USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Історія сексуальної революції по-польськи: у Луцьку стартували Дні польського кіно

12 Жовтня 2017 23:07
Упродовж тижня лучани матимуть змогу оцінити найновіші фільми польського виробництва. Усе – в рамках щорічних Днів польського кіно, які по черзі тривають у різних містах України. Своєрідний фестиваль для кіноманів у Луцьку розпочався зі стрічки про найголовніше – кохання. Цей фільм, однак, не лише про почуття, а й про «мистецтво».

Польськомовні фільми демонструють в Україні ось уже 12 років. Цьогоріч фестиваль охоплює шість українських міст та включає сім повнометражок. Дні польського кіно в Луцьку стартували 12 жовтня. Стрічки, відзняті в Польщі 2015–2017 років, показуватимуть до 18 жовтня в кінотеатрі «Premier City».

Присутній на відкритті Днів кіно консул Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку Кшиштоф Савицький пригадав, що два роки тому, коли фестиваль тільки «освоювався» на Волині, він був чи не єдиним глядачем, присутнім у кінозалі під час показу.Окрім того, консул підкреслив, що організатори фестивалю зробили підбірку з різних фільмів, тому кожен зможе відшукати щось для себе.
«Мистецтво кохання. Історія Міхаліни Віслоцької» – саме з цієї картини стартували луцькі Дні польського кіно. Це непроста історія польської жінки-ученої, яка протягом усього свого життя змушена боротися, аби вижити протягом війни, аби зберегти родину, аби мати змогу науково розвиватися, аби кохати та бути коханою та аби допомагати іншим.
Міхаліна Віслоцька – гінеколог, на прийоми до якої займали чергу за тиждень, адже вона була не лише відмінним лікарем. Жінці вдавалося знаходити індивідуальні підходи до кожної пацієнтки, кожну вона навчала та настановляла порадами. Розуміючи усю недолугість консервативних звичаїв і шкоду постійного замовчування, вона написала книгу «Мистецтво кохання». Саме розповіді про боротьбу з цензурою, соціалістичною владою та несприйняття, зокрема з боку чоловіків, присвячена основна частина фільму.

Урешті, не без допомоги інших жінок, Віслоцькій таки вдається побачити свою книгу в заверстаному та опублікованому варіанті. Це видання, до речі, яке, як неодноразово підкреслено в стрічці, призначалося не тільки жінкам, а й чоловікам, певною мірою започаткувало польську версію сексуальної революції.

Протягом наступних років книгу неодноразово перевидавали.
Наступними лучанами зможуть оцінити біографічну драму «Марія Склодовська-Кюрі», присвячену відомій польській лауреатці Нобелівської премії, фентезі для дітей «За блакитними дверима» про світ уві сні, драму «Новий світ» про трьох молодих людей, зокрема й українку, які намагаються знайти своє місце в Польщі, трилер «Червоний павук» про серійного вбивцю, який полював на вулицях Кракова у 60-х роках, романтичну комедію «Планета самотніх» і біографічний фільм «Остання сім’я» про непросте родинне життя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анатоль_ Показати IP 12 Жовтня 2017 23:22
Я в глибокому шоці, брати та сестри !
Анонім до Анатоль_ Показати IP 12 Жовтня 2017 23:32
Я думав ти глибше

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus