Про власний досвід грудного вигодовування розповіла мама чотирьох діток Діана Єлісєєва. На зустріч вона прийшла з наймолодшою донечкою, якій ще не виповнилося й двох місяців. Жінка радо поділилася з майбутніми мамами власними секретиками.
«Коли я чекала на першу дитину, мама сказала мені: «Ми не молочні, я тебе всього місяць годувала, напевно, і в тебе так буде». Але я відкинула всі ті сімейні сценарії, мислила позитивно, – усміхається Діана, поколихуючи крихітку. – Я народила, минуло вже шість місяців – молоко нікуди не поділося. Далі думаю: ну, годую до першого зубчика, а там, певно, буде боляче, то припиню. Але все було гаразд і тоді, коли в дитини прорізалися зубчики. Одне слово, первістка годувала до року й восьми місяців, доки не завагітніла другою дитиною. Отож, не варто сприймати жодних негативних навіювань. Історія кожної мами – індивідуальна».
Діана вважає, що годування грудьми – це логічне продовження вагітності та пологів.

«Мій досвід грудного вигодовування – 12 місяців, – розповіла молода мама Наталія Кец. – Не скажу, що починалося все легко. Направду було відчуття, що я – машина з виробництва молока. Але це нормально! Так, грудне годування – це праця дитини і мами. Це треба прийняти, зрозуміти й навчитися. Адже дитина – це ваше продовження. Від вас залежить її самопочуття, настрій, сон».
Наталія вважає, що це цілком нормально – годувати дитину не тільки вдома, а на вулиці, в закладі, у машині, на прогулянці. Ба навіть тоді, коли мама хворіє.

«Важливо знайти позу, в якій буде комфортно і вам, і дитині, й прикладати малюка до грудей тоді, коли він цього потребує, а не за годинником, – додає Наталія. – Прикладайте дитину, коли вона капризує, плаче сонна. Це її заспокоїть, дасть відчуття внутрішнього комфорту та безпеки».

Наталя каже: під час годування грудьми не змінювала свого раціону, єдине, що виключала, – агресивні алергени. Та додає: поради їсти за двох під час вагітності й годування – абсолютні міфи, їсти треба стільки, скільки потребує організм.
«Повірте, ваш організм усе зробить за вас, просто розслабтеся й довіртеся йому, насолоджуйтеся єднанням зі своєю дитиною, тоді все буде гаразд», – переконана жінка.

«Дуже важливою є підтримка мам під час вигодовування, бо часто трапляється так, що з вагітною всі носяться в період виношування, а коли дитинка народилася, на неї переключають всю увагу, забуваючи про молоду маму та її потреби, – провадить Діана Єлісєєва, а тим часом її маленька донечка вимагає свою порцію щастя. – А їй вкрай потрібна підтримка в цей період».
Багатьох майбутніх мам цікавило питання, чи важко налагодити грудне вигодовування після кесаревого розтину.

«Після такої операції у нас всі мами годують малюків грудьми, – запевняє неонатолог Наталія Пасюк. – Уперше дитинку прикладають до тата, у нього на грудях вона лежить дві години. А вже потім – до мами. Ми не практикуємо долактаційного годування сумішами, бо боремося за грудне вигодовування».
«Важливо, щоб дитинка отримала ті кілька крапель молозива, – додає Людмила Ліпич. – Воно для неї дуже поживне та корисне, вкриває слизову та захищає її від подразнень. А ще має послаблювальний ефект, аби без проблем відійшов меконій – внутріутробний стілець дитини».
Лікарі наголошують: хвороба мами не є перешкодою для грудного вигодовування. Його не варто припиняти навіть тоді, коли у жінки висока температура чи їй вводять певні медикаменти, адже в грудне молоко вони майже не потрапляють.
«Крім того, медики призначають мамам, які годують грудьми, такі препарати, які не шкодять діткам, – зауважує завідувачка поліклінічного відділення Надія Щурук. – Звісно, якщо мама хвора, годуючи дитину, вона має бути в масці. Ще одне питання, яке часто цікавить вагітних, – вакцинація проти ковіду. Вакцинуватися можна і треба. Вакцина не є протипоказаною вагітним та матерям, які годують грудьми. Так само потрібно вакцинуватися проти кашлюку. Дітки першого року життя важко переносять цю хворобу. Тож краще вакцинувати майбутню матусю».
«Коли я годувала сина, уся сім’я захворіла на ковід. Ми потрапили в інфекційну лікарню, але навіть тоді я не припинила вигодовування. Єдине, що підлаштовували так, що спочатку я погодувала дитину, а тоді мені зробили ін’єкцію. І все у нас гаразд», – каже молода мама Алла Петровці, яка чекає на другу дитину.
Майбутні мами уважно прислухалися і до порад неонатологів, і до мам, які годують діток грудьми. Разом з медсестрами тренувалися, як правильно прикладати дитинку, аби їй було зручно смоктати молоко.

Загалом, зізнаються вони, такі-от практичні заняття для них – на вагу золота, адже в майбутньому здобутий досвід допоможе їм правильно налагодити грудне вигодовування, аби їхні малюки зростали здоровими.

«Якщо ви налаштовані на грудне вигодовування, то у вас неодмінно все вийде, – переконана Наталія Пасюк. – А коли раптом виникнуть якість труднощі чи питання, ми радо прийдемо на допомогу».

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Народна прокуратура Показати IP 6 Серпня 2021 13:09
що це за мужик там сидить?
Анонім Показати IP 6 Серпня 2021 19:41
Це чийсь чоловік. У школу мам запршують сім'ю. Просто тут не розповідають про реальність: що молоко може ррибувати і навпаки, ніби трохи зменшуватись у кількості. Або що дитинка може вередувати і може складатись враження, що їй не вистачає молока. Насправді це не так. Ну і інші ньюанси.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus