USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

«Хочемо допомогти якомога більшій кількості жінок». Інтерв’ю з кар’єрною радницею «ВОНА хабу. Луцьк»

21 Грудня 2023 11:27
«Про свою роботу я можу говорити довго-довго. Вдячна за можливість розповідати про хаб. Дуже хочу, щоб якомога більше жінок знали, що можуть до нас звернутися. І для клієнток хабу всі послуги безплатні, оскільки нас фінансує Фонд ООН у галузі народонаселення. Насправді можливості, які надає хаб, колосальні. У нас є і психологічна підтримка, і кар’єрне консультування, до нас приїжджають авторитетні тренерки та спікери. Хочемо, щоб люди до нас ішли. Хочемо їм допомагати», – наголосила кар’єрна радниця «ВОНА хабу. Луцьк» Ірина Степановська.

Про досягнення, виклики, успішних клієнток і перспективи вона розповіла в інтерв’ю Інформаційному агентству Волинські Новини.

Офлайн-простір «ВОНА хабу. Луцьк» працює вже рік. Які головні здобутки за цей час можете назвати?

Насправді їх дуже багато. Коли ми почали підбивати підсумки до річниці хабу, то зрозуміли, що досить потужно розвинулися. Ми налагодили круту співпрацю з державними структурами. Волинський обласний центр зайнятості на партнерських, навіть можна сказати, на дружніх засадах працює з нами.

За рік роботи понад 37 жінок відкрили власну справу. Ми розіграли три мікрогранти. Понад сотня жінок працевлаштувалися: хтось став самозайнятою особою, хтось знайшов роботу, а хтось кардинально змінив сферу діяльності. Це те, що безпосередньо стосується діяльності хабу.

Серед негласних здобутків – результати психологічної допомоги жінкам. Насамперед перед тим, як шукати роботу, змінювати життя, ставати економічно спроможними, наші клієнтки працюють із психологинею, аби врегулювати свій внутрішній стан. Зробити крок уперед завжди страшно. Тому допомога психологині дуже потрібна. Це ті здобутки, про які не прозвітуєш, але це те, що ми бачимо в очах клієнток, у їхній поведінці, в їхньому бажанні розвиватися й рухатися вперед.
Про діяльність «ВОНА хабу. Луцьк» знають багато людей. Інформаційна менеджерка активно веде наші соцмережі. Якщо раніше ми проводили інформаційні кампанії, аби про нас знали, то зараз до нас приходять і кажуть: «Ми хочемо до вас».

Один із найновіших здобутків – ми розпочинаємо проєкт «Сільська жінка». Насправді в селах є дуже крутий потенціал розвитку. І мешканки громад теж мають право бути економічно незалежними, фінансово грамотними… Тобто наша нова дорога – за межі міста.

Від початку створення діяльність хабу скеровувалася на жінок, які постраждали від домашнього насильства. Для кого зараз працює «ВОНА хаб. Луцьк»?

Хаб створено для клієнток, які постраждали внаслідок домашнього насильства. З початком масштабного вторгнення розширилося коло учасниць хабів – приєдналися жінки, які опинилися в складних життєвих обставинах, жінки з інвалідністю, матері, які виховують дітей з інвалідністю, дружини та вдови військовослужбовців.

Після консультації з психологинею вони проходять консультації з кар’єрними радницями. За бажанням жінки ми складаємо разом план економічної безпеки. Якщо клієнтка орієнтується в питанні економічної безпеки, то вона вже може складати власні кар’єрні чи професійні пазли, аби знати, куди рухатися далі. Тоді вирішуємо: чи шукаємо роботу, чи відкриваємо власну справу, чи ідемо на курси.

Я дуже люблю розповідати історію про одну з наших учасниць. Вона все життя пропрацювала бухгалтером у банку. Розповідала, що коли йшла на роботу, то мріяла не дійти туди. І от пішла на кондитерські курси й почала випікати тортики. Пам’ятаю, вона сказала: «Я ніколи не подумала б, що це – моє. Нарешті я живу! Маю час, аби приділити увагу дітям, чоловіку. І я маю улюблену справу. До того ж, сама планую свій графік». Тобто вона розцвіла.

Яку територію охоплює «ВОНА хаб. Луцьк»?

Поки що ми працюємо з жінками з Луцької громади. Далі плануємо масштабуватися. Сподіваємося, що невдовзі вийдемо на область, можливо, шляхом створення філіалів.
Які проєкти зараз реалізовує кар’єрний хаб?

Один із викликів – «Сільська жінка». Луцький хаб запускає цей проєкт у тестовому режимі. Прагнемо все зробити масштабно та правильно, щоб дійсно принести користь жінкам. Це один із важливих проєктів, який стартує у «ВОНА хабі» паралельно з поточною діяльністю.

Також завдяки співпраці з Мінекономіки ми постійно пропонуємо гранти на започаткування чи розвиток власної справи. Основний акцент у цьому партнерстві робимо на те, щоб скеровувати жінок на навчання, на стажування безпосередньо на підприємстві з можливістю подальшого працевлаштування. Як жартуємо, підприємство отримує працівницю «під ключ». Навчили, простажували і працевлаштували. Приємний бонус для підприємців – компенсація частини витрат на придбання, наприклад, ноутбука для працівниці, якоїсь іншої техніки чи обладнання. Сподіваємося, що вдасться цей проєкт масштабувати й залучити до співпраці якомога більше підприємців.

«ВОНА хаб. Луцьк» організовує різноманітні навчальні курси для жінок. Які зараз навчальні напрямки доступні клієнткам хабу?

Можу перерахувати ті курси, які вже закінчили наші клієнтки. Багато жінок пройшли курси для працівниць сфери краси, кондитерські курси, курси флористики та дизайну, курси масажу і навіть курси для спеціалісток зі встановлення та обслуговування кондиціонерів чи курси для електрикинь. Ми співпрацювали з Луцьким національним технічним університетом, організовували курси «Бізнес від А до Я», «Стартап», «Графічний дизайн», «Основи бухгалтерії». Разом із рекламною агенцією «Партизан» запускаємо курс із SMM.

Основний принцип роботи «ВОНА хабу» – відштовхуватися від бажання клієнтки. Першочергово ми з’ясовуємо, чого хочуть жінки, а далі шукаємо можливості для реалізації ідей, формуємо групи.
Клієнтки «ВОНА хабу» виграли три мікрогранти. Про що були їхні бізнес-проєкти? Чи вдалося їх втілити в життя?

Жінки закінчили курс «Бізнес від А до Я» від ЛНТУ та отримали базові знання. А ті, хто виявив бажання, подалися на мікрогранти. Загалом було 11 заявок. Були досить різноманітні бізнес-проєкти: і виготовлення свічок, і кондитерські вироби, і SMM-агенція, і фітнес-студія, і масажний кабінет. Кожна заявка заслуговувала на увагу. Виграли три проєкти. Не скажу, що інші були гірші, але коли людина захищає свою ідею та горить нею, то це підкуповує.

Перший грант виграла переселенка з Донеччини. Перед початком масштабного вторгнення її чоловік загинув. Вона розповідала, що їй довелося починати життя з нуля, а все, що вона вміє, – коптити рибу, адже це робили батьки. І вона відкрила власне виробництво. Жінка справді була вмотивована й чітко знала, чого хоче і навіщо це їй потрібно.

Другий грант також виграла клієнтка з числа ВПО. Її проєкт – відкриття коптильні м’яса.

До речі, згодом, після отримання грантів, ці дві жінки об’єднали свої виробництва. Вони круто стартували. І ми дуже радіємо їхнім успіхам.

Третій грант виграла клієнтка, з якою ми працювали в межах програми антиейджизму. На момент отримання гранту їй було 58 років. Пам’ятаю, вона жартувала: «Дівчата, ну де я і де бізнес?» А уже зараз вона виготовляє кендібари, цукрові квіти, інші солодощі та прикраси на торти. І якщо спочатку ми замовляли в неї продукцію, аби її підтримати, то зараз, коли телефонуємо, щоб зробити замовлення, вона відповідає: «Дівчата, не встигну. В мене замовлення розписані на місяць».

До слова, ми створили для неї сторінку в соцмережі. І коли в нас будуть випускниці SMM-курсу, плануємо познайомити їх. Можливо, вийде крута колаборація між клієнтками.
Що у співпраці з клієнтками дається найтяжче? Розуміємо, що серед жінок, які приходять до вас по допомогу, – переселенки, які були змушені покинути домівку, та жертви насильства. Як ви допомагаєте їм повернути віру в себе та надихаєте починати все з нового аркуша разом із «ВОНА хабом»?

Основний принцип нашої роботи – не нашкодити. «ВОНА хаб. Луцьк» – це дружній простір, куди жінка може прийти, аби навіть просто попити чаю і поговорити. Коли вона буде готова до співпраці, то ми почнемо працювати з нею активніше. Звісно, час до часу ми намагаємося підштовхнути її до цього. Передусім це активна робота нашої психологині.

Ми проводимо групові тренінги. Жінка може прийти, аби почерпнути корисну інформацію, відчути себе частинкою цілого, трошечки відволіктися, побачити інший вектор життя й почати рухатися вперед.

Буває, ми просимо, кажемо: «Це вам потрібно, спробуйте». Але якщо чуємо «ні», то не наполягаємо. Ніхто нікого не змушує відвідувати курси, ніхто нікого не працевлаштовує примусово. Але ми, наприклад, можемо скласти резюме. До речі, маємо цікавий показник. Орієнтовно 30% жінок, із якими складали резюме, потім дивувалися: «Ого, а це ж усе про мене!»

Психологічна підтримка необхідна на кожному етапі співпраці з жінками. Вони можуть просто прийти в хаб, аби порадитися, поспілкуватися. Багато клієнток потоваришували й спілкуються поза простором. Звичайно, ми дотримуємося принципу конфіденційності, але часто клієнтки, познайомившись ближче між собою, за бажанням діляться пережитими історіями.

Також у нас є арттерапія і хендмейд-майстерня. На таких заняттях жінки можуть відпочити, спробувати щось нове – для душі. Таким чином ми підтримуємо зв’язок навіть із тими клієнтками, які, наприклад, уже працевлаштувалися. Вони безперешкодно можуть приходити в хаб. Можуть мотивувати інших учасниць.

На тренінгах ми розповідаємо й власні історії, переконуємо своїм прикладом, що завжди є вихід, передусім потрібно вірити в себе.

Чи збільшується кількість клієнток «ВОНА хабу»? Наскільки його діяльність затребувана?

Мабуть, можна простежити певну закономірність залежно від напрямку роботи. Зменшилася потреба в побутовому, такому суто споживацькому використанні хабу. Натомість зріс попит на проєкти, пов’язані з навчанням, працевлаштуванням, відкриттям власної справи.

Кількість клієнток, які постраждали внаслідок домашнього насильства, на жаль, не зменшується. Але тут є певний позитив – вони почали більше довіряти нашим сервісам, розуміють, що їм можуть допомогти, що вони комусь потрібні.

Бачимо позитивну динаміку: хаб потрібний, нам довіряють, про нас знають.

Загалом, не скажу, що потреба зменшилася. Навпаки. Ми розвиваємо й розгалужуємо свою діяльність. Навіть жартуємо, що потрібно створювати «ТАТО хаб», адже багато чоловіків цікавляться нашою діяльністю.
Що в планах кар’єрного хабу на наступний рік?

Маємо глобальні плани, які поки що не хочемо озвучувати. Сподіваємося, що все вдасться реалізувати. Хочемо далі розвиватися, підключатися до інших сервісів, започатковувати нові партнерства. Хочемо, аби про нас знали. Хочемо проводити тренінги. Тому практикуємо діяльність за межами простору: в навчальних закладах, на підприємствах. Розповідаємо про хаб, про наші проєкти. Для нас важливо, аби про нас знали якомога більше людей, щоб ми змогли допомогти ще більшій кількості жінок. Це незмінні плани. Результатом такої роботи має стати успішна, фінансово незалежна жінка, яка здобуде власні «крила».

Окрім того, що фінансування ми отримуємо від Фонду ООН у галузі народонаселення UNFPA та міжнародної організації USAID, ми відкриті до пропозицій та намагаємося залучити якомога більше співзвучних проєктів для співпраці, щоб ще більше масштабуватися. Варто відзначити, що досить часто в наш хаб приїздять гості з інших країн, які цікавляться нашою діяльністю і тим самим створюють можливості для впровадження нових послуг.

Приємно, що виходять за сталі кордони й соціальні послуги, які надає управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Луцької міської ради, адже «ВОНА хаб» і є одним із сервісів цього управління. Нам дуже пощастило, що ми реалізовуємося під його егідою, адже таким чином охоплюємо нашу цільову аудиторію якомога ширше. Ця співпраця сприяє ефективному впровадженню послуг для населення і дає змогу брати активну участь у розв'язанні питань, які становлять взаємний інтерес, а також демонструють ефективне партнерство між владними структурами та міжнародними організаціями. Завдяки успішній злагодженій співпраці Луцької міської ради та міського голови з Фондом народонаселення сьогодні маємо можливість брати участь у таких сучасних важливих європейських проєктах.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
232 Показати IP 21 Грудня 2023 11:53
Флористика, дизайн, масаж, тортики... Прекрасно. В країні чоловіки закінчуються, може будете вчити жінок потрібнішим в даний час професіям, щоб їх замінити? Бо не вистачає водіїв маршруток і тролейбусів, електриків, інших робітничих професій. В країні війна і мобілізація, якщо хтось забув
Лучанка Показати IP 21 Грудня 2023 12:01
Дякую. Дуже актуально і важливо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus