USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

У Луцьку члени координаційної ради пройшли тренінг від експерток Фонду ООН у галузі народонаселення

13 Листопада 2023 22:27
У Луцьку члени координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству або насильству за ознакою статі пройшли дводенний тренінг в рамках проєкту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства». Цей проєкт від Фонду ООН у галузі народоносалення в Україні – UNFPA Ukraine спрямований на посилення спроможності та ролі муніципалітетів у розбудові стійких механізмів захисту та надання допомоги постраждалим від домашнього насильства.

Захід відбувся у луцькому кар'єрному хабі «ВОНА».

Протягом двох днів учасники та учасниці тренінгу обговорювали поняття, форми, причини та наслідки домашнього насильства, а також міфи та стереотипи пов’язані з цим.

Окрім того, розглянули права постраждалих осіб та систему послуг, які їм надаються. Значну увагу учасники тренінгу приділили координації взаємодії, а також ролі та функції суб’єктів на різних рівнях; здійснили огляд нормативно-правового регулювання та алгоритми міжвідомчої взаємодії.

Разом з тренеркою-експерткою Оксаною Михайленко учасники тренінгу окреслили виклики українського суспільства, пов’язані з війною.

Читати ще: Понад тисяча врятованих доль: на Волині вже рік працює хаб для жінок, які зазнали насилля

Водночас старша координаторка проєкту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства» Наталія Сергієнко допомогла детально розглянути питання щодо перенаправлення постраждалих осіб.

Начальниця відділу надання соціальних послуг Управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Луцької міської ради, секретарка координаційної ради Олена Жабченко зазначила, що такі зустрічі є дуже цінними, адже дають змогу підвищити власний професійний рівень.

«Для мене це була чудова можливість проаналізувати нашу роботу і зробити певній зріз, адже у нас є створені спеціалізовані служби та сервіси, але потрібно постійно вдосконалюватись в роботі, аби надавати послуги ще більш якісно».

Координаторка кейс-менеджерок з питань гендерно-зумовленого та домашнього насильства у Луцькій міській територіальній громаді Юлія Пундор відзначила можливість колективно розглянути складні випадки.

«Коло нашого знання розширюється і ми змогли поділитися досвідом розгляду складних справ, наприклад, як притягнути до відповідальності кривдника, якщо він є інвалідом ІІ групи. Тому завдяки Фонду ООН у галузі народонаселення UNFPA та їхнім проєктам ми якраз і маємо цю можливість».

Читати ще: Як у кар'єрному хабі в Луцьку допомагають переселенкам із дітьми

Начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Володимир Лотвін наголосив, що в питанні запобігання та протидії домашньому насильству роль працівників охорони здоров’я є дуже важливою.

«Завдяки таким навчанням ми чітко знаємо, що робити далі, над чим працювати та що удосконалювати. Ми вже готуємо навчання для медпрацівників первинної ланки, аби вони були більш обізнані в питанні запобігання та протидії домашньому насильству, знали, на що звертати увагу та з ким кооперуватися в наданні допомоги».
Начальник служби у справах дітей Луцької справи Федір Шульган зауважив: «Вдосконаленню немає меж і ніколи не буде зайвим вкотре проаналізувати алгоритм наших дій при наданні спеціалізованої методичної допомоги».

Про якісну та міцну комунікацію між службами та сервісами зауважила і начальниця сектору протидії домашньому насильству відділу превенції Луцького районного управління поліції Тетяна Колеснікова.

«Дуже добре, що цей тренінг провели для координаційної ради. Луцька громада в цьому напрямку йде вірним шляхом, адже у нас є дуже хороша взаємодія, а без цього ми не зможемо якісно допомагати ні постраждалим, ні кривдникам».

Прокурорка Луцької окружної прокуратури Світлана Недумова відзначила високий рівень та професіоналізм експерток-спікерок.

«Через війну проблемі домашнього насильства, напевно, приділяється трохи менше часу, адже постійно виникають питання, які постають для кожної держави у військовий час.

Але про це потрібно постійно говорити, тому що насильство в умовах війни має особливе значення. Участь у таких заходах – це унікальна можливість отримати розтлумачення окремих понять, які не дає законодавець. А тут разом з експертками ми ці питання закриваємо».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus