USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ігор Палиця та облрада не втручатимуться у призначення головного лікаря в Олиці

19 Червня 2016 16:36
Як призначатимуть головного лікаря Волинської обласної психіатричної лікарні №2? Яким зрештою повинен бути цей медзаклад? Чому держава змушує скорочувати ліжкомісця в лікарнях? Про це зокрема йшлося під час нещодавнього візиту голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці до обласної психіатричної лікарні №2 та Олицького психоневрологічного інтернату.

Нагадаємо, психоневрологічний інтернат діє вже понад п’ятдесят років. Тут працює 80 людей. «Жилий» корпус – в досить гарному стані: в кімнатах – ремонт, приміщення світлі та просторі.
Є в інтернату своє чимале підсобне господарство: 40 гектарів орної землі, міні-парк сільськогосподарської техніки, 12 корів і більше ста свиней. На території медустанови – свої садки.

«На 40 відсотків забезпечуємо пацієнтів фруктами, зібраними у нас», – каже директор Олицького психоневрологічного інтернату Петро Ткачук.

Зараз найактуальніше питання – зведення нової будівлі, де буде розташована баня та пральня. Приміщення, де зараз знаходиться пральна, стоїть на болотистій ділянці, його стіни у буквальному значенні слова «їсть» грибок. Зі слів директора, попередня проектна вартість нового господарського корпусу – майже 4 мільйони гривень.
Оглядаючи медико-соціальну установу, голова облради Ігор Палиця висловив думку, що нове технічне приміщення можна звести з сучасних металоконуструкцій або ж будівельних блоків. Це буде і швидше, і дешевше, аніж будувати з цегли.
Психіатрична лікарня розташована у приміщенні замку князів Радзвілів. Зараз унікальна пам’ятка архітектури перебуває у занедбаному стані. І якби у цих стінах не було медзакладу, напевне, узагалі б завалилася. Поруч із замком – парк, який колись славився на всю Волинь. Зараз він більше нагадує ліс. А значна частина невеличкої водойми поруч із замком заросла чагарниками.
Нині тут працює 372 людини. Однак, як каже трудовий колектив, лікарів у них бракує. Кілька з них сюди приїздять на роботу з Луцька. Але при копійчаних зарплатах робота виходить надто дорогою для власної кишені. Проїзд міжміським транспортом з Луцька до Олики і назад обходиться у 40 гривень.

«Зараз у відділенні примусового лікування з посиленим наглядом – 50 пацієнтів, – говорить виконувач обов’язків головного лікаря психітратичної лікарні №2 Лариса Ковальчук. – У відділенні примусового лікування із звичайним наглядом – 17 чоловік. Дехто з пацієнтів приїздить самостійно, декого привозить «швидка».

Лариса Ковальчук розповідає, що у них проходять лікування пацієнти з шести областей.
Але, згідно із вказівкою «зверху» в рамках, так званої, медичної реформи у лікарні запропонували скоротити 92 ліжкомісць для хворих.

Водночас Ігор Палиця пояснює: «Сьогодні скорочення ліжкомісць відбувається, згідно із Постановою Кабміну по всій Україні. За основу беруть європейські норми, де дійсно кількість ліжкомісць на 10 тисяч населення менша, ніж у нас на 30 відсотків. Але у Європі вже давно працює страхова медицина. Раз на рік в обов’язковому порядку людина проходить профілактичне обстеження. В іншому ж випадку медична страховка не діятиме. У нас же до лікарів звертаються у крайніх випадках».

ЧИТАТИ ЩЕ: ТЕ, ЩО РОБЛЯТЬ МЕДИКИ, – ПОДВИГ

Так, на думку голови облради, в Україні упродовж 2-3 років необхідно запроваджувати страхову медицину. В основі повинна бути профілактична робота. А поки цього немає, то скорочувати ліжкомісця у багатьох випадках недоцільно. Тому, з його слів, лікарня повинна подати свою пропозицію щодо оптимізації у ній кількості ліжок.

Також голова облради запропонував колективу самому визначити людину на вакантну посаду головного лікаря, адже вже півроку у психіатричній лікарні №2 немає керівника.

«Ні я, ні облрада не будемо втручатися у питання призначення головного лікаря. Пропоную надати вам пропозицію щодо вашого майбутнього керівника: визначіться, якій людині ви довіряєте, хто відстоюватиме ваші права, хто чесно працюватиме. У цієї людини повинне бути чітке програма і чітке бачення розвитку лікарні», – зазначив Ігор Палиця.

Поцікавився голова облради у колективу і тим, яким медики бачать розвиток лікарні. Бо ж останнім часом дедалі частіше зявляється інформація про те, що цю медустанову із замку Радзивілів можуть перенести. Для працівників така інформація рівнозначна закриттю закладу.
«В мене до вас пропозиція: переноситися лікарня буде тільки тоді, коли будуть готові нові корпуси і там буде стояти нове облданання. До цього ніхто нічого змінювати не буде. Я не знаю, коли це буде, тому що грошей в бюджеті немає. Але коли ми з вами напрацюємо принципи, як це вирішити, тоді разом почнемо шукати і європейські гроші для відновлення архітектурних пам’яток, і територію в селищі, де як варіант можна буде розмістити лікарню, і гроші на ремонти. Казати весь час, що хтось винен у тому, що маємо, – не вихід. Поки ми самі не почнемо рухатися, думати, нічого не зміниться».

На думку Ігоря Палиці, також потрібно попрацювати у над перетворенням Олики у туристично-привабливий центр.

«Ваше село унікальне. Їду в Олику вдруге і дивуюся, що дорога, яка веде сюди з центральної траси, збереглася ще з минулих століть, що тут є цей замок, парк. У селищний бюджет можуть «піти» чималі гроші, коли туристи їхатимуть сюди. А дивитися тут є що. Гроші в сільському бюджеті – це якість вашого життя поза роботою. Ніхто гроші на освітлення, на дороги з Києва вам не дасть. Я думаю, і лікарню «скинуть» на наш бюджет так само, як і училища. «Зятягнути» сюди гроші можна зокрема і туристами», – розповів Ігор Палиця.
Напередодні Дня медичного працівника голова облради також привітав працівників психіатричної лікарні №2 та психоневрологічного інтернату зі святом.
«Хочу побажати, аби держава про вас подумала, – сказав Ігор Палиця. – На жаль, на рівні області ми не можемо впливати на підняття вам зарплати. Будемо сподіватися, що Верховна Рада, Кабінет Міністрів почне думати про людей і заробітну плату збільшать не тільки поліцейським. Те, що ви робите тут, – це важка праця. Готовий допомагати вам на рівні обласної ради, своєму особистому рівні».

Насамкінець Ігор Палиця вручив почесні грамоти Ларисі Ковальчук та лікарю-психіатру Марії Любашевській, назвавши працю медиків справжнім подвигом.

До слова, напередодні Дня медичного працівника, в Олицький психолоневрологічний інтернат передали партію медикаментів. Їх закупив «Волиньфармпостач».
«До нас звернувся директор інтернату з проханням придбати ліки для підопічних, оскільки в них немає такої можливості, – розповів директор «Волиньфармпостач» Михайло Півнюк. – Серед медматеріалів, яких 45 найменувань, – знеболювальні, психопрепарати, серцеві, протизапальні, перев’язувальні матеріали, інші товари медичного призначення. Ліків та медзасобів закуплено на більш, як шість тисяч гривень за цінами виробника».

До слова, реконструйований фельдшерсько-акушерський пункт відкрили в селі Нові Червища Камінь-Каширського району. На його повне оновлення витратили більше 350 тисяч гривень, більшу частину з яких вдалось залучити з бюджету ООН. До ста людей прийшло на відкриття медзакладу - наразі тут можна буде отримати невідкладну медичну допомогу, або ж консультацію.

Урочисте відкриття за участю голови Волинської обласної ради, засновника Фонду «Тільки разом» Ігоря Палиці відбулось 15 червня.

Соломія Добролюбова
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Цвк Показати IP 19 Червня 2016 19:27
Вибори скоро 23 округ думайте добре 17.07.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus