USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Італія збільшила імпорт російської нафти для завантаження НПЗ «Лукойла»

21 Травня 2022 22:24
У травні Росія експортувала до Італії близько 450 тисяч барелів нафти на добу, адже один із найбільших нафтопереробних заводів країни, який належить російському «Лукойлу», став повністю залежним від поставок материнської компанії.

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на дані аналітичної компанії Kpler, пише Економічна правда.

Такі обсяги вчетверо більші за обсяги російської нафти в країні у лютому і є найбільшими з 2013 року. Як наслідок, Італія може обігнати Нідерланди як найбільший імпортний хаб ЄС для російської танкерної нафти.

Дві третини цього експорту прямували до Августи, порту на Сицилії поблизу НПЗ ISAB, який належить російській нафтовій компанії «Лукойл». Також поставки зросли до порту Трієст неподалік від кордону зі Словенією. Порт з’єднаний Трансальпійським трубопроводом з двома НПЗ в Німеччині, які частково належать російській «Роснєфті».

Читати ще: «Кожен день – це мільйони в кишені Путіна»: євро парламентар – про залежність від нафти РФ

Раніше завод ISAB завдяки міжнародним кредитам мав змогу контрактувати поставки нафти з усього світу, а російська частка в структурі становила близько 30%. Проте після російського вторгнення в Україну кредитні лінії компанії було заблоковано, що залишило для заводу можливість імпортувати нафту лише від своєї материнської компанії.

ISAB переробляє до 22% італійської нафти та експортує її в десятки країн. Заснований в 1972 році, він був придбаний у 2008 році контрольованою «Лукойлом» компанією Litasco, що зареєстрована у Швейцарії. Завод є одним з найбільших роботодавців у регіоні, тож місцеві політики попереджають, що нафтове ембарго проти РФ призведе до негайного закриття НПЗ і серйозної шкоди місцевій економіці. Із заводом пов’язані інші великі нафтохімічні заводи та багато малих компаній, які є частиною їх ланцюгів поставок.

Читати ще: Санкційний план тиску на Росію виконано на 36%, – Єрмак

Фахівці на ринку допускають, що у разі запровадження нафтового ембарго уряду доведеться тимчасово націоналізувати НПЗ. Водночас співрозмовники FT з італійського уряду кажуть, що поки що націоналізацію підприємства не розглядають.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus