USD 39.85 40.24
  • USD 39.85 40.24
  • EUR 40.00 40.20
  • PLN 9.95 10.20

Ірина Констанкевич пропонує відзначати 90-річчя з дня народження Євгена Сверстюка на державному рівні

6 Березня 2018 08:29
З відповідним депутатським запитом до комітету Верховної Ради звернулася народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич.

Уродженець Волині Євген Сверстюк у 60-х роках ХХ століття був організатором напівлегальних українських вечорів і зборів, автором полум’яних противладних есе, учасником акцій протесту щодо репресій української інтелігенції. У 1972 році письменника заарештували і засудили за статтею «Антирадянська агітація і пропаганда» на 7 років таборів суворого режиму і 5 років заслання. У часи незалежної України Євген Олександрович рішуче виступив за дерадянізацію, звільнення від радянського спадку в духовному житті, повідомляє прес-служба волинського УКРОПу.

«Євген Сверстюк один із найяскравіших і найпринциповіших шістдесятників, якмй казав: «коли не видно ясних доріг і сонячних плаїв, безсумнівною дорогою є найважча – дорога шляхетна». Євген Сверстюк – письменник, публіцист і журналіст, який своїм життям і діяльністю формував те, що у нас у великому дефіциті – українську еліту», – зазначила Ірина Констанкевич.

Завершив свій життєвий шлях Євген Сверстюк 1 грудня 2014 року у віці 86-ти років.

«Він був завжди людиною, яка не визнавала компромісів, і заради правди був готовий рухатися проти течії, попри моральний і фізичний тиск», – зауважила народний депутат.

«Враховуючи значний внесок у справу збереження, примноження, популяризації культурної спадщини України, активну громадянську позицію, особисті заслуги у розвитку культури, керуючись ст. 15 Закону України «Про статус народного депутата України», прошу вжити заходів щодо відзначення на державному рівні цього року 90-річчя від дня народження видатного діяча, українського літературного критика, есеїста, поета, політв'язня радянського режиму Євгена Олександровича Сверстюка, зокрема, щодо заснування відзнаки, премії його імені, іменування об’єктів, встановлення меморіальних об’єктів», – зазначила Ірина Констанкевич у депутатському запиті.

Нагадаємо, що нещодавно за сприяння Ірини Мирославівни музею Лесі Українки у Луцьку передали книги з особистої бібліотеки Євгена Сверстюка. Цей захід став першим серед ряду інших, запланованих на 2018 рік та присвячених вшануванню пам'яті епохального мислителя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Треба знати Показати IP 6 Березня 2018 12:12
Треба знати чинне законодавство: при усій заслуженій повазі до Євгена Сверстюка, на державному рівні відмічаються ювілейні дати, якими є 25, 50 75,100 і т.д. роковини

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus