USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Іловайськ: трагедія очима бійців-фотографів

13 Серпня 2015 09:50
"Ми залишилися живими там, де загинули інші. Ми пам’ятаємо, і не можемо дозволити пустити це в непамя’ть. Ми чекаємо на справедливість", - кажуть бійці - два Максими, Маркіян і Саша, які є авторами світлин про страшні події в Іловайську. До річниці Іловайського котла у музеї Тараса Шевченка відкрили виставку пам’яті,- повідомляє Інформаційне бюро Правий.

66 світлин очима чотирьох фотографів, які пройшли крізь події у Іловайську від початку і до кінця, зібрали на виставці із назвою “Іловайськ”. Виставка відкрилася 11 серпня і триватиме до кінця місяця у Національному музеї Тараса Шевченка. Ці дати обрали не випадково, вони є символічними.

Рік тому, 10 серпня, відбувся перший прорив. А 29 українські бійці потрапили у підступну засідку під Іловайськом.

“Прискорило рішення зробити виставку, прохання людей що пройшли Іловайський котел, з батальйону “Донбас”. Чи можемо ми до річниці прориву, спробі прориву, 25 серпня щось зробити. Так вийшло, що я був разом з Максимом Дондюк. За обставинами цієї війни мене евакуювали 21 числа. Я був поранений. Максим там залишався ще на два дні, а потім туди приїхали Максим Левін і Маркіян Лисейко. Які в загальній колоні виривалися від туди. Зуміли проскочити. вижити цілими з котла ” – розповідає один із авторів робіт Олександр Глядєлов.

Організувати спонтанно виставку до конкретної дати непросто. Зазвичай події розписані наперед вже на рік. У щільному графіку музей Тараса Шевченка все таки зміг викроїти трохи часу – надав приміщення під світлини.

“Такі виставки користуються попитом. Люди хочуть знати більше, вони цікавляться. Вони справді зацікавлені в тому, шоб бути частинкою цього всього.

Кожен з нас має це знати і не бути осторонь. Тому ми музей, який це популяризує”, – розповідає заступник директора з науково-просвітницької роботи, Марта Лопакій.

Фото з архіву Espreso.tv:



Світлини до річниці Іловайської операції від Олександра Глядєлова, Максима Дондюка, Максима Левіна та Маркіяна Лисейко – пам’ять всім тим, хто загинув та тим, хто пройшов крізь пекло.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus