USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Історичне Різдво: подробиці першого за 300 років українського богослужіння в Києво-Печерській лаврі

8 Січня 2023 14:28
Напередодні в Успенському соборі Києво-Печерської лаври вперше за 338 років пролунала служба українською.

До останнього було незрозуміло, чи встигне ПЦУ отримати всі необхідні дозволи для проведення богослужіння, на вулиці вивели понад три тисячі правоохоронців для запобігання можливим провокаціям, йдеться в ТСН.

О 8 ранку біля брами, попри доволі сильний мороз, людей зібралося багато. Отець Макарій – настоятель монастиря ПЦУ, що через дорогу від лаври, каже, ще три дні тому мріяти не міг, що тут служитиме.

«До цього дня треба було дожити... Краще було б, звичайно, об’єднатися і служити однією церквою своєму народу, ну, але як брати не хочуть і чекають патріарха Кирила...» – каже він.

Отець Іван Сидор, який збудив Київ церковним дзвоном у ніч розгону Майдану у 13 році, а потім бив у дзвони Софії після об'єднавчого собору ПЦУ, тепер вперше в життя піднявся на дзвіницю лаври.

Під передзвін отця Івана на подвір’я зайшов предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, за ним – сотні вірян. Вперше за останні три з половиною століття в Успенському соборі звучала молитва українською.

Серед вірян, що дивилися службу на вулиці? – боєць ЗСУ Леонід. Каже, чітко розуміє, що в країні нині щонайменше два фронти – фізичний та духовний. Звільнення і деокупація лаври – величезна перемога, ніби репетиція перемоги Великої.

«Стоїш зараз з такими легенями, з такою грудною кліткою, діафрагма ось тут, боїшся дихати, щоб усвідомити, що ти дійсно тут, це дійсно відбувається в цей світлий день Різдва Христового. Це нереально круто», – каже чоловік.

Із закінченням служби на лаврську площу зійшлися колядники і під хор кількох сотень голосів священики вийшли з собору, серед яких і митрополит Епіфаній.

«Це справді історичний момент для тих українців, які прагнули, мріяли про це не одне десятиліття», – зазначає він.

Нагадаємо, предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній 7 січня звершив історичне богослужіння з нагоди Різдва Христового. Це вперше ПЦУ провела різдвяну службу на території Києво-Печерської лаври.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Всезнайко Показати IP 8 Січня 2023 18:36
А до того служила пцу, 300 років до цього дня? Якій 8 років
Припускайко до Всезнайко Показати IP 9 Січня 2023 08:51
До того служила така сама як ПЦУ митрополія Вселенського
Андрій Показати IP 8 Січня 2023 21:11
А чому не 25 грудня? Знову разом з москалями.
Микола до Андрій Показати IP 9 Січня 2023 09:08
Мандруючи, два монахи зустріли дуже красиву жінку. Вона стояла біля річки і намагалася перетнути її. Але течія була настільки сильна, що жінка не могла це зробити самостійно і попросила перехожих про допомогу. Тоді один з ченців швидко підійшов до неї, взяв її на руки і переніс на інший бік річки. Потім він повернувся до свого супутника, і вони мовчки продовжили шлях. Так вони ходили деякий час. Раптом другий монах не витримав і запитав: - “Ми дали обітницю не торкатися жінок. Як ти міг покласти її на плечі? Монах серйозно подивився на свого супутника і відповів: "Я поставив жінку на берег годину тому, а ти, мабуть, все ще несеш її з собою”. Маймо дух, незалежно від календаря, святкувати свята окремо від кацапні й не носити їх з собою у свідомості. Відв'яжемось від них - прийде час зі спокоєм й радістю в душі змінити календар

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus