USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Казахстан відмовився від кирилиці

12 Квітня 2017 18:00
Незабаром казахський алфавіт переведуть на латиницю.

Президент Республіки Казахстан Нурсултан Назарбаєв запропонував переробити казахський алфавіт до 2025 р. Цей проект він включив у концепцію переходу країни до нового життя в 21 столітті. Відповідне звернення до народу опубліковано сьогодні в центральній газеті "Егемен Казахстан", повідомляє 112.ua.

Серед запропонованих інновацій лідера держави – переклад казахського алфавіту на латиницю. На думку Назарбаєва, наказ від 13 листопада 1940 р. про перехід казахської писемності на кирилицю, щоб наблизити його до російського письма, "мав явно політичні причини".

У 2018 р. планується видати шкільний підручник, де казахська мова буде представлена на латиниці. А в 2025 р. повністю перевести офіційну документацію в країні на латинське письмо.

"Вся земля змінюється на наших очах. Напрямок світу все ще залишається невизначеним, але почався новий історичний період", - йдеться у зверненні до нації Нурсултана Назарбаєва.

Президент країни заявив, що ідеології комунізму, фашизму і лібералізму канули в Лету. Найближчими десятиліттями народу, за його словами, треба озброїтися "прагматизмом і реалізмом".

Назарбаєв згадав, що в нинішньому році виповнюється 100 років жовтневому перевороту в Росії. На думку лідера країни, радянський період історії "завдав казахстанському народу безліч ран".

"Країна була неймовірно обмежена у демографічному відношенні. Майже забуті казахська мова і народна культура. Багато регіонів стали зоною екологічної катастрофи", - зазначив він.

У той же час, Назарбаєв позитивно відгукнувся про індустріалізацію, створення виробничої і соціальної інфраструктури.

"У радянський період відбулося деяке пожвавлення. Але це не було відродженням нашої країни". – резюмував президент, нарікаючи, що мільйони га землі перетворили в пустелю.

Глава держави закликав до повернення країни до національної самосвідомості, порадив активно вивчати рідну мову та історію свого народу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Верховна Зрада Показати IP 12 Квітня 2017 19:01
А товаріща путіна він запитав?Ото ж бо.Буде вам латиниця.Всі в руській мір.Немає такої країни Казахстан,путькін вам це вже говорив.
Sieger Показати IP 13 Квітня 2017 00:46
"Маразм крепчал" (с).

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus