USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ідеальне волинське подружжя: він – тибетський буддист, вона – вікканка

24 Березня 2019 09:00
Незважаючи на те, що в Україні відбулася декомунізація, з календаря не зникло свято 8 Березня. Міжнародний жіночий день є вихідним, тож продавці квітів та сувенірів отримують неабиякі прибутки. Адже представницям прекрасної статі традиційно купують подарунки, нехай і символічні.

А от волинська журналістка Олена Кузьмич вважає 8 березня просто вихідним. Жінка святкує прихід весни 20 березня, у день весняного рівнодення, адже вона – вікканська жриця, пише газета Волинські новини.

ОСТАРА – ЦЕ ВІККАНСЬКИЙ ВЕЛИКДЕНЬ

«День весняного рівнодення віккани ще називають Остара. Це час, коли Бог та Богиня допомагають диким тваринам прокинутися від сплячки, аби ті розмножувалися. Природа пробуджується для весняного буйства і родючості. Богиня осяює землю родючістю. Бог-юнак гуляє полями, що зеленіють, і насолоджується щедрістю природи. Під час Остари тривалість дня рівна тривалості ночі. Світло бере гору над темрявою. Мати-Богиня пізніше зачне від Бога-Сонця, щоб нове Сонце народилося у день зимового сонцестояння, аби Колесо Року оберталося, – розповідає Оленка. – А віккани цього дня традиційно вирушають на прогулянку та влаштовують ритуали вшанування пробудження природи».

Цю релігію Оленка обрала в студентські роки. Каже, змалку поважала сили природи. Оскільки навчалася на філолога, багато читала. Її захоплювали казки й міфи, особливо про грецьких богів. А пізніше завдяки книгам та пошукам в інтернеті дівчина зрозуміла, що їй подобається вікканство.

«У християнстві багато «але» і монополія на майбутнє. Ніхто не має знати, що на нього чекає. А віккани часто-густо – непогані тарологи. У моєму наплічнику майже завше є колода цих карт. Це не заважає нам вірити у свого Бога і робити добрі справи», – каже жінка.
Вікканство у 1954 році започаткував Джеральд Гарднер. Ця релігія базується на давніх праєвропейських віруваннях у Богиню-Матір та Рогатого Бога. Джеральд Гарднер не побоявся публічно заявити, що він – відьмак. За ним багато людей зізналися, що вони теж свого роду відьми. Але не середньовічні пелехаті бабусі, які літають на мітлах, а сучасні жінки, які, готуючи їсти, помішують вариво за годинниковою стрілкою.

«Знайомі часто жартують, що я відьма. Але я не ображаюся, бо відьма – означає «відати», «знати». За великим рахунком, чимало жінок – відьми, адже знаються на травах, ритуалах, прикметах. Та й у крові українок – домашня магія і заговори», – каже Оленка.

У віккан жінка може бути наставником релігійної громади і своєрідним священиком. Олена Кузьмич теж має двох учениць. Вчить їх любити себе, позбуватися токсичних стосунків і працювати над собою – фізично й духовно. Жінка вирішила взятися за просвітництво, щоб пояснити людям, що нічого сатанинського у вікканстві немає. За словами Оленки, нині вікканство дуже поширене в США та Європі. Наприклад, американські віккани політично активні, відстоюють екологічний рух, об’єднують навколо себе однодумців.
«Я люблю цю релігію за свята Колеса Року. Їх у віккан – вісім. У березні святкують весняне рівнодення, у червні – літнє сонцестояння, у вересні – осіннє рівнодення, у грудні – зимове сонцестояння. 1 лютого віккани вважають початком весни, 1 травня – початком літа. Прихід осені святкують 1 серпня. 31 жовтня традиційно святкують Самайн, предтечу Геловіну, своєрідне свято врожаю і подяки», – провадить Оленка.

Вона зазначає, що свято весняного рівнодення фактично нагадує Великдень, адже його символами є яйця, кролики, квіти. Святковий одяг має бути зеленого кольору або його відтінків. Цього дня земля пробуджується після зимової сплячки і набирається сили.

«Усі релігії світу схожі між собою, – каже Оленка. – Бога або Богиню треба спочатку знайти всередині себе. У віккан нема заповідей як таких. Головне правило – не завдавай шкоди іншим».

ВІККАНСЬКЕ ПОДРУЖЖЯ РАЗОМ, ДОКИ ТРИВАЄ ЛЮБОВ

Чоловік Оленки Сергій Боремчук сповідує тибетський буддизм. Подружжя поважає релігійні погляди одне одного. Одружуючись, пара провела ритуальне дійство, присвячене шлюбові. Закохані дали обітницю бути разом, «допоки триває любов», а не традиційну християнську «допоки смерть не розлучить нас».

«Вікканська церемонія була у 2011 році, потім ми її повторили через п’ять років, хоча хотілося б щороку. Це дуже емоційне дійство. Ми замовили вінки у квітковій крамниці, букети. Провели дійство на природі серед дерев. Тепер маю три персні на правиці – заручальний і дві обручки. А Сергій носить перстень після другої церемонії», – каже Оленка.
У їхній родині панують гармонія і взаєморозуміння. Олена і Сергій надихають одне одного на творчість. А з народженням доньки Беллатриси їхні стосунки набули яскравішого забарвлення.

«У нас нема поділу на чоловічу й жіночу роботу. Готує і прибирає той, хто має час і натхнення. Особисто я підзаряджаюся енергією від доньки й чоловіка. Вони мене надихають постійно вдосконалюватися», – зізнається Оленка.

Беллатриса, або Тріксі, як дівчинку ласкаво називають удома, народилася 2017-го. Батьки представили її Богині та Богу під час обряду хрещення – вікканінгу – і попросили у вищих сил захисту для малечі.

«Віккани поважають майбутній вибір дитини, який вона згодом зробить свідомо. Ми надали донечці духовний захист, але вона не стала від цього вікканкою, – каже Оленка. – Наставники Беллатрікс, тобто хрещені – представники різних релігій, хоча є навіть атеїсти».
За словами Оленки, вікканство – це релігія власного досвіду, спроба знайти своїх Богів і зрозуміти зв’язок. Жінка не цурається заходити у православну церкву чи католицький костел. Хоча в їхній оселі нема жодної ікони, а замість натільного хрестика в Оленки – пентаграма.

«Удома я часто запалюю свічки. Ми молимося, навіть донька складає рученята до молитви», – каже Оленка.

Щороку кількість віккан у світі збільшується. Вони спілкуються у соцмережах, проводять зустрічі та ритуали, діляться досвідом, адже мають спільні інтереси. Представники цієї релігії ніколи не забувають головне правило вікканської моралі: усе добре чи зле, що ти зробиш іншим, повернеться до тебе трикратно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Їван Показати IP 24 Березня 2019 09:48
Чим би дитя не бавилось ... . З полішука буддист, як з Тібету Полісся.
! до Їван Показати IP 24 Березня 2019 15:35
То в чому ж їхня ідеальність ?
Інна до Їван Показати IP 28 Лютого 2023 22:14
А ви вважаєте,що маєте сповідувати ту релігію, яку сповідують ваші друзі/родичі,тобто там,де ви народились? Відкрию вам спрашну таємницю. Наша Конституціядає право кожному обирати собі віросповідання і не бути приниженим за це.
Іван-2 Показати IP 24 Березня 2019 12:41
А навіщо це все показувати?
Інна до Іван-2 Показати IP 28 Лютого 2023 22:10
А навіщо християни показово стоять біля церкви? Навіщо буддисти читають мантри? Навіщо ісламісти вважають,що мають переконувати інших в істинності своєї віри? Бо усі мають на це право.
1234 Показати IP 24 Березня 2019 16:07
Цирк на дроті
Інна до 1234 Показати IP 28 Лютого 2023 22:12
А ваша релігія- це не цирк на дроті? Судячи з вашої агресії, якраз так.
Упс! Показати IP 24 Березня 2019 20:42
Пороблено ...
Інна до Упс! Показати IP 28 Лютого 2023 22:11
А вам не пороблено?
Пухнаста Показати IP 25 Березня 2019 16:01
Найкращі із моїх друзів!
Інна Показати IP 28 Лютого 2023 22:07
Не розумію,в чому ваша проблема, люди. Вонинікому не роблять зла. А просто живуть собі,як вважають за потрібне. Уявіть собі,християнство - не єдина релігіяна нашій планеті. Чому у нас прийнято засуджувати повністюза усе,за що тільки можна? Зовнішній вигляд,раса,віросповідання, одяг, багато дітей, немає дітей,купа грошей,безгрошів'я, та повністю за усе,що тільки можна уявити. Може пора вже заспокоїтись і приймати людей такими,якими вони є? Якщоніхто нікому не робить зла,то я взагалі не бачу проблеми.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus