USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Керівників луцьких КЗ попередили про відповідальність за участь у схемах із підкупу виборців

1 Лютого 2019 17:44
Керівників луцьких комунальних закладів, управлінь та департаментів міської ради попередили про відповідальність за участь в схемах із підкупу виборців напередодні майбутніх президентських виборів.

Про це йшлося сьогодні під час зборів у Палаці культури міста Луцька за участю керівників комунальних закладів міста.

Нагадаємо, у Луцьку під виглядом соціологічного опитування розпочався підкуп виборців на користь Петра Порошенка та збір персональних даних. За успішне виконання декількох завдань агітаторам обіцяють близько 3 тисяч гривень, а підписати на таку схему пропонують чи не всю сім’ю.
Як зазначив заступник начальника сектору превенції Луцького відділу поліції Головного управління Національної поліції у Волинській області Федір Дроздик, законодавець досить диференційовано визначив ряд заборон щодо проведення виборчого процесу, зокрема передвиборчої агітації.

Що стосується закладів державної форми та комунальних підприємств, то в них відповідно до законодавства заборонено проводити агітацію та розміщувати передвиборчу рекламу. Відповідальність за порушення розміщення агітації передбачена статтею 212 – штраф від п’яти до десяти мінімумів доходів громадян по першій частині, по другій – від 100 до 200 мінімумів доходів громадян. Якщо у закладах державних установ здійснюється розміщення передвиборчої реклами, то відповідальними є посадові особи, які розміщують рекламу, а також керівники підприємства.


З його слів відповідно до п. 6 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України», «забороняється проводити передвиборчу агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей, чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців».

Зокрема, забороняється укладати з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації.

Натомість ст. 160 Кримінального кодексу України «Підкуп виборця, учасника референдуму» визначає кримінальну відповідальність як за підкуп виборців, так і за отримання нагороди самим виборцем. За такі діяння передбачені різноманітні санкції, включно із позбавленням волі.
Виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт, своєю чергою, наголосив, що агітаційна преса, листівки та календарі з зображеннями кандидатів на робочому місці або в приміщенні лікарні, школи, садочка, амбулаторії, департаменту соцполітики, тобто в тих структурах, де дуже багато людей, не повинні допускатися, адже це порушення закону.

Він закликав роз’яснювати, надавати консультації, а якщо треба, то й підготувати розпорядження по закладах, адже під час передвиборчої агітації потрібно діяти виключно в межах закону. Також Григорій Пустовіт акцентував на кримінальній відповідальності за збір персональних даних.

«Якщо виникнуть питання, то працівники юридичного департаменту та представники поліції готові надати відповідь. Потрібно, щоб ви зустрілись з членами колективів ваших закладів і надали роз’яснення – ми зуміємо це зробити», – резюмував Григорій Пустовіт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus