USD 39.63 40.00
  • USD 39.63 40.00
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Хакери, які називають себе авторами вірусу Petya, вимагають $ 256 000

6 Липня 2017 13:28
Хакер або група хакерів, що стоїть за вірусом Petya, вперше з моменту атаки почали діяти. Першими їх діяльність помітили в Motherboard. Невідомі спустошили біткоїн-гаманець, де до цього часу назбиралося $ 10 000 (початково вірус вимагав за розшифровку файлів по $ 300, але ті, хто заплатили, ключів не отримали), передає видання «ain.ua».

Сума була переведена на інший гаманець. Через деякий час ця ж група перевела дрібні суми на гаманці сайтів Pastebin і DeepPaste - ці сайти часто використовуються хакерами для оголошень, оскільки той же DeepPaste, наприклад, доступний тільки через Tor.

Потім невідомий, який виступає від імені творців вірусу, запостив звернення до всіх постраждалих, в якому вимагає за розшифровку файлів (але не завантажувальних дисків) по 100 біткоїни. На момент написання 100 біткоїнів коштували приблизно $ 256 000. Видання зазначає, що в повідомленні не вказано гаманець, але є посилання на чат в даркнета, де користувачі можуть з хакером (або хакерами) зв'язатися.

Журналісти зв'язалися у чатрумі з одним із авторів Petya, і цитуючи його слова, сума така висока через те, що ключ нібито підійде для «розшифрування усіх комп'ютерів». Потім журналісту Motherboard запропонували розшифрувати один із файлів у якості тесту. Видання передало хакерам один із зашифрованих файлів, але на момент написання новини відповіді не отримало.

Французький експерт по інфобезпеці, глава Comae Technologies Метт Суіш вважає, що хакери просто «тролять журналістів». На його думку, вони просто хочуть заплутати громадськість, переконавши всіх, що Petya - все ж вірус-шифрувальник, а не вірус-вайпер (чия мета - знищити інформацію). Сам експерт переконаний у зворотному.

Нагадаємо, 27 червня цього року відразу кілька українських державних та приватних компаній, а також банківських установ зазнали масової хакерської атаки. Зокрема, обрушилася робота сайтів "Укренерго", "Київенерго", "Укртелекому", "Нової пошти", "Ощадбанку", "Укргазбанку" "ОТП Банку" та інших. Луцькі фірми теж зазнали атаки вірусу.

Своє чергою, в українській кіберполіції не вірить в те, що метою наймасштабнішої хакерської атаки на українські державні і приватні компанії було вимагання. Проаналізувавши інциденти, вони виявили, що Petya був лише прикриттям, а насправді зловмисники збирали коди ЄДРПОУ компаній-жертв.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus