USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Хто відповідатиме за усиновлення дітей в Україні з січня 2021 року: пояснення Мінсоцу

6 Жовтня 2020 21:59
Із нового року в Україні може статися колапс системи усиновлення. Реформа децентралізації передбачає ліквідацію та реорганізацію райадміністрацій, які нині займаються цим питанням, а нові ОТГ не матимуть на це права за законом.

«Дитячими питаннями» на місцях мають займатися Служби у справах дітей. Нині їх утворено лише 292 з 982, тобто лише 30% від потреби, пише Українська правда. Життя.

Утім, ці служби займатимуться організацією дозвілля дітей, але не усиновленням.

Урядом передбачено створення Національної соціальної служби, яка надаватиме різні соцпослуги, але усиновлення за нею також наразі не закріплено.

Це ставить під ризик, що 17 тисяч дітей, які перебувають в банку даних дітей-сиріт не матимуть шансу на усиновлення, а понад тисяча сімей, які бажають усиновити (удочерити) дитину також втрачають цю можливість.

Спеціалісти, які займаються питанням усиновлення, а також дитячий омбудсмен Микола Кулеба, висловлюють занепокоєння цим питанням і направили запит до Міністерства соціальної політики щодо регулювання проблеми усиновлення.

У відповідь на запит повідомили наступне: Національна соціальна служба, яка має займатися питанням усиновлення, лише почала процес формування. Зокрема, вона матиме три рівні: центральний апарат, територіальний орган на регіональному рівні, територіальні органи на субрегіональному рівні.

До кінця 2020 року тільки завершиться формування центрального апарату Нацсоцслужби, за ним з січня 2021 року почнуть утворюватися структури на місцевому рівні.

До кінця грудня 2021 року планується остаточне врегулювання законодавчої бази про повноваження цієї служби, а також мають бути «визначені єдині повноваження для сільських, селищних та міських рад у сфері охорони дитинства».

На першому етапі лише 30% теперішніх спеціалістів зі служб райадміністрацій перейдуть на роботу в нову Нацсоцслужбу, решта будуть продовжувати роботу в Службах у справах дітей.

Повністю Нацсоцслужба має бути укомплектована 2 530 працівниками до кінця грудня 2022 року.

У Мінсоцполітики також повідомили, що райслужби у справах захисту дітей не будуть до кінця реорганізовані до утворення на їх місце територіальних відділень Нацсоцслужби.

«Тому до внесення змін у чинне законодавство питанням усиновлення будуть займатися спеціалісти служб у справах дітей райдержадміністрацій укрупнених районів і виконавчих органів місцевих і районних рад», – повідомили у Мінсоці.

Така поетапність необхідна для того, щоби остаточно врегулювати законодавчу базу і для визначення територіальних органів Нацсоцслужби як суб’єктів реалізації повноважень у сферах охорони дитинства та соціального захисту населення.

«Наразі законодавство не дозволяє Нацсоцслужбі і її територіальним органам займатися опікою дітей, тому значна частина обов’язків захисту дітей буде покладена на місцеві органи, але не функція усиновлення», – уточнили у міністерстві.

При цьому у відомстві зазначили, що у майбутньому «ведення обліку дітей, які підлягають усиновленню, а також облік сімей, які хочуть прийняти до себе дитину буде покладено виключно на центральний орган влади та його територіальні органи».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus