USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Ігор Палиця розповів, чому на місцях не вистачає грошей на освіту під час пандемії

4 Вересня 2020 09:53
Голова партії «ЗА Майбутнє», народний депутат від Луцька Ігор Палиця зазначив, що місцевим бюджетам катастрофічно не вистачає грошей для освітніх потреб у період пандемії нового коронавірусу COVID-19, зауваживши, що держава зовсім не допомагає грошима.

Про це він заявив 3 вересня в ефірі суспільно-політичного ток-шоу «Право на владу», повідомляє ТСН.

«Я чітко знаю, що в місцевих бюджетах грошей уже немає. Державна субвенція чітко розписана на покриття заробітних плат. Вона навіть не покриває позакласне викладання вчителями. Це покривається коштом місцевих бюджетів. Вона не покриває додаткові години роботи в класі, і якщо буде друга зміна, то вже державна освітня субвенція не покриває цих грошей. Це має фінансуватися з місцевих бюджетів», – зазначив він.

Палиця додав, що на сьогодні в місцевих бюджетах є невеликий залишок коштів, бо в субвенції були гроші на харчування в освітніх закладах, однак вони не витрачалися через карантин.

Читати ще: Майбутнє – за якісною професійно-технічною освітою, – Ігор Палиця

«Це невеликі гроші. Такі міста, як Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Тернопіль, потребують в середньому на забезпечення шкіл санітайзерами, масками вчителів, без ламп ультрафіолету, близько 1,2 або 1,5 мільйона гривень на місяць. І це все коштом місцевих бюджетів. У місцевих бюджетах грошей не вистачає катастрофічно. Тому що в уряді вони беруть білий листочок і тицяють точкою в карту України: «А яку сьогодні область визнати червоною зоною, а яку – помаранчевою?». Незрозумілий підхід взагалі», – зазначив він.

Він додав, що потрапляння до червоної карантинної зони на місцях означає неможливість наповнювати бюджети.

Читати ще: Проблеми бізнесу треба вирішувати комплексно, – Ігор Палиця

«Чернівці – червона зона, а в них шалене недовиконання бюджету, з якого треба забезпечити школи. Держава не допомагає грошима. На два тижні зупиняється громадський транспорт, готелі, ресторани, торговельні центри, магазини – все те, що дає гроші в місцевий бюджет. Відрахування не надходять, і місцеві бюджети банкрутують далі. Держава не допомогла нічого», – заявив депутат.
Нагадаємо, 3 вересня т. в. о. міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет заявив, що МОН планує використати 3,3 мільярда гривень із залишків торішньої освітньої субвенції на закупівлю засобів дезінфекції та індивідуального захисту. Щоправда, спершу потрібно внести зміни до постанови Кабміну, чого ще не зроблено.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus