USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

«Кайдашеві» пристрасті в луцькому дворі. Історія однієї стежки

6 Лютого 2015 18:00
Сусідські війни – класичний літературний сюжет. Чого лише вартий твір «Кайдашева сім’я» Івана Нечуя-Левицького. Старий як світ сюжет, коли дріб’язкові приводи переростали у справжні баталії з насиллям, актуальний і сьогодні. Змінилися хіба декорації та імідж Кайдашів.

Так, до редакції Інформаційного агентства Волинські Новини звернулися мешканці будинку, розташованого за адресою проспект Відродженння, 51 Анатолій та Лариса. Вони розповіли, що жителі будинку мають вже доволі тривалий конфлікт із сусідами із дому по проспекту Відродження 53а.

Була стежка – нема стежки

Будинок по проспекту Відродження 51 – гуртожиток. Коли його звели, навпроти ніяких споруд не було, - лише поле. Навпроти входу – височенька гірка. Для того, аби мешканці могли на неї вибратися і дістатися до зупинки громадського транспорту тут свого часу були влаштовані східці.

Потому на гірці виріс будинок і отримав адресу «Відродження, 53а». Житло будувалося як кооперативне.
Між будинками – внизу - облаштували контейнери для сміття, і мешканці обох будинків дружно зносили туди побутові відходи. Ніхто нікому не заважав. Згодом, в кооперативі Відродження, 53а вирішили: поставимо сміттєві баки для зручності навпроти своїх під’їздів. Ходити недалеко, чому спускатися з гірки. Контейнери влаштували. І отут почалося.

Якщо окреслити географію того мікрорайону, то виходить наступне: через дорогу, напроти виходу з гуртожитку Відродження, 51 - східці нагору, до зупинки, а нагорі справа – сміттєвий бак «Відродження, 53а».
зліва - будинок 53а, справа - 51
зліва - будинок 53а, справа - 51
Мешканцям кооперативного будинку стало не подобатися, що сусіди часом виносять сміття у їх контейнер.
«Я доглядаю хвору стареньку маму. Один раз, під час спільної прогулянки, довелося викинути маленький пакетик в той контейнер. Мама старенька – ледве ходить, а той бак ближче. Вийшла з того будинку інтелігентна на вигляд жіночка і почала на мене кричати, нащо я в їхній смітник викинула торбинку», - розповідає Лариса.

Аби сусіди більше не ходили стежкою понад їх контейнером, мешканці Відродження, 53а домовилися привезти вантажівку піску і засипали прохід. Так, стежка, влаштована ще «за царя Гороха» стала недоступною.
Підкорювачі вершин

Анатолій і Лариса кажуть: річ не в смітнику, та й не в самій стежці. Річ – у людських стосунках, де, виявляється, добросусідству немає місця. Бо мешканці Відродження, 53а зробили й собі «ведмежу послугу».

«На різдвяні свята гості, які приходили в сусідній будинок (той, мешканці якого й ініціювали спорудження "вежі"), мусили карабкатися по схилу, послизалися, ледве не навкарачки заповзали на гірку. Особливо незручно людям старшого віку. Бо обходити гірку, аби вийти до зупинки їм трохи довго», - пояснює Анатолій.


Власне, на те, що стежини більше нема, не зважають і школярі – обходять поза смітником. Дарма, що за тим «цінним» смітником – неприбране сміття. А піском, разом з стежкою, закидали й прилеглі кущі.
Правила добросусідства? Ні, не чули

Краще зробили мешканці одного з будинків чи гірше – у кожного своя правда. Однак, нервуватися доводиться всім сторонам. Адже одні хочуть ходити стежкою і ходять поза нею, інші не хочуть навіть бачити сусідів на своїй території. А тим часом два будинки розділяє не гірка піску, а радше прірва людського нерозуміння.

Власне, не допомагає в сусідських війнах і відносна самостійність цих будинків. Адже один з них – кооперативний, інший має квартальний комітет. Житлово-комунальні підприємства за їх території не відповідають.
У відділі благоустрою департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради пояснили: якщо конфлікт виник між двома ОСББ (кооперативами, квартальними комітетами тощо), то ЖЕКи у їх справи не втручаються. А всі спори вони можуть вирішувати в суді.

Чия земля? Калитчина?

Власне, на цьому історію можна було б завершити. Але схожі ситуації в Луцьку - не рідкість. Приміром, мешканці будинків на вулиці Саперів не поділили дорогу. Кілька років вони не можуть домовитися: їздити там автомобілям чи ні. А одного разу невідомі привезли туди бетонні блоки і перегородили проїзд. Дійшло начебто й до бійки. Розбиратися в конфлікті того дня довелося правоохоронцям.

ЧИТАТИ ЩЕ: СУСІДСЬКІ ВІЙНИ ПО-ЛУЦЬКИ. ЇЗДИТИ ДОРОГОЮ ЧИ НІ?

У іншому матеріалі Інформаційного агентства Волинські Новини «ЧИ МАЄ ДИТИНСТВО ПРОПИСКУ: ЯК У ЛУЦЬКУ ПОРУШУЮТЬ ПРАВА ДІТЕЙ», йдеться про те, що черговою причиною сусідських чвар стали дитячі майданчики. Бо в місті є чимало дворів, куди не пускають гратися дітей з чужих будинків.

Натомість, як стверджують фахівці, попри те, що мешканці будинків створюють ОСББ, та не всі такі об’єднання є повноправними власниками землі, на якій стоїть будинок, і прилеглої території. Бо, як свого часу пояснювала член міськвиконкому, голова Асоціації голів ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк, не в усіх ОСББ є акт права власності на землю.

* * *

Сварки між сусідами – не лише сюжети літературних творів. Світова історія знає не один приклад війн за території між країнами-сусідами. Людська природа часто зіграє з Homo sapiens злий жарт, перетворюючи, на перший погляд, дрібні приводи на трагедії геополітичного масштабу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Василько Показати IP 6 Лютого 2015 18:08
Українці -єдині !
Анонім до Василько Показати IP 6 Лютого 2015 18:13
Як нiколи!!!
Анонім Показати IP 6 Лютого 2015 18:14
Не вiддамо мусарнiка Путену!
John Показати IP 6 Лютого 2015 18:53
Люди, все таки, ідіоти. Як можна починати суперечки через таку нісенітницю... Краще б весь свій запал на колективне прибирання двору витратили...
маразм Показати IP 6 Лютого 2015 19:06
людям нема чим перейматися!якби на ту стежку снаряд упав-переоцінили б життя і проблеми!P.S.у підписі до фото слід писати ПРАВОРУЧ,ЛІВОРУЧ
... Показати IP 6 Лютого 2015 20:20
І ДОНБАСУ НЕ ТРЕБА...
Eugen Показати IP 6 Лютого 2015 20:23
я з 49-го теж туда носив 1нод1
Тотторо до Eugen Показати IP 6 Лютого 2015 20:32
За тобою вже виїхали ХD
Eugen Показати IP 6 Лютого 2015 20:25
а взагал1 сход1в там ще 2-е 1 на зупинку йти ближче 1ншими. Журнал1сти мабуть т1льки фотокора туда послали, а сам1 нав1ть не розбирались де там зупинка а де що
Анонім до Eugen Показати IP 7 Лютого 2015 16:34
Це правда
Наталя Показати IP 6 Лютого 2015 21:22
Дуже добре, що зробили гірку, бо біля нашого 53А будинку- виставка автопрому, а були ще й машини мешканців 51- взагалі до під'їздів не дійти. Сміттєві баки- теж частинка двору, а уявіть, скільки мешканців у 9-поверховому гуртожитку, і половина несла сміття у наш двір. Добре мати гарних сусідів, якщо вони не лізуть у твій сад-город- двір.
Грак Показати IP 6 Лютого 2015 23:25
Хай би ті контейнери собі у квартири поставили, вр"яти.
Андрій Показати IP 7 Лютого 2015 00:25
Тепер буде страшно по чужим дворам ходити. Там дивись і цегла в голову може зверху прилетіти. А ви помітили предмет конфлікту? Мусарнік!!!!! Це просто п...ець. Путіну теж, мабуть, сміття немає куди вивозити, раз йому треба Крим і Донбас.
Анонім Показати IP 7 Лютого 2015 06:28
коментар було видалено
Володимир Показати IP 7 Лютого 2015 15:18
...Мужикам повістки, а бабам мітли в руки і прибирати.
ввп Показати IP 7 Лютого 2015 16:11
ну біля гуртожитку мусорніків більше їм і своїх хватає, а у 51 хай поладять краще стежку та що йде до Шайби, а то вже 20 ть років там по цеглах скачуть, як сайгаки
Анонім Показати IP 9 Лютого 2015 12:32
В 80-х було простіше - стіна на стіну - двір на двір. Чиї кулаки крепші, того й права.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus