USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Історико-культурні заповідники Волині пропонують зробити національними

27 Січня 2021 09:12
Історико-культурні заповідники в Луцьку та Володимирі-Волинському достойні того, аби носити звання національних і фінансуватися з державного бюджету.

Про це йшлося під час другого етапу бюджетних слухань у Волинській обласній раді.

Як розповів директор адміністрації державного історико-культурного заповідника в Луцьку Павло Рудецький, хоч заклад і має в назві слово «державний», але фінансується лише з обласного бюджету. А оскільки він не належить до сфери Міністерства культури, то не виключено, що може й не отримати коштів з держбюджету на реставрацію будинку Косачів. А він, зокрема, потребує ремонту перекриття та гідроізоляції фундаменту.

Крім того, в заповіднику є немало робіт, на які треба чималі гроші. Це і план організації території заповідника, і заміна дерев’яних конструкції замку Любарта, і ремонт веж. Задумали тут відновити стіну, яка з’єднує В’їзну вежу з будинком Пузини, на що, зі слів керівника, ресурси поки є.

Аналогічна ситуація й з державним заповідником «Старий Володимир». Державі, попри назву, він також не підпорядковується. Натомість на його території розташована пам’ятка археології «Городище – Вали ІХ-ХІІІ ст.». Про реставрацію цього об’єкту тут мріють давно, але для місцевого та обласного бюджету – це немалі кошти. Територія тут не огороджена, доступ до пам’яток вільний, тож навіть квитків туристам видавати не можуть. Для цього треба огородити пам’ятку, щоб територія була закритою. Крім того, потрібно завершити ексгумаційні роботи і перепоховати останки убитих в’язнів тюрми НКВС, знайдені на цій території. «Питанням честі» назвав створення туристичного комплексу на базі володимирських валів депутат Андрій Бокоч.

Зі слів директора заповідника «Старий Володимир» Володимира Пикалюка, проєкт реконструкції валів планують подати на «Велику реставрацію». Однак його оптимізму депутати не поділяють.

Як зазначив голова бюджетної комісії Орест Маховський, «Велика реставрація» мала би відбуватися цього року, на зразок «Великого будівництва» у 2020 році. Однак є великі сумніви, чи на ці декларації знайдуться гроші.

«Велика реставрація» була розрекламована, а в бюджеті окремих видатків немає. Планувалося, що частина коштів з ДФРР буде спрямована на ці об’єкти. ДФРР скоротили більш ніж вдвічі, тож ситуація на цей рік плачевна. А окремого джерела в державному бюджеті на «Велику реставрацію» немає. Це всього лише гарна назва без зафіксованого видаткового джерела», - зазначив він.

Водночас учасники бюджетних слухань зауважили: волинські історико-культурні заповідники достойні того, аби бути національними. Тоді кошти на них виділялися би з державного бюджету. Свого часу управління культури ОДА такі пропозиції готували, але спроба не вдалася. Проте депутати запропонували управлінню поновити цю роботу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus