USD 39.40 39.73
  • USD 39.40 39.73
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

У ВНУ відкрили виставку рукописів та листів Лесі Українки

23 Лютого 2021 09:43
У Волинському національному університеті 22 лютого відкрили виставку під назвою «Історія з історіями, або повне зібрання творів Лесі Українки».

Про це йдеться у сюжеті Суспільного Волині.

На виставці представили світлини, листівки, видання з автографами, оригінали листів, періодика, розповідає завідувачка музею Тетяна Данилюк-Терещук.

Найціннішими експонатами є рукописи Лесі Українки, які надав Інститут літератури Національної академії наук, каже філолог Віктор Яручик. З його слів, тут зберегли твори, пов’язані з Волинню, які письменниця написала своєю рукою – «Лісова пісня», «Бояриня», проза, стаття про Володимира Винниченка та ще два листи.

У день виставки фонди музею поповнились двома новими експонатами: це прижиттєві видання творів Лесі Українки, які презентував з особистого архіву академік Микола Жулинський. Доктор філологічних наук Сергій Романов каже: точний рік та місце видання невідомі.
Кожен експонат виставки має історію, пов’язану з Лесею Українкою або з членами її сім’ї, розповідає завідувачка музею Тетяна Данилюк-Терещук. Показує лист літературознавця Анатоля Костенка до сестри поетеси Ізидори Косач, із якою познайомився у таборі на Колимі.

«Мало хто знав, що серед ув’язнених жіночого бараку, які валили ліс, – Ізидора Петрівна. Здоров’я її було просто жахливе, вона не мала фізично сили, її пошкодували і вона штопала рукавиці для працівників. А Ізидора Петрівна, як відомо, була доброю вишивальницею, в принципі майстринею», – говорить завідувачка музею.

Виставка у музеї Лесі Українки у ВНУ триватиме чотири місяці. Рукописи Лесі Українки у Луцьку можна буде побачити впродовж двох тижнів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus