USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Хто такий Труханов, і у чому його звинувачують

14 Лютого 2018 21:35
До 12 років в’язниці загрожує міському голові Одеси Геннадію Труханову, якого в Україні підозрюють у розкраданні майна в особливо великих розмірах. Втім, це не єдиний скандал, в якому фігурує одеський мер, пише Deutsche Welle.

У велику політику Геннадій Труханов прийшов у 2012 році, ставши депутатом Верховної Ради від Партії регіонів. Проте вже за два роки, після Революції гідності, він залишив «регіоналів» і почав співпрацювати з новою владою. Мером Одеси Труханова обрали на дострокових виборах у травні 2014 року. Значна частина його каденції ознаменувалася протистоянням із командою колишнього губернатора Одеської області Міхеїла Саакашвілі. Той звинувачував мера у корупційних діях та домовленостях з владою у Києві.

Російський паспорт, офшори та сепаратизм

Серед інших гучних скандалів, в яких фігурує ім’я Труханова - наявність у нього російського громадянства. Ця тема обговорюється в ЗМІ вже не один рік. Наприкінці 2017-го журналісти видання «Українська правда» знайшли дані Труханова у базі Федеральної податкової служби РФ. Згідно із ними, російський паспорт мер Одеси отримав у 2011 році. Втім, сам Труханов наявність подвійного громадянства заперечував. Не знайшли доказів цьому і правоохоронці.



Труханова часто можна було побачити з георгієвською стрічкою

Про наявність у Геннадія Труханова російського громадянства два роки тому повідомляли і журналісти програми «Слідство.Інфо». Його прізвише фігурувало у «Панамських документах» разом із Павлом Лазаренком та Юлією Тимошенко. І хоча у декларації про доходи мер Одеси неодноразово вказував, що не володіє якимись бізнес-структурами, журналісти, які взяли участь у цьому міжнародному розслідуванні, з’ясували, що через низку офшорів Труханов контролює понад 20 підприємств в Україні. Коментуючи цю інформацію, мер Одеси стверджував, що не має ані офшорних компаній, ані російського громадянства, а публікації про себе називав «потоком брехні».

Геннадію Труханову не раз закидали і проросійські погляди. Зокрема, в мережі можна знайти чимало його світлин із георгієвською стрічкою на піджаку. Щоправда, ці фото зроблені іще до її заборони в Україні. Він навіть якось запропонував «новий символ об’єднання - на синьо-жовтій стрічці – георгіївська».

Звинувачення НАБУ

Нині меру Одеси та іще кільком посадовцям у Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) закидають причетність до схеми із завдання збитків міському бюджету. За версією НАБУ, у вересні 2016 року мерія придбала у приватної фірми будівлю, яка раніше належала ДП Завод «Краян». За приміщення заплатили 185 млн грн, хоча сам продавець раніше купив його на аукціоні за 11,5 млн грн.

Отримані від мерії кошти, як зазначають в НАБУ, фірма-продавець спробувала перерахувати фіктивній компанії, керівник якої зараз перебуває в зоні АТО.

Про підозру меру Одеси детективи НАБУ заочно повідомили напередодні. А разом із ним також іще трьом посадовцям міської ради - заступнику мера, директору департаменту комунальної власності та голові постійної комісії з питань комунальної власності.

Вже 14 лютого Геннадія Труханова та його заступника Павла Вугельмана затримали в аеропорту «Бориспіль». На той момент мер Одеси був відсутній в країні майже два місяці. Коментуючи своє затримання, він заявив, що сам вирішив прилетіти до Києва і навіть перервав для цього закордонне відрядження, оскільки не ховається від слідства.

Нагадаємо, меру Одеси Геннадію Труханову і трьом його підлеглим 13 лютого НАБУ заочно оголосило підозру, адже всі вони знаходилися за межами України. Ще трьох осіб - затримали. Мова йде про справу щодо купівлі Одеського заводу тяжкого кранобудування за 185 мільйонів доларів. За збігом, півроку до цього будівля коштувала всього 11 мільйонів гривень. НАБУ встигло заарештувати рахунки, на які одесити переказали отримані гроші.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анатоль_ Показати IP 14 Лютого 2018 21:44
Не виру в таке
Анонім Показати IP 14 Лютого 2018 22:50
знайшли новину . таких перефарбованих злодюг при владі ціла купа
ото злочин Показати IP 14 Лютого 2018 23:51
Знайшли провину - георгіївська стрічка..... Десять літ назад.....
хехъ Показати IP 15 Лютого 2018 08:13
за вуха притягнуто

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus