USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Як і кому продаватимуть ПАТ «Волиньобленерго»

25 Листопада 2013 09:52
Кабінет міністрів України затвердив умови приватизації 75% акцій ПАТ «Волиньобленерго».
Про бажання поборотися за актив обленерго заявили відразу в чотирьох великих компаніях - «Укренергоконсалтинг», VS Energy, «Укрістгаз» і «Енергостандарт», - інформує minfin.com.ua з посиланням на Коммерсант-Украина.

Така кількість учасників припускає серйозну торгівлю зі збільшення цін. Втім, початкова ціна, виставлена за актив, і так ринкова, і її значне збільшення малоймовірне, відзначають експерти.

Нагадаємо, що Кабмін вирішив виручити не менше 456 мільйонів гривень за 75% акцій енергопостачальної компанії «Волиньобленерго». Така оцінка вказана в умовах приватизації держпакету акцій підприємства , випливає з опублікованого в п'ятницю розпорядження уряду N911 від 21 листопада.

Щороку «Волиньобленерго» реалізує споживачам близько 1,3 мільярда кВт год. електроенергії і є одним з найменших енергопостачальних обласних підприємств країни. У січні-вересні її чистий дохід склав 553 520 000 гривень чистий прибуток - 17960000 гривень. Найбільшим приватним акціонером компанії (20,3%) є кіпрська Garensia Enterprises Ltd , підконтрольна групі «Енергостандарт » підприємця Костянтина Григоришина. Джерело в компанії розповіло, що група планує брати участь в конкурсі.

Втім, легкою боротьба за цей пакет для Костянтина Григоришина не стане. У п'ятницю про бажання купити актив оголосили в київському ТОВ «Укрістгаз», яке учасники енергоринку пов'язують з віце -прем'єром Юрієм Бойко, а також в «Житомиробленерго», підконтрольній VS Energy International Михайла Воєводіна, Олександра Бабакова і Михайла Спектора. Про своє бажання вступити в боротьбу за актив вчора заявили в компанії «Львівобленерго», підконтрольної структурам братів Ігоря та Григорія Суркісів, давнім суперникам «Енергостандарта». У Фонді держмайна повідомили, що конкурс планується оголосити 27 листопада.

Така кількість учасників у разі відкритих торгів передбачає серйозну торгівлю і, як наслідок, збільшення первинної ціни. Однак галузеві аналітики вважають, що стартова ціна пакета вже ринкова. Виходячи з прогнозного показника річної прибутку, коефіцієнт P/E (ринкова капіталізація до річного прибутку) складає 25 і EV/EBITDA (вартість до прибутку до сплати податків, відсотків і амортизаційних відрахувань) 8,4, підрахував глава аналітичного департаменту ІК Eavex Capital Дмитро Чуріна. «Ці фінансові коефіцієнти співставні з середніми показниками компаній сектора Росії та країн Центральної та Східної Європи. Уряд встановив ціну в 1,3 гривні за акцію, але я не думаю, що в ході торгів вона перевищить 1,5 гривні за папір», - говорить начальник аналітичного департаменту ІК «Арт-Капітал» Ігор Путілін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus