USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Християни святкують Трійцю

3 Червня 2012 12:59
Сьогодні православні християни святкують Трійцю - одне з найбільших християнських свят, яке відзначається на 50-й день від Великодня в пам'ять зішестя Святого Духа на апостолів і присвячене прославлянню Святої Трійці.

Про це інформує «Gazeta.ua»

За переказами, після вознесіння Ісуса Христа настав десятий день: це був п'ятидесятий день після Воскресіння Христова. У євреїв було велике свято П'ятидесятниці в пам'ять Синайського законодавства. Так, всі апостоли разом з Божою Матір'ю, учнями Христовими та іншими віруючими перебували в одній світлиці в Єрусалимі.
«Була третя година дня, за єврейським часом, тобто, по-нашому - дев'ята година ранку. Раптом зчинився шум з неба, ніби буря раптова зірвалася, і переповнила весь той дім, де перебували учні Христові. І з'явилися вогненні язики і почили (зупинилися) по одному на кожному з них. Всі сповнилися Духа Святого і стали славити Бога різними мовами, яких раніше не знали», - розповідає Біблія.

Так, Дух Святий, за обітницею Спасителя, зійшов на апостолів у вигляді вогненних язиків, на знак того, що Він дав апостолам здатність і силу для проповіді Христового вчення всім народам; зійшов же у вигляді вогню в знак того, що має силу обпалювати гріхи й очищати, освячувати і зігрівати душі.

В Єрусалимі в цей час було багато євреїв, які прийшли з різних країн на свято. Апостоли вийшли до них і стали проповідувати на їх рідних мовах воскреслого Христа. Проповідь так подіяла на слухачів, що багато хто увірував і стали запитувати: «Що ж нам робити?». Петро відповів їм: «Покайтеся і хрестіться в ім'я Ісуса Христа для прощення гріхів, тоді і ви отримаєте дар Святого Духа».
Ті, хто увірували в Христа, охоче прийняли хрещення, таких виявилось у цей день понад три тисячі чоловік. Таким чином, «почало влаштовуватися на землі Царство Боже», тобто Церква Христова.

Відразу після Божественної літургії в цей день у Церкві служиться вечірня в спогад зішестя на святих апостолів Духа Утішителя. Під час цього богослужіння читаються уклінні молитви, про дарування й нам Духа Святого, Духа премудрості, Духа розуму й страху Божого.
Православні християни в цей день прикрашають будинки і храми зеленими гілочками, квітами.
З прийняттям християнства Трійцею почали називатися Зелені свята. Але протягом багатьох століть традиційно залишалася давня народна ритуально-обрядова складова Зелених свят. Напередодні Зеленої неділі, у суботу, що називалася клечана, будинок, двір і господарські будівлі прикрашали клечанням - зеленими гілками дерев.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus