USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Кабмін: газ із Європи на 130 доларів дешевше російського

22 Червня 2013 14:34
Ціна газу, який Україна віднедавна закуповує у європейських трейдерів - на рівні 390 доларів за тисячу кубометрів - дійсно нижча від російської ціни на 130 доларів.
Про це йдеться у повідомленні Кабміну, - пише Українська правда.
Як зазначається, уже не перший рік бюджет України потерпає від завищеної ціни на газ, яка утворилася у результаті підписання у 2009 році кабальної угоди між НАК «Нафтогаз України» та російським «Газпромом».
Базова ціна на газ за цією угодою становить 450 доларів за тисячу кубометрів. Згідно із визначеними угодою формулами, які індексують її відповідно до динаміки світових цін на нафту, на сьогодні вона складає 526,1 долара.
Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький переконаний, що диверсифікація постачань газу, заміщення дорогого російського газом з інших джерел - один із пріоритетів нашої держави.
«Ми зможемо повністю закрити свої потреби у природному газі завдяки здійсненню поставок з Польщі, Угорщини та найближчим часом зі Словаччини у реверсному режимі. Нам дуже важливо мати хорошу ціну з нашими партнерами, адже всі розуміють, що ціна на газ від Росії є абсолютно невигідною», - підкреслив керівник Ставицький.
Відтак, Україна отримала можливість закуповувати газ як мінімум на 130 доларів дешевше в порівнянні з цінами, зафіксованими формульно при підписанні з Газпромом угоди 2009 року.
Як відомо, Україна у квітні 2013 року імпортувала з Росії та Європи 1 млрд 504,08 мільйона кубометрів газу на суму 641,524 мільйона гривень.
Як повідомлялося, уряд запланував надходження імпортного газу від ВАТ «Газпром» на рівні 18 млрд кубометрів у 2013 році.
Загалом надходження імпортованого газу у 2013 році становитимуть 27,3 мільярда кубічних метрів, з яких від ВАТ «Газпром» -18 мільярда кубічних метрів, від німецької компанії RWE Supply & Trading GmbH - 1,3 мільярда кубічних метрів, від компанії Ostchem олігарха Дмитра Фірташа - 8 мільярда кубічних метрів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus