USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Кабмін запускає другий етап компенсації за зруйноване житло, – Шмигаль

31 Травня 2023 11:44
Кабінет Міністрів запускає другий етап компенсації за зруйноване внаслідок збройної агресії Росії житло.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 30 травня, передають Українськi Новини.

«Ми обіцяли, що допомога до 200 тисяч гривень для ремонту пошкодженого майна стане лише першим кроком у великій програмі відновлення житла. Адже тисячі українських родин повністю втратили свої домівки. Багато випадків, коли просто немає чого ремонтувати. Тому запускаємо другий етап програми «єВідновлення». Це компенсація за зруйноване житло», – заявив він.

Шмигаль зазначив, що уряд постановою затверджує формулу, за якою буде виплачуватися відповідна компенсація.

Кошти можна буде витратити:

– на будівництво будинку, у такому випадку виплата коштів відбуватиметься безпосередньо на рахунок;

– на придбання квартири або іншого житлового приміщення з використанням житлового сертифікату.

Розмір компенсації буде розраховуватися комісією за спеціальною формулою, яка враховуватиме регіон розташування знищеного об’єкта, рік забудови, площу об’єкта. Передбачається, що розмір компенсації встановлюється на рівні не нижче вартості спорудження житла відповідної площі згідно з його місцем розташування.

Читати ще: єВідновлення: в уряді пояснили, скільки разів можна подавати заявки на ремонт

Шмигаль зазначив, що близько 62 млрд гривень уже зібрано урядом у Фонді ліквідації наслідків збройної агресії, цих коштів вистачить для першого етапу виплат: і допомоги на ремонти, і видачі житлових сертифікатів.

За оцінками Світового банку, на першочергове відновлення майна Україні потрібно 1,9 млрд доларів. Прем’єр зазначив, що влада працює з міжнародними партнерами, аби мобілізувати всю необхідну суму.

Шмигаль також повідомив, що на сьогодні вже подано понад 15 тисяч заяв на ремонт пошкодженого майна, регіони активно створюють комісії та розглядають заяви від власників пошкоджених об’єктів нерухомості.

Він зазначив, що тепер заявку для отримання коштів на ремонтні роботи зможуть подати й ті, у кого немає «Дії» або смартфона. Для цього потрібно звернутися в Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) або до органу соцзахисту у своїй громаді і там допоможуть заповнити заявку.

За його словами, уряд деталізує питання щодо оскарження дій чи бездіяльності комісій, які займаються обстеженням пошкодженого майна. Для консультацій по програмі «єВідновлення» можна буде звернутися на урядову гарячу лінію за номером 15-45.

10 травня стартувала програма державної допомоги на відновлення пошкодженого житла для громадян, чиє житло отримало незначні пошкодження внаслідок збройної агресії Росії і яке ще не було відремонтоване, максимальна сума на відновлення одного об’єкта – 200 тис. гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus