USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Хочу побачити, як діти повернуться з фронту»: 68-річна жінка, якій вперше на Волині оперували серце без розрізу

28 Жовтня 2023 08:11
У Ковельському МТМО вперше на Волині зробили унікальну операцію на серці. Ковельські і столичні медики разом встановили 68-річній Марії Назарук штучний клапан без розрізу грудної клітини і зупинки серця. Раніше такі складні операції робили лише в Києві.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Тетяни Хомич.

Жінку приїхали підтримати її сини, які воюють

Щоб підтримати матір з фронту повернулись її сини – Алім та Борис. Обоє синів та зяті жінки захищають Україну, і саме заради них вона погодилась на цю складну операцію.
Сини Марії Назарук

«Хочу, що закінчилась та проклята війна і бачити, що діти живими повернулись з фронту», – каже Марія Назарук.

Жінка додає, що через проблеми із серцем вона не могла працювати, бо постійно задихалась. Перед операцією жінка плакала від щастя, що її рідні поруч та підтримують.

Як проводиться операція

Жінці мають поставити штучний клапан у серці. Медики зі столичного кардіоцентру пояснили унікальність операції.

«Через такий катетер, як олівець за діаметром, всередину завантажується цей клапан і на працюючому серці без апарату штучного кровообігу він імплантується», – каже завідувач Центру дитячої кардіології та кардіохірургії «Клініка для дорослих» Гліб Ємець.

На столі медики конструюють спеціальний протез. У стислому вигляді він дуже компактний, аби легко пройти по судинах до серця. Уже біля серця конструкція розширюється і починає виконувати ті функції, з яким не справлявся рідний клапан.

Випадок пані Марії складний, кажуть лікарі. Жінка має надмірну вагу і влітку пережила інсульт. Без операції її лік ішов на місяці. Як зазначають медики, тих, хто потребує втручань на серці без його зупинки, – багато. Насамперед, це люди старшого віку.
Раніше такі операції робили лише в Києві. На Волині подібне втручання у райлікарні зробили вперше, проте медики сподіваються – не востаннє.

Операція тривала дві години і вона успішна

Операція на серці тривала дві години. Згодом медики повідомили рідним жінки, що все пройшло успішно. Волинянка після того, як опритомніла, одразу подякувала лікарям.

У лікарні жінка буде близько тижня. А потім її відпустять додому, де на прабабусю чекає шестеро дітлахів. Сини ж знову вирушать на фронт, але вже з легким серцем, адже їхній мамі стало краще.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus