USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Як у Луцьку презентували першу в Україні монету зі шрифтом Брайля. ФОТО

17 Жовтня 2012 11:31
Ще одним кроком назустріч людям із вадами зору стало залучення благодійних коштів шляхом виготовлення сувенірно-колекційної монети із шрифтом Брайля.

Монетовидний жетон презентував голова Волинської асоціації колекціонерів «Паритет» Анатолій Сєрков у Центрі хірургії ока професора Загурського, що у Луцьку, 13 жовтня.

За словами Сєркова, він вирішив долучитися до того, що робить держава і люди, небайдужі до проблем незрячих.

Тож, задля вшанування 160-річчя з дня смерті Луї Брайля, який придумав шрифт для незрячих, разом із рівненським «Монетним двором туриста» і за сприяння Центру хірургії ока професора Загурського, «Паритет» започаткував випуск цього монетовидного знаку. Монети випустили обмеженим тиражем. Тож, наразі монетовидних знаків із словом «зір» абеткою Брайля є лише 50 штук.

Але навіть цього стало достатньо для внесення цього здобутку в Книгу рекордів України. Адже випуск монет із шрифтом Брайля в Україні відбувся вперше.

Окрім того, під час заходу підсумували результати роботи Центру хірургії ока професора Загурського за рік. За словами головного лікаря-офтальмолога Тетяни Єремеєвої, клініка організовує на Волині профілактичні заходи задля попередження проблем із зором і лікування людей, які з ними стикнулися.

На сайті Центру хірургії ока функціонує блог лікарів, довідник пацієнтів і консультація он-лайн, де охочі можуть почитати інформацію про основні захворювання очей і методи їх профілактики.

До того ж, медичний заклад постійно готує різноманітні статті, які друкують у засобах масової інформації, та інформаційні буклети. Також працівники Центру хірургії ока є учасниками телевізійних медичних проектів і вже створили серію передач про цукровий діабет і глаукому. Клініка бере участь в організації шкіл «діабету» та «глаукоми», де пацієнтів навчають, що треба робити, щоб уникнути ускладнень зі сторони органу зору.

Тетяна Єремеєва зауважила, що в Україні вже функціонують громадські організації, які опікуються проблемами людей із вадами зору. Зокрема, такими є Всеукраїнська громадська організація інвалідів, Українське товариство сліпих, молодіжна організація «Генерація успішної дії» та ГО інвалідів «Стимул».

На її думку, спільна активна громадська діяльність влади, людей, громадських організацій і клінік може вплинути на процес зменшення кількості людей, які незворотно втрачають зір.

Щоб відзначити випуск сувенірно-колекційної монети, до клініки завітали також голова правління Волинської обласної організації УТОС Юрій Симончук та начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Федір Кошель. Вони подякували працівникам Центру хірургії ока і його головному лікарю Тетяні Єремеєвій, зокрема, за якісну медичну допомогу людям із вадами зору.

Присутній на події керуючий Волинською єпархією УПЦ КП митрополит Луцький і Волинський Михаїл благословив дійство на початок.

Окрім того, Федір Кошель вручив директору Луцького навчально-реабілітаційного центру Лесі Волинець медичне обладнання для профілактики та лікування захворювань очей.

А на завершення заходу для всіх присутніх виступив академічний камерний квартет «Кантабіле» під керівництвом Народного артиста України, заслуженого діяча мистецтв Товія Рівеця.
Всім колекціонерам, благодійникам та іншим охочим, хто ще не встиг долучитись до доброї справи, повідомляємо, що Сувенірно-колекційні монети можна придбати у приміщенні Центру хірургії ока професора Загурського, що у Луцьку на проспекті Грушевського, 1.

Звіт про витрачання залучених благодійних коштів висвітлюватиметься на сайті zagorski.com.ua у розділі «Благодійні програми».















Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанка Показати IP 17 Жовтня 2012 13:24
...Ну і до чого тій дамі на фото та грецька зачіска??? Ц зачіска не пасує до ділового стилю-дана річ вимагає романтики або кежуал, Ви ж таке дійство організували,то вже б хоча б дресс-код організували собі відповідний... Ото манера, шкода,що в більшості українок вона присутня-ага хочу це і хочу так, а що воно не пасує одне до одного-це вже ніше питання..., смак потрібно мати і вирощувати його в собі тоді і працювати в даній галузі...буде приємніше!
Кужель Показати IP 17 Жовтня 2012 17:20
Захід для незрячих, а повністю незрячих раз-два і більше нема.
Незалежна думка Показати IP 17 Жовтня 2012 17:21
А Ви, Лучанко, експерт зі стилю??????....Щоб надавати такі голосні поради треба бути неабияким професіоналом)))) Професіонали ж від "інших" відрізняються КУЛЬТУРОЮ!!!!!! Чого Вам і бажаю!!!P.S. рекомендую перечитати ще раз статтю, напевно Ви не зрозуміли, що захід був благодійним, а людям для яких збирали гроші байдуже у що одягнені їх меценати, так як вони не мають можливості бачити!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus