USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ігор Палиця закликає терміново скликати РНБО та розглянути питання продовольчої безпеки України

17 Червня 2021 16:29
Неконтрольоване зростання цін уже цієї осені може призвести до дефіциту продовольства. Це загроза національній безпеці, яку необхідно терміново винести на розгляд РНБО.

Сьогодні 60% українців оцінюють економічну ситуацію в країні як дуже погану переважно через неконтрольоване зростання продовольчих цін і комунальних тарифів, яке суттєво впливає на сімейний бюджет. Про це свідчить останнє опитування Центру Разумкова, пише народний депутат України, лідер партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця у блозі на УНІАН.

За даними Держстату, лише за останній рік ціни на популярні в Україні продукти харчування зросли на 50–70%. Для прикладу, яйця подорожчали на 71,3%, цукор – на 62,8%, олія – на 49,5%.

Ще на 35% у середньому здорожчали послуги ЖКГ. Зокрема, найбільше зросла вартість природного газу (на 70,8%) та електроенергії (на 36,6%).

У результаті понад 90% українських родин живуть від зарплати до зарплати, на заощадження грошей просто не вистачає. Не кажучи вже про відпочинок, навчання дітей або купівлю нерухомості.

Більше того, майже 6 мільйонів сімей, або 40%, постійно відмовляють собі в найнеобхіднішому, окрім їжі. Ще понад 500 тисяч родин не можуть забезпечити собі навіть достатнє харчування.

Водночас скорочуються видатки з державного бюджету на соціальну допомогу та субсидії на оплату послуг ЖКГ, під різними приводами скасовуються пільги. Люди вже не знають, як вижити.

Читати ще: Партія «ЗА Майбутнє» закликає уряд компенсувати витрати місцевих громад через карантин та запровадити дотації

І ситуація погіршується з кожним днем. Уже восени через зростання світових цін на продовольство та енергоносії експерти FAO (Продовольча організація ООН) прогнозують черговий інфляційний сплеск і відповідно зростання цін ще на 30–40%.

Крім того, очікується, що в Україні в наступному опалювальному сезоні зростуть комунальні тарифи на 20–40% через те, що Кабмін скасував спеціальні зобов’язання «Нафтогазу» продавати за низькими цінами газ для теплокомуненерго.

Чому в Україні зростають ціни?

Перша причина – найбільше зростання світових цін на продовольство за останні десятиріччя, як зафіксували експерти FAO протягом минулого року. Це стимулює українських виробників збільшувати експорт сільськогосподарської продукції, щоб отримати надприбутки.

Через це зростають ціни на внутрішньому ринку, адже ніхто не буде продавати дешевше тут, якщо можна збути дорожче за кордоном.

Друга причина – непрофесіоналізм та відсутність реакції уряду на зростання світових цін. Я попереджав про це ще в квітні та пропонував 2 шляхи розв’язання проблеми. Однак влада досі нічого не зробила.

Загроза національній безпеці

Бездіяльність уряду призвела до того, що вже восени в Україні може виникнути дефіцит продовольства, і ми будемо вимушені закуповувати агросировину в Європі за набагато вищими цінами.

Це реальна загроза національній безпеці, яку не можна допустити!

Закликаю президента терміново скликати Раду національної безпеки та оборони і розглянути питання гарантування продовольчої безпеки України.

1. Обмежити експорт сировини та продовольства для запобігання значному росту цін на внутрішньому ринку.

2. Запровадити додаткові стимули для ввезення в Україну сировини й товарів критичного імпорту.

3. Переглянути соціальні стандарти відповідно до зростання цін на продукти харчування та комунальні послуги – розміри мінімальної пенсії, зарплати та матеріальної допомоги для малозабезпечених і багатодітних родин.

Крім того, Верховна Рада має звернутися до Національного банку України щодо перегляду монетарної політики з урахування інфляційного сплеску, який очікується восени.

Влада повинна терміново вжити заходів, щоб узяти інфляцію під контроль!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Цікаво Показати IP 17 Червня 2021 19:08
А до кого ви плануєте достукатися, до слуг? Так в історії світу слуги ніколи не мали освіти та досвіду для подолання подібних проблем. Для цього потрібні спеціалісти, а при владі їх немає. "Как вы яхту назовете, так она и поплывет"(С)
Ветерани ЛМОВУ Показати IP 19 Червня 2021 23:42
Ветерани Луцької міської організації ветеранів України - літні люди Луцької міської громади підтримують свого депутата Верховної ради Ігоря Петровича. Дякуємо за ініціативу що до захисту людей як зараз, так і у майбутньому.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus