USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.90

Ігор Палиця та Фонд «Тільки разом» вклали у розвиток спорту Волині 40 млн

10 Квітня 2018 11:12
За сім років благодійної діяльності Ігор Палиця та Фонд «Тільки разом» вклали у розвиток спорту на Волині майже 40 млн грн.

«Волинь спортивна» – одна з програм Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Крок за кроком впродовж семи років Фонд створює можливості для всебічного розвитку волинян, розбудовуючи спортивну інфраструктуру міста й області.

Весна 2018 року розпочалася приємною новиною для жителів ще одного міста Волині. 20 березня відбулося підписання тристоронньої угоди про будівництво спортивного комплексу між Любомльською міською радою, Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» та генпідрядником. Загальна вартість проекту – 5 млн грн, з яких 4 млн – кошти Фонду. Про це повідомили у прес-службі Фонду.



Про те, що вдалося зробити за роки діяльності та над якими проектами Фонд продовжує працювати, розповів керівник програми «Волинь спортивна» Олексій Сорокун.

– Олексію, у сфері фізичної культури й спорту, так само, як і в більшості галузей, головним є належне фінансування. Які ще чинники мають бути присутні задля вдалого розвитку цієї сфери?

– Сфера фізичної культури й спорту не може розвиватися без двох чинників – належної спортивної інфраструктури та кваліфікованих кадрів. Якщо говорити про кадри, то Волині з цим дуже пощастило. Ми маємо прекрасний тренерсько-викладацький склад. Буває, проходиш зранку біля центрального парку, сніг, мороз, а наші тренери дають настанови вихованцям-скороходам. Таких прикладів можна наводити безліч.

Щодо інфраструктури, то тут справа залишає бажати кращого. Велику лепту в цьому напрямку вносить засновник Фонду «Тільки разом» Ігор Палиця. Зокрема, важливим етапом для розвитку спорту на Волині став червень 2015 року. Тоді було підписано меморандум про взаємовідносини щодо розвит­ку фізичної культури та спорту між Фондом, Федерацією легкої атлетики України та Федерацією легкої атлетики у Волинській області. Уже в серпні 2015 року Луцьк отримав сучасну легкоатлетичну арену з біговими доріжками із синтетичним покриттям, секторами для стрибків та метань. А вже за місяць, у вересні, відбулося урочисте відкриття оновленого стадіону «Авангард».



– «Авангард» увійшов у трійку найкращих легкоатлетичних арен України. Чим живе стадіон зараз?

– Головна мета таких інвестицій – життя навколо кожного збудованого об’єкта. Сьогодні «Авангард» і «Спортивне ядро» (стадіон СНУ імені Лесі Українки, де в 2015 році Фонд облаштував сучасну тренувальну базу для спортсменів) гуртують і професіоналів, і аматорів, яких об’єднує прагнення розвивати силу та витривалість, дбати про здоров’я і досягати нових перемог над собою.

Сьогодні тут відбуваються тренувальні збори української лег­коатлетичної збірної. Завдяки сертифікації спортивної споруди (ІІ категорія) Міжнародною федерацією легкої атлетики ІААF, на ньому вже проводили міжнародні змагання та всеукраїнські чемпіонати. Зокрема, на «Авангарді» відбувалися міжнародна матчева зустріч серед юнаків Україна-Білорусь-Туреччина, чемпіонат України з легкої атлетики серед дорослих та молоді, міжнародна матчева зустріч серед юніорів Україна-Кіпр-Ізраїль-Румунія-Білорусь тощо.



– Майже в кожній школі Луцька є сучасне міні-футбольне поле зі штучним покриттям. Таким досягненням не може похвалитися жодне місто України.

– Проект «Футбольне поле в кожну луцьку школу» має на меті згуртувати навколо спорту якомога більше молоді. На сьогодні встановлено 21 міні-футбольне поле, де вирує повноцінне спортивне життя. У 2018 році буде облаштовано такі поля ще у двох школах – №24 та №27, яку цього року планують здати в експлуатацію. Слід зауважити, що в 2016 році на прохання батьків та вчителів у навчально-реабілітаційному центрі замість міні-футбольного поля було облаш­товано сенсорну кімнату, а в ЗОШ №1 закуплено спортивний інвентар, оскільки площа пришкільної території не дозволяє встановити таку спортивну споруду.



– Три роки тому Фонд поширив діяльність на область. Реалізовано сотні проектів у селах та містах Волині. Що вдалося зробити у спортивній сфері?

– У чотирьох районних центрах Волинської області – Любешові, Маневичах, Камені-Каширському та Ківерцях – збудовано ігрові спортивні комплекси просто неба. До складу таких комплексів входять баскетбольний, волейбольний та міні-футбольний майданчики зі штучним покриттям. Крім цього, в Камені-Каширському та Маневичах на нових спортивних комплексах облаштували легкоатлетичні доріжки, а на любешівському стадіоні «Колос» проведено відновлення легкоатлетичного покриття. Також 2015 року в селищах Олика, Цумань та Любешів було збудовано спортивні майданчики для занять у стилі Street workout. Торік на міському стадіоні «Колос» в Камені-Каширському реконструювали фут­­больне поле, а в селі Володимирівка Володимир-Волинського району облаштували сучасне покриття зі штучною травою для гри в футбол.

Слід відзначити масштабну співпрацю у Нововолинську, де на умовах співфінансування з міською радою в 2016 році було зведено сучасний спортивний комплекс з біговими легкоатлетичними доріжками, футбольним полем зі штучним покриттям та баскетбольним майданчиком. Загальна вартість робіт склала 4 млн грн, з них Фонд профінансував 3 млн, міська влада – 1 млн грн.



Крім того, у 2016 році в рамках проекту «Оснащення спортивним обладнанням та інвентарем» усі ДЮСШ Волині отримали від Фонду інвентар та екіпірування.



Маємо напрацювання і в 2018 році. Вже розпочалися роботи з облаштування сучасного спорткомплексу в Любомлі. Основну частину об’єкта становитиме поле для міні-футболу розміром 42х62 метри. Також передбачено бігові доріжки з сучасним поліуретановим покриттям, універсальний майданчик, на якому можна буде грати у волейбол, баскетбол, бадмінтон, та сектор з тренажерним обладнанням.

– Ви неодноразово казали, що Фонд популяризує здоровий спосіб життя серед населення. Як це відбувається?

– Реалізовуючи спортивні проекти, ми намагаємося зробити фізичну культуру доступнішою для людей. Наприклад, з метою широкої популяризації спорту серед лучан Фонд облаштував майданчик для занять у стилі Street workout в парку імені Лесі Українки. Ще 26 аналогічних об’єктів протягом року облаштували в усіх мікрорайонах Луцька. Такі майданчики дають змогу регулярно займатися фізичними вправами мешканцям прилеглих будинків. Торік в рамках проекту «Тенісний стіл у ваш двір» Фонд встановив тенісні столи у 18 дворах луцьких багатоповерхівок.



Крім цього, Фонд підтримує проведення змагань з різних видів спорту, відзначає та стимулює найперспективніших спортсменів Луцька й області, сприяє їх підготовці до Олімпійських ігор. Заохочує Фонд до занять спортом і юних спортсменів. Зокрема, починаючи з 2015 року, перспективні вихованці ДЮСШ отримували щомісячні стипендії у розмірі 500 грн. У 2017 році налічувалося 120 таких стипендіатів по всій області.

– Насамкінець поділіться планами Фонду щодо діяльності у спортивній сфері в 2018 році.

– Фонд і надалі працюватиме в напрямку розвитку спорту. Зок­рема, ми продовжили проект «Тенісний стіл у ваш двір». Цьогоріч буде встановлено 10 таких столів. У рамках проекту «Масовий спорт доступний кожному» хочемо облаш­тувати майданчики для занять загальною фізичною підготовкою на прибудинкових територіях міста.

У 2018 році Фонд започаткував новий проект «Олімпійське майбутнє Волині», який дещо переформатувався зі стипендіального. Його суть полягає у виплаті одноразових грошових винагород юним спортсменам, які посіли призові місця за підсумками виступів на чемпіонатах України. Перш за все – це величезний стимул для них. Ми маємо втримати їх на Волині, в Україні, аби вони не шукали кращої долі за кордоном і згодом не виступали під прапором іншої держави. Цікавим є проект «Спортивна ліга Луцька». Він уже розпочався з волейбольного турніру серед батьків та вчителів. Такі змагання подарували купу позитивних емоцій і організаторам, і школярам та їхнім батькам. Аналогічний турнір плануємо і з міні-футболу на майданчиках зі штучним покриттям. Крім цього, заплановано провести кубки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» серед школярів у двох вікових категоріях. Сподіваємося, що такі заходи стануть справжнім спортивним святом.

Планів багато. Ігор Палиця вкладає у спорт дуже великі кошти. Адже, на його переконання, спорт – найкраща інвестиція у майбутнє.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus