USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Із вилами та штахетами: волиняни влаштували мордобій за церкву

8 Листопада 2022 18:29
У селі Чорниж Луцького району віряни побилися за церкву. Коли частина селян відреклася від Московського патріархату, прихильники російської церкви на чолі з настоятелем захопили храм і територію навколо нього. Тому новостворена громада Православної церкви України місяцями молилася посеред вулиці.

Коли ж надійшли документи про те, що громада села офіційно перейшла до ПЦУ, люди вирішили, що відтепер вони мають право молитися у храмі. Натомість представники Московського патріархату взялися відстоювати церкву вилами та штахетами. Мордобій влаштували безпосередньо під стінами Свято-Михайлівського храму, йдеться в сюжеті 12 каналу.

Війна за церкву в селі почалася ще у травні, коли більшість вирішила перейти до ПЦУ. Проти повстали прихильники Московського патріархату, які п’ять місяців не пускали односельчан навіть на територію храму. Тому останні мусили молитися за огорожею.

Читати ще: «Священники МП мають зрозуміти: сила українського народу в єдності не з демонічною московією, а з Богом», – капелан Михайло Бучак

«Мене дивує: коли читають Євангеліє українською мовою, то не те, що не слухають, а навіть перешкоджають слухати іншим. Це має дуже дивний вигляд на четвертому десятку незалежності України», – каже священник Андрій Закидальський.

Жителька села Тетяна, яка однією з перших у громаді (понад вісім років тому) втратила на війні сина, додає: «Уявіть, майже 40 градусів спеки, а ми стоїмо, печемося на сонці, нас не пускають. Що це таке? Де влада? Де закон? Якась правда має бути… Коли були панахиди, то мене і ще одну жінку, яка нещодавно сина поховала, не впустили у церкву, аби ми хоча б свічку поставили за те, що наші діти загинули за нас усіх».

Наталія розповідає: аби відправити 40 днів по смерті сина, їй довелося їхати в сусіднє село, бо священник Ростислав, який залишився з прихильниками російської церкви, не пустив згорьовану матір навіть на поріг храму.

«Сказав: «Для другої парафії я храм не відчиню». І я мусила їхати в Колки. Щоб не минати цього храму, то поїхала в інший бік, на Рудники. Там помолилися усі. А коли приїхали, то вони всі стояли на воротах і не пустили мене все одно», – плаче жінка.

Читати ще: З’їжджаються прихильники МП з усієї округи: волиняни – проти осередку Московії в їхньому селі

Уперше звершити спільну молитву українською мовою в церкві парафіяни ПЦУ вирішили у день, коли завершилися всі реєстраційні процеси.

«Оскільки всі реєстраційні процеси офіційно завершено, ми сподіваємося, що колишній настоятель громади Московського патріархату, врахувавши всі зміни, дозволить православним українцям молитися в їхньому храмі», – зазначає священник Андрій Закидальський.

Однак прихильники МП разом із отцем Ростиславом стали перед воротами церкви стіною.

Пенсіонерки, які заполонили храм і територію навколо нього, наголошують: якщо люди створили собі іншу парафію, то робити їм у цій церкві більше нічого.

«Рашисти прийшли в Україну, заходять у хату і забирають усе готове. Отак і вони – хочуть забрати готову церкву. Ну побудуйте собі церквочку… Колись люди молилися в печерах, у катакомбах – їм не було разниці, де вони моляться. Гарна церква, негарна церква – молилися. У їх хатей повно є порожніх, хай заходять в любу хатинку, оборудують собі, може, ми їм що-небудь поможемо, і моляться», – каже селянка Ганна.

Жінки зазначають: за три місяці односельчани кілька разів потайки зрізали замки з дверей церкви. Вони впевнені: церква належить до Московського патріархату, тому представники іншої парафії не мають там відправляти богослужіння.

Читати ще: Волинський священник представив план переходу на новоюліанський календар

Оскільки на словах домовитися не вийшло, навіть попри наявність документів про створення парафії ПЦУ, селяни вирішили піти на хитрість: поки жінки відволікали прихильників МП на воротах, чоловіки зірвали паркан з іншого боку. І тут почалася справжня війна за церкву.

У результаті все одно ніхто не зміг зайти всередину храму.
Колишній настоятель церкви Ростислав зауважує: рішення про перейменування парафії незаконне, корупційне, тому він буде оскаржувати його в суді.

«Ми хочемо дізнатися в законний спосіб, чому нас перереєстрували без нашої згоди», – наголошує священник.

У законності документів його запевняли і душпастирі ПЦУ, і правоохоронці, і голова Колківської громади. Але отець Ростислав наполіг: він шукатиме правди в суді, а храм потрібно опечатати. Представники ПЦУ погодилися опечатати церкву, бо розуміють, що правда і закон – на їхньому боці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
Вертоліт Показати IP 8 Листопада 2022 18:46
Поліщуки, не бийтесь за уявного друга...ракети вже вміють на землю повертатись, а тут така дич коїтса...
Поліщук до Вертоліт Показати IP 8 Листопада 2022 20:24
Якє то поліщукє? Ни говоре дурні! Наше поліщуцькі землі почінаються від Манєвіч, а геть настоящі поліщукє живуть тількє вздовж кордону на самому півночі Волині!
Хамло до Поліщук Показати IP 8 Листопада 2022 21:50
Поліщук, вчи географію Волинської області. А поки "2" тобі. Бо Полісся починається північніше Луцька, південніше Ківерець.
Поліщук до Хамло Показати IP 9 Листопада 2022 07:31
Х*лі ти мені тут розказуєш. Справжні поліщуки живуть тільки в Любешівському і Камінь-Каширському районі.
турист Показати IP 8 Листопада 2022 18:56
А піп нікого не @обнув кадилом?
Моя рада Показати IP 8 Листопада 2022 19:35
Побудуйте собі в кацапії церквочку і там моліться. Тут Україна. Щось вам поколбасило з попом вашим разом!
123 Показати IP 8 Листопада 2022 20:22
В Україні є костели, протестантські церкви, синагоги. Але немає місця для загарбницько- вбивчої церкви Гундяївського патріархату! Воооон!
Джо до 123 Показати IP 9 Листопада 2022 03:27
У нас рада одна велика синагога. Ги.
123 до Джо Показати IP 9 Листопада 2022 08:43
Так я ж і кажу- ми толерантні. Толеруємо всі віросповідання крім кацапської церкви.
Ен Показати IP 8 Листопада 2022 21:56
Жуть, закони в нас не працюють. А всім хто відправляють у росію своїх земляків, самі туди йдіть. Ми на своїй землі, і Конституція гарантує право на вільне віросповідування, а на місцях князькі колотять людей на радість сатані. Там де розбрат, свара, там Бога немає
? до Ен Показати IP 8 Листопада 2022 22:34
Ну ну..чекаєте на ,,асвабадителей,,?
Бурят до Ен Показати IP 9 Листопада 2022 11:43
Ви вже зі своїм "вільним віросповіданням" і "ганімими церквами" задовбали. Скабеєва не раз згадувала, що "мы идем осовобождать от нацоналистов каноническую церковь" . Ви дограєтесь, що буряти на танках приїдуть нас "асвабаждать". Ви цього прагнете ?
Анонім до Ен Показати IP 9 Листопада 2022 11:44
бога взагалі нема, одна надія на природний відбір і світлий розум людини,який все-таки колись виведе людство з середньовіччя
До хамло Показати IP 9 Листопада 2022 08:03
Чорниж уже не Полісся , Чорниж уже Луцький район.А колківські міщани як стали луцькими то взагалі почуваються як жителями Лас-Вегаса і Детройта
Українка Показати IP 9 Листопада 2022 13:36
Поки є люди котрим подавай рашистьку церкву Будуть протистояння
Maха Показати IP 9 Листопада 2022 13:52
коли буде заборона МП на рівні області ????? Що ще має статися ?
Іван Показати IP 9 Листопада 2022 18:07
Поліські райони нашої області за рівнем свідомості стоять нижче на 10 щаблів якогось дикого племені в пониззях Амазонки. У 21 -му столітті битись за якогось животатого пописька, якому живеться, як коту в маслі - це ганьба. Бог, якщо він є - це не піп, не кадило, не ряса. Помолитись можна тишком-нишком дома, на вулиці, під деревцем. Бог не в церкві. Бог у нас в душі. А в таких церквах нічого немає, крім САТАНИ.
Ха-Ха Показати IP 9 Листопада 2022 19:07
Як там було у "Братів Гадюкіних": Ми розібрали паркани і бились всі, кому не в падло. Жесть просто. Передайте хтось цим людям, що уже 21 сторіччя на дворі, а не середні віки.
Влад Голанов Показати IP 9 Листопада 2022 22:32
для священиків Московського патріархату скажу так : геть з України Московський патріархат!
Мабуть Показати IP 10 Листопада 2022 07:03
Як колгоспне майне дерибанили то такої війни не було чи Радзивілівський ліс крали.Чи мабуть як той казав между ворами всьо должно быть по чесному
До Ывана Показати IP 10 Листопада 2022 07:08
Написано чорним по білому село Чорниж Луцького району , воно від Луцька 40 км 562м племіний ти наш Іван з Амазонки. В часи ПСВ там навіть В. Габсбург перебував і звідти починався знаменитий у воєнній історії Брусиловський (Луцький) прорив
Анонім до До Ывана Показати IP 10 Листопада 2022 16:43
То чому ж твої дикі поліщуки ганьблять таке "високе" звання села? Скажи їм, щоб помили від лайна пятки і тихо лягали спати. Амінь.
Алвокат Показати IP 10 Листопада 2022 07:23
а де ж ч4 ст296?????а де ж розпалювання релігійної ворожнечі? нашо там лягаві?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus