USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Керівник ЛПЕ Володимир Пуц: «У кожному працівникові треба бачити передусім людину, а не підлеглого»

25 Жовтня 2019 07:00
Напередодні професійного свята – Дня автомобіліста – Інформаційне агентство Волинські Новини завітало в гості до керівника Луцького підприємства електротранспорту Володимира Пуца, аби розпитати про роботу, плани та нововведення й загалом – чим же живе чималий колектив, який він очолює.

Володимире Васильовичу, цілком очевидно, що на ЛПЕ ви людина аж ніяк не випадкова. Розкажіть, будь ласка, про свій досвід у цій галузі.

На посаді директора цього підприємства я вже не вперше, працював тут у 2010-2011 роках. Інші підприємства, де я працював, також були пов’язані з транспортом – і пасажирським, і вантажним. Доводилося керувати колективами й по 200, 300, 400 осіб. Нині на ЛПЕ працює понад 400 людей, а в 2010-2011 роках було навіть 700. Маю досвід роботи не тільки з технікою, а й з людьми. Дуже важливо, як на мене, мати контакт з працівниками. Адже публіка у нас строката, зрештою, як і скрізь. І в кожного ж своя вдача. А керівник мусить підібрати ключик до кожного. Тоді й атмосфера в колективі відповідна, і робота на належному рівні. Кадри треба берегти. На підприємстві завжди не вистачало водіїв автобуса, тролейбуса. Із ними постійно треба працювати, підвищувати класність, навчати. Люди відчувають, коли їм приділяєш увагу, коли реагуєш на їхні проблеми. Тоді й роботі вони віддаються краще, менше скарг, менше порушень трудової дисципліни й правил безпеки руху. Я вважаю, що в кожному працівникові треба бачити передусім людину, а не підлеглого.
Із чого починається день на підприємстві?

Наш день починається пів на шосту ранку з диспетчерської, аналізуємо випуск на лінію тролейбусів, а після цього вже дивимося, що з ремонтної зони в нас залишилося невиконаним, думаємо, що треба зробити, щоб не затримувати транспорт тут, а випускати швидше на лінію. Адже його в нас і так бракує. Сьогодні 42 тролейбуси на лінії, а потреба міста – мінімум удвічі більше. Тому ми вже понад два роки не зменшуємо кількості транспортних засобів на лінії. Адже бачимо, що потреба саме в електротранспорті у місті висока, бо ним їздять пільговики, а їх є аж 27 категорій, та й ціна проїзду нижча, як у маршрутках. Комфортом, ніде правди діти, ми сьогодні похвалитися не можемо. Але, зважаючи на вік деяких наших тролейбусів, усе ж підтримуємо їх у належному стані, своєчасно проводимо капітальний і середній ремонти, технічне обслуговування, щоб усе-таки зуміти дочекатися нового транспорту. Адже парк не оновлювали ось уже 12 років. Ми отримали 26 списаних тролейбусів із Польщі. Вони хороші, й досі працюють. Та і замінити їх поки нічим. Але ми сподіваємося, що наступного року таки відбудеться оновлення транспорту. Уже й відбувся тендер, наразі підбивають його підсумки. Вважаю, що лучани заслуговують на більший комфорт. Вірю, що в близькому майбутньому вони його матимуть.
Багато хто говорить про те, що було б добре взагалі відмовитися від маршрутних таксі, щоб у місті курсував тільки громадський електротранспорт. Як вважаєте, це – утопія?

Втілити ідею, щоб у місті працював лише електротранспорт, сьогодні украй важко. Адже є місця, де немає контактної мережі, то там однозначно мають курсувати маршрутні автобуси. На сьогодні зробити так, щоб домінував комунальний електротранспорт, при тому його складі, який маємо, практично неможливо. Тому що парк треба постійно оновлювати, аби можна було створити гідну конкуренцію маршрутним перевізникам. Я не проти них, але, звісно, більше підтримую електротранспорт, хоч він нині є недешевим, та й ціни на електроенергію високі. Але якщо говорити з погляду екології, то однозначна перевага – на боці електротранспорту. Адже 90% забруднення навколишнього середовища – від автомобілів. На мою думку, в центрі міста має домінувати електротранспорт. Ідеальний варіант – розумне поєднання авто- й електротранспорту задля комфорту лучан та гостей міста.

Чи готове підприємство до нової безготівкової системи оплати у громадському транспорті, що стартує вже 11 листопада?

Відбувся тендер, уже визначено переможця, укладено договори на встановлення валідаторів. Підприємство отримало обладнання, ми вже починаємо його встановлювати передусім у тролейбусах. Буде працювати система оповіщення, відеоспостереження. У Європі давно всі користуються електронними квитками, тепер настала черга й України. Повністю ця система ще не введена в жодному з обласних центрів, у багатьох це на фінальному етапі, от і ми задніх не пасемо.
Але тоді відпаде потреба в кондукторах?

Якщо повністю запрацює ця система, частина кондукторів, які добре зарекомендували себе в роботі, виконуватимуть контрольні функції, тому що нам треба посилювати службу контролю. Наразі вона в нас нечисленна – всього дев’ять осіб. Будемо людей перенавчати, перекваліфіковувати. Оскільки в салоні не буде готівки, водію не треба буде відволікатися на те, щоб, скажімо, дати пасажирові решту. Він буде сконцентрований на безпеці руху.

Суспільство, можна сказати, розділилося на два табори: одні за електронні квитки, інші ж обурюються.

Скажу, що цей процес складний і не одного дня. Але коли все налагодиться, думаю, і противники нововведення звикнуть та зрозуміють, що це зручно. От уявіть, коли будуть електронні квитки, готівка не «гулятиме» салоном, не буде отого штурхання в плече «Передайте, будь ласка». Звісно, перший млинець часто буває глевким. Але я сподіваюся, що на нову систему оплати проїзду ми вийдемо з мінімальним дискомфортом.

Як гадаєте, скільки часу потрібно для того, щоб пасажири звикли до нової системи оплати проїзду?

Цього року вона запрацює сповна. Судячи з того, з яким ентузіазмом оператор над цим працює, та й ми в цьому зацікавлені, думаю, що результат не забариться.

Як ви заохочуєте працівників, аби уникнути плинності кадрів?

Мушу сказати, що плинність кадрів була завжди. Але у нас її рівень не є високим. Завжди бракувало водіїв тролейбусів і ремонтних працівників, то ми організували на підприємстві навчання водіїв, уже маємо ліцензію, пройшли атестацію та акредитацію, практично сформована група на навчання водіїв тролейбусів. Уже випустили групу з підвищення кваліфікації, 12 водіїв третього класу отримали другий клас. Це, відповідно, і плюс до зарплати, і стимул до якісного виконання роботи. Донині на водіїв тролейбусів навчалися в інших містах, а тепер є можливість проходити навчання в Луцьку. Уже два роки в нас практично нема заборгованості із зарплати. Ми стараємося прислухатися до своїх працівників, адже звертаються з різними питаннями і проблемами. У мене принцип такий: чути людей, щоб вони не бачили перед собою непробивну стіну. Відповідно, люди відчувають, що від них не стараються відмахнутися, тобто відбувається діалог між керівництвом та працівниками, й це дає позитивний ефект. От і плинності кадрів високої нема, хоча є нестача робочих рук.

Як святкуватимете професійне свято?

Ми обов’язково відзначаємо День автомобіліста. Двох водіїв цього року нагороджено грамотами міської ради. Будуть урочисті збори, близько сорока найкращих працівників отримають грамоти й грошові винагороди. Ну й завжди ж приємно почути добре слово. Бо наші люди варті найкращих похвал. Адже працюють і в будні, і в свята. Лучани ще додивляються останні сни, а вони вже – на лінії.

Коли ж ви відпочиваєте?

Я? А для відпочинку є ніч! Бачите, коли любиш свою роботу, то отримуєш від неї насолоду, тож і втома не так дошкуляє.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Мешканка Показати IP 25 Жовтня 2019 07:50
Нагороджують водіїв одних і тих же. Є люди які вміють працювати але їх ігнорують.
скептик до Мешканка Показати IP 25 Жовтня 2019 10:03
це пан геневальний директор турботливо вирішив їх не травмувати зайвими преміями
Хрен собачий до Мешканка Показати IP 25 Жовтня 2019 20:23
Заздрість-один зі смертних гріхів. Не суди і судима не будеш, що,кому,коли і кого нагородили.
скептик Показати IP 25 Жовтня 2019 09:06
на яких засадах працює ЛПЕ з підприємцями-власниками автобусів ? тендер виграло ЛПЕ, а їздять інші (маршрути 23, 24, 26, 29 тощо) .
Водій Показати IP 25 Жовтня 2019 11:17
Нормальний директор, на своєму місці. І людина він хороша.
скептик до Водій Показати IP 25 Жовтня 2019 20:28
обізвався той, хто регулярно отримує премії

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus