USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Якби вибори були сьогодні, Тимошенко у Луцьку всіх «порвала» б

29 Вересня 2009 18:00
Власне незалежне опитування провело минулими вихідними інтернет-видання «Волинські Новини» серед лучан. Ми хотіли дізнатися – за кого лучани сьогодні хочуть голосувати? Змусив це зробити передусім  «голод» на такого роду інформацію. Адже при надлишку всеукраїнських рейтингів електоральних уподобань маємо їх цілковиту відсутність на місцевому рівні. Ні, вони існують. Проте, здебільшого місцеві дослідження проводяться на замовлення виборчих штабів і тримаються за сімома замками.
Ми опитали 500 чоловік у найлюдніших місцях Луцька, дотримуючись принципу статевої та вікової рівності. Що з того вийшло – пропонуємо на суд читачів з коментарями експертів заодно.
Президентські симпатії лучан
Отож, якби вибори президента України відбулися у найближчі вихідні, симпатії лучан розподілилися б таким чином:
Юлія Тимошенко - 35,6 %;

Арсеній Яценюк - 9,6 %;
Олег Тягнибок - 8,2 %;
Віктор Ющенко - 7 %
Віктор Янукович - 6,6 %
Сергій Тігіпко - 4,2 %
Володимир Литвин - 4 %
Не визначилися - 10 %
Проти всіх - 14,8 %

Як зазначив політолог Тарас Літковець, такі результати відбивають реальну картину електоральних настроїв лучан. «Я спілкувався з представниками майже всіх штабів. Й у них приблизно такий же прогноз» - зазначив політолог.
Тарас Літковець зауважив, що скоріш за все, за час передвиборчої «гонки» кандидат у Президенти Юлія Тимошенко зуміє у Луцьку взяти більше, ніж теперішніх 35 %. «Можу припустити що це буде 40 і більше. Однозначно у нас вона буде лідером» - зауважив політолог.
Відносну популярність Тягнибока експерти пояснюють просто: у Волинській області 97% населення – етнічні українці. Що ж до Януковича, то як каже Тарас Літковець, у цього кандидата як на Волині, так і в Луцьку стабільний електорат. «На всіх виборах після 2004 року він мав 5-7 %. Це здебільшого російськомовне населення, як-то колишні ліберальні комуністи, військовослужбовці, ветерани МВС і тому подібні категорії лучан», - зауважив пан Літковець.
Щодо Сергія Тігіпка, то політолог вважає, що той після останнього візиту до Луцька додав собі не менше одного відсотка. «Враховуючи, що він тільки розпочав передвиборчу боротьбу, 4,2% для нього – однозначно успіх».
Перевагою Володимира Литвина називають відносно сильний адміністративний осередок в області, зокрема представників його політичної партії в органах влади. «Литвин має досвід політичної боротьби, вміє працювати з аудиторією, хоча його традиційний недолік – як правило слабенька робота штабів» - сказав Тарас Літковець.
Чи бути Луцьку з новим головою?
За умови негайного проведення виборів міського голови Луцька голоси жителів міста, якщо вірити результатам опитування «Волинських Новин», розподілилися б так:
Микола Романюк - 21,4 %
Богдан Шиба - 14%

Володимир Бондар - 6 %
Борис Клімчук - 8,2 %
Віктор Чорнуха - 3,6 %
Андрій Козюра - 2,2 %
Не визначилися - 13,4 %
Проти всіх - 31,2 %

Скоріш усього, кандидатів на пост міського голови Луцька буде не менше двох десятків. На цьому сходяться думки більшості спостерігачів. Хоча, основні «важкоатлети» майбутніх «мерських воєн» визначилися уже сьогодні. Це діючий голова Богдан Шиба, головний волинський «єецівець» Володимир Бондар, колишній губернатор і теперішній дипломат Борис Клімчук, а також Микола Романюк, який попри високі рейтинги так і не підтвердив свої наміри балотуватися на міського голову. Більше того, за неофіційною інформацією, амбіції у колишнього банкіра і найбагатшого волинського губернатора спрямовані геть в іншу сторону.
Окрім вказаних у рейтингу «Волинських Новин» «майже-кандидатами» на мера називають, приміром, підприємців Олега Чернецького та Олександра Свириду, «соборівця» Геннадія Кожевникова, новоспеченого «свободівця» Євгена Мельника, а також колишнього міського голову, а сьогодні головного волинського містобудівника Антона Кривицького. 
«Цікава тенденція: кількість бажаючих очолити органи місцевого самоврядування з кожною передвиборчою кампанією збільшується. І якщо повноваження місцевої влади будуть розширені, що приміром, передбачає президентський проект змін до Конституції – місце міського голови стане ще більш ласим» - ділиться роздумами Тарас Літковець. .
Звертає на себе увагу падіння рейтингу Богдана Шиби. Коментуючи це, політологи вказують, приміром на неузгодженість політичної доцільності з господарською в діяльності теперішньої владної команди. «З господарської точки зору  було абсолютно правильним почати наводити лад з ринками. Проте це налаштувало багатьох лучан проти Шиби – великий відсоток жителів міста там торгує, і ще більший – робить покупки. Наприклад коли зайшла мова за перенесення ринку на околицю міста – багато хто обурювався, не до кінця розібравшись у доцільності цього» - каже Тарас Літковець.
Загалом практика закономірна: вічні проблеми міста, такі як невідремонтовані дороги чи неякісні послуги ЖКГ, однозначно впливають на популярність діючої влади. Тому головним завданням для команди Богдана Шиби на майбутніх виборах стане потреба ефективно нагадати лучанам, які ж все такі зміни відбулися за час його головування у місті.
Високий рейтинг «не-зрозуміло-чи-кандидата» Миколи Романюка лишається одною з найбільших інтриг майбутньої гонки. Що ж до причин популярності, то експерти згадують романюкову здатність лишатися осторонь  владних скандалів і проблем, й, по друге – ефективну роботу його прес-служби, яка доволі вдало «світить» свого шефа»
Луцькрада майбутнього: перший прогноз
Якби лучанам довелося зараз голосувати за політичні сили, що захотіли пройти до Луцької міської ради, їх уподобання мали б такий вигляд
БЮТ - 33,8 %
ВО «Свобода» - 9 %
Блок Арсенія Яценюка - 8,8 %
«Партія регіонів» - 7 %
НСНУ - 5,4 %
«Блок Литвина» - 6,4 %
Партія «Єдиний центр» - 1,4 %
Не визначилися - 10 %
Проти всіх - 18,2 %

«Розклад сил у наступній каденції Луцької міської ради зараз мало прогнозований. На це впливатиме і бурхливе партійне життя, і, звичайно, результати президентських виборів» - каже Тарас Літковець.
«Так невідомо, що буде з «Нашою Україною» після президентських виборів, адже, скоріш усього ця політична сила, коли її патрон втратить президентський статус, здасть у своїх потугах. Так само є великі сумніви щодо повноцінного подальшого існування партії «Єдиний Центр».  Відтак «помаранчевий електорат» перетече до тягнибока і БЮТ. Блок Яценюка, якщо не втратить можливостей так само добре фінансуватися, очевидно, що збереже й популярність. А от Блок Литвина, скоріш усього, матиме у Луцьку набагато менше, ніж 6,4%» -  ділиться міркуваннями пан Літковець.
Робота над помилками
«Волинські Новини» планують регулярно проводити подібні опитування. Більше того: вдосконалюватися і ставати об’єктивнішими. Цього разу волонтери «Волинських Новин» опитали 500 чоловік у десяти найлюдніших  районах міста – біля гіпермаркету «Там Там», супермаркетів «Фуршет» та «Салют» (що на 40-му кварталі), на Київському майдані, у Центрі міста, на Центральному та Завокзальному районах міста, на вулиці Львівській, залізничному вокзалі і біля готелю «Лучеськ». Опитані ділилися порівну за статевим та віковим показниками (50% - віком до 40 років, 50 % - після).
Як зазначила соціолог Мирослава Козюпа, така вибірка не є репрезентативною, адже не враховує статистичних показників населення міста. Приміром у Луцьку жінок не 50 а 54 %. Окрім того, вибір місць опитування людей міг вплинути на його результат: на базарах чи вокзалі частина респондентів могла бути не лучанами, що теж могло вплинути на результат. «Як правило, опитуються люди по районах проживання, причому інтерв’юер ходить по домівках, аби вибірка була репрезентативною і щодо районів проживання та кількості жителів в кожному з них» - зазначила  пані Козюпа.
Все ж, каже соціолог, результати подібних опитувань можуть відображати певні тенденції у розстановці сил, тож є корисними.
*   *   *
Коли цей матеріал готувався до друку, до редакції «Волинських Новин» потрапили результати іншого опитування, проведеного Центром «Наша справа» за методологічної підтримки Київського інституту проблем управління імені Горшеніна.  Пропонуємо читачам їх результати.
Питання: «Якби вибори президента України відбулися у найближчу неділю, за кого б Ви проголосували»?
Відповіді:
Юлія Тимошенко - 46 %
Арсеній Яценюк - 8 %
Олег Тягнибок - 5 %
Віктор Ющенко - 4 %
Віктор Янукович - 10 %
Сергій Тігіпко - 5 %
Володимир Литвин - 4 %
Петро Симоненко - 2 %
Олександр Мороз - 2 %
Анатолій Гриценко - 1 %
Проти всіх - 11

 
Питання: Якби у найближчу неділю відбувалися вибори міського голови Луцька, за кого б Ви проголосували?
Відповіді:
Богдан Шиба - 21,5 %

Микола Романюк - 18,1 %
Володимир Бондар - 2,53 %
Олег Чернецький - 4,18 %
Борис Клімчук - 3,72 %
Євген Мельник - 2,05 %
Віктор Чорнуха - 2,01 %
Олександр Свирида - 1,34 %
Святослав Кравчук - 1,52 %
Андрій Козюра - 1,35 %
Олександр Главацький - 2,01 %
Проти всіх /Не визначилися - 39,69

 
Питання: «Якби вибори до Луцької міської ради відбувалися у найближчу неділю, за яку партію Ви б проголосували?»
Відповіді:
БЮТ - 50 %
Соціалістична партія України - 2 %
НСНУ - 4 %
Комуністична партія України - 3 %
«Партія регіонів» - 12 %
КУН (Конгрес українських націоналістів) - 1 %
Українська народна партія - 1 %
ВО «Свобода» - 8 %
Народна Партія (Блок Литвина) - 4 %
Проти всіх - 16 %
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
дідо Показати IP 30 Вересня 2009 18:15
100% заказуха від Грицюка...більшість нормальних людей працюють,і у людних місцях не появляються....нехай сходили би на базари і послухали,шо про Тімашєнку говорять всі люди....ВН,неведіться на провокації проплаченні з партії Лазаренка...
Любомир Показати IP 1 Жовтня 2009 20:08
Да, волинські новини опустились до проведення псевдоопитувань, а центр "Наша справа" то взагалі піпєц...його контролює пан Cтемковський...
Анонім Показати IP 2 Жовтня 2009 23:05
"електоральних уподобань" - модне словосполучення вивчили!!!
Анонім Показати IP 6 Жовтня 2009 15:39
дідо відомий регіонал, тому й не дивно, що така дикунська реакція
Анонім Показати IP 12 Жовтня 2009 21:50
Враховуючи перевірений факт 100% голосування - малювання за Януковича на Донеччині, підтримки Тимошенко на Волині може не вистачити для перемоги

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus