USD 39.70 39.90
  • USD 39.70 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Кабмін збільшив компенсацію послуги «муніципальна няня», але скоротив кількість її отримувачів

7 Січня 2023 15:53
Кабінет Міністрів збільшив розмір компенсації послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» з 2272 до 6700 гривень, але скоротив перелік осіб, які можуть отримувати цю компенсацію.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства соціальної політики.

«Уряд збільшив розмір компенсації вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» з 2272 грн до 6700 грн та змінив окремі умови надання послуги для забезпечення отримання підтримки саме тими, хто її найбільше потребує», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, постановою Кабміну № 1474 від 30 грудня 2022 року «Деякі питання соціального захисту дітей та сім’ї» визначено, що компенсація послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» надається у разі:

– здійснення догляду за дитиною, яка потребує додаткового догляду (дитиною з інвалідністю),

– або якщо один із батьків, опікунів є особою з інвалідністю I чи II групи.

Раніше послуга «муніципальна няня» також надавалась для забезпечення догляду за двома і більше дітьми віком до трьох років.

При цьому уряд схвалив рішення щодо збільшення розміру компенсації послуги з одного прожиткового мінімуму (а у разі догляду за дітьми з інвалідністю з двох прожиткових мінімумів на дітей віком до шести років) до однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року. Таким чином, сім’я на відшкодування послуги няні зможе щомісяця отримувати 6 700 гривень замість 2 272 гривень.

Також постановою визначено механізм нарахування компенсації послуги в залежності від фактичного часу здійснення такого догляду за дитиною на підставі акту про надану послугу «муніципальна няня». Зокрема, компенсація послуги «муніципальна няня» виплачується в розмірі, який визначається з розрахунку 100% мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі, установленої на 1 січня відповідного року, за одну годину догляду, але не більше ніж 165 годин на місяць.

Мінсоцполітики підкреслює, що протягом січня 2023 року батьки, опікуни дитини віком до трьох років, які отримують відшкодування вартості послуги «муніципальна няня», повинні підтвердити своє право на таке відшкодування. Для цього потрібно подати відповідним структурним підрозділам з питань соціального захисту населення необхідні документи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus