USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Інтернет-користувачів Волині цікавлять соцмережі, а не політика

24 Лютого 2013 11:57
Як свідчить статистика пошукових запитів у Google, волинські користувачі мережі Інтернет у 2012 році практично не переймалися політикою та політиками. Щоправда, експерти заспокоюють – це не означає, що волинська інтернет-аудиторія стала аполітичною, пише IA ZIK

За даними «Звіту про конкурентоспроможність регіонів України 2012», підготовленому фахівцями Фонду ефективного управління, Волинь залишається серед аутсайдерів за кількістю інтернет-користувачів. У регіоні тільки 14,4% мешканців користуються Інтернетом (загалом у державі – майже 30%). За цим показником область перебуває на 23-му місці в Україні.

А за інформацією Головного управління статистики у Волинській області, у регіоні налічується майже 60 тисяч абонентів (користувачів Інтернет).

Що шукають волиняни в Інтернеті

Однією з найбільш популярних пошукових систем традиційно залишається Google. Найпоширеніші пошукові запити – це пошукові терміни з найзначнішим рівнем інтересу. «Ці терміни пов’язані з введеним терміном; якщо пошуковий термін не введено, список найпоширеніших пошукових запитів буде пов’язано з вибраною категорією або країною/територією. Зв’язки між термінами визначаються системою шляхом дослідження пошуків, здійснених великою групою користувачів до введення пошукового терміна, а також після цього», – роз’яснює адміністрація пошукової системи Google.

Як свідчать результати сервісу Google Trends, користувачі Інтернету з Волині не вельми переймалися політикою.

Отож ТОП-10 найпопулярніших пошукових запитів у 2012 році:

1. скачать

2. луцьк

3. Вконтакте

4. Погода

5. Одноклассники

6. Фильмы

7. Игры

8. vk

9. vkontakte

10. однокласники

Таким чином, волинських інтернет-користувачів найбільше цікавили соціальні мережі та можливості скачати фільми та ігри. А от тег «політика» не набрав навіть 1%, порівняно із найпопулярнішим запитом «скачать».

З-поміж політиків національної ваги найпопулярнішими у волинян виявилися Президент Віктор Янукович та екс-прем’єр Юлія Тимошенко. Щоправда, ще частіше інтернет-користувачі шукали інформацію про Кличка. Однак людей більше цікавили Клички-боксери, а не Кличко-політик.

А от волинські політики та владці в людей інтересу практично не викликають. Кількість пошукових запитів із їхніми прізвищами в Google неймовірно мала, тож сервіс не дає змоги порівняти їх із найбільш популярними запитами.

Слід відзначити вельми символічний курйоз. У категорії «Закон і уряд» найпопулярнішим пошуковим запитом у волинян є gjhyj. Якщо ж набирати ці символи на клавіатурі кирилицею, то вийде оригінальний пошуковий запит – «порно».

Що цікаво, цей запит демонструє стійку тенденцію до зростання популярності – приріст становить 50%.

В Інтернету сильний конкурент – телебачення

Водночас, політичні експерти не готові стверджувати категорично, що інтернет-спільнота Волині є аполітичною та не зацікавиться політичною інформацією. Голова Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Михайло Наход зазначив: «Мені видається, що в інших регіонах України, можливо, за винятком столиці, ситуація аналогічна. Активна громадськість, ті, що раніше купували і читали громадсько-політичні газети, а зараз мають регулярний доступ до мережі Інтернет, читають саме ресурси з політичною інформацією. Простір для незаангажованої політичної інформації перебуває саме в Інтернеті, який практично не регламентується жодним законом у нашій державі».

Якщо говорити про Волинь, то на рівні з іншими областями кількість користувачів у нашій області невелика, а потенційно зацікавлених у політичній інформації ще менше, приблизно 1-2 тисячі волинян, – стверджує експерт.

Наход пояснює цю ситуацію так: «По-перше, рівень зацікавлення у політичній інформації пояснюється низькими рівнями громадянського суспільства, демократії участі у краї. По-друге, міцними конкурентами регіональним новинним суспільно-політичним інтернет-виданням залишаються канали місцевого телебачення. Останнє є найпопулярнішим видом ЗМІ, адже є аудіовізуальним, тобто там найлегше сприймається інформація. По-третє, якщо телебачення обирає за глядача інформацію, то в Інтернеті користувач не завжди знає, що обрати. Це пояснюється низьким рівнем «споживання» політичної інформації в регіоні».

Політичні новини несуть негатив

Психологи переконують, що відсутність великої кількості «політичних» запитів у Google не обов’язково свідчить про відсутність інтересу до політичного життя України, Волині.

«Можливі декілька причин такої статистики. Більшість користувачів Інтернету, це – студенти, школярі, молодь, чим, власне, і спричинено домінування соціальних мереж. Зараз політика сама приходить в наші домівки, а соціальні мережі також не позбавлені політичної інформації», – зазначив кандидат психологічних наук Олександр Остапйовський.

На думку практичного психолога Олени Семенюк, кількість запитів у пошукових мережах не є ані єдиним, ані об’єктивним показником зацікавленості тим чи іншим питанням.

«Адже для отримання інформації про політичні події люди часто користуються традиційними ЗМІ та інтернет-сайтами, у тому числі спеціалізованими, а не лише пошуковиками. Переглядаючи їх зміст, можна побачити, що політичних новин у нашому житті не бракує, так само як і розмов на політичні теми у побуті, в робочих ситуаціях, соціальних мережах тощо», – каже вона.

До того ж, політичні новини найчастіше несуть негатив, що можна побачити у коментарях до них. Цілком натуральною людською реакцією є уникнення цього негативу.

«Хоча причини низької зацікавленості політикою можуть бути дуже різні, на мою думку, варто звернути увагу, насамперед, на недовіру до ЗМІ, викликану великою кількістю «джинси» та політичної реклами, а також на переконання про відсутність можливостей впливу на політичні процеси у країні», – додала Олена Семенюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Леонтій Показати IP 24 Лютого 2013 12:02
А кому вона потрібна та політика? Люди жити, розважатись, цікаве знати хочуть!!! А ваша політика - це лайно!!! Хто б не прийшов - буде робити те - що і попередники! То йдіть ви зі своєю політикою знаєте куди ... чи підказати?!:)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus