USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Японці врятували від вибуху «Фукусіму-1»

7 Квітня 2011 16:21
На станцію «Фукусіма-1», де напередодні було оголошено про загрозу нового вибуху водню, був успішно закачаний азот.
Нагадаємо, що критична кількість водню накопичилася в першому реакторі, паливні елементи якого вже розплавилися на 70%, пише ТСН.
Своєчасне закачування газоподібного азоту запобігло вибуху. Ліквідаторам довелося працювати всю ніч над тим, щоб закачати газ, який витіснив водень. Ця процедура буде тривати ще протягом 6 днів.
За словами представника компанії-оператора станції Tokyo Electric Power (TEPCO), тепер ймовірність нового вибуху водню, подібного тим, що вже відбувалися раніше на першому і третьому реакторах, вкрай низька.
Однак є підозра, що частково зруйнований контейнер, в якому знаходиться реактор. У такому випадку витік водню може відновитися, якщо реактор продовжать охолоджувати водою. У підсумку це знову може призвести до загрози вибуху.
Інший представник TEPCO пояснив, що в реактор буде закачано в загальній складності 6 тисяч кубічних метрів газоподібного азоту. В якості заходів безпеки аналогічні заходи будуть початі на другому і третьому реакторах.
Ще одним великим успіхом ліквідаторів стало вирішення проблеми з неконтрольованим витоком радіоактивної води в океан. Вона била з пролому в 20 см у бетонній стіні колодязя системи енергопостачання, що знаходиться на береговій лінії.
Раніше на цьому тижні було встановлено, що радіоактивна вода йде до пролому не по рукаву з енергетичними кабелями, як думали спочатку, а просочується через щебінку, на якій покоїться бетонний колодязь.
У вівторок в цю подушку з гравію просвердлили дев'ять отворів, через які закачали 6 тисяч літрів рідкого скла і закріплювача. Спроба вдалася - протікання припинилася, і тепер цю ділянку будуть вже більш-менш спокійно покривати бетоном.
Проте тут же були озвучені підозри, що це був не єдиний неконтрольований витік в океан. Японське агентство з атомної та промислової безпеки зажадало від TEPCO активізувати роботу з пошуку інших проломів і щілин.
На думку державних експертів, рівень радіації в океанській воді біля станції настільки великий, що його важко пояснити наявністю лише одного отвору в 20 см.
Втім, незважаючи на ці успіхи ліквідаторів, компанії-оператору аварійної АЕС ще належить скинути в море тисячі тонн радіоактивної води, яка використовувалася для охолодження реакторів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus